FULL KRISE PÅ GÅRD FOR OMPLASSERING AV DYR:

Katten Tutsi ble funnet etterlatt i et bur i skogen

Late dyreeiere har ført til at Foreningen for omplassering av dyr (FOD) ikke har plass til å ta inn flere forlatte hunder og katter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ansatte og frivillige på Foreningen for Omplassering av Dyr sin gård på Klemetsrud i Oslo har hendene fulle i det de kaller «høysesongen for kjældyrdumping».

På gården jobbes det for øyeblikket på spreng for å ta vare på dyr som folk enten ikke kan eller vil ha lenger. 

SØKER EIER: Dorotea (3) søker ny eier.(Foto: TV 2/ Adelina Ibishi)
SØKER EIER: Dorotea (3) søker ny eier.(Foto: TV 2/ Adelina Ibishi)

– Sommerferien betyr krisestemning på gården, sier Sindre Engen (27) som er ansatt i FOD.

I år er det rekordmange dyr som har blitt gitt bort eller dumpet av eierne sine. Blant dem er katten Tutsi, som ble funnet forlatt i et bur i skogen.

– Gården er full, og dyrene vi har her nå må ut før vi kan ta inn flere, forklarer han fortvilet.

GODE VENNER: Todd og Ole har blitt gode venner på FOD-gården. Foto: Adelina Ibishit/TV2
GODE VENNER: Todd og Ole har blitt gode venner på FOD-gården. Foto: Adelina Ibishit/TV2

Dyr som ikke får plass på gården ender ofte opp med å måtte avlives. 

Stappfullt på gården

Sommeren 2015 har bydd på flere utfordringer enn tidligere år, og gården har ikke kapasitet til å ta inn flere dyr – til tross for at køen er lang.

Det er for øyeblikket 37 hunder og 40 katter på gården – noen har blitt levert inn, mens andre har blitt funnet forlatt i skogen. 

Veterinær: – ta kjæledyret ditt med på ferie!

– I år er det eksepsjonelt mange hunder på gården, sier Engen mens han kaster en gummileke til hunden Dorotea, som han har måttet ta med seg hjem til seg selv.

– Det finnes flere hunder som ikke har det bra der ute, men vi får ikke tatt dem inn med mindre Dorotea og de andre hundene på gården får nye hjem snart, sier Engen til TV 2.

BER FOLK ANMELDE:  Informasjonsrådgiver i NOAH og komiker Shabana Rehman. FOTO: LARSEN, HåKON MOSVOLD /
BER FOLK ANMELDE:  Informasjonsrådgiver i NOAH og komiker Shabana Rehman. FOTO: LARSEN, HåKON MOSVOLD /

Ikke noe nytt

At folk velger å gi slipp på dyrene sine rett før sommeren er ikke noe nytt for foreningen, likevel er Engen sjokkert over at folk aldri lærer.

– Folk gir hverandre dyr til jul, og innser først når ferien nærmer seg at det er et større ansvar enn man kanskje hadde sett for seg. Man hører disse skrekkhistoriene hele tiden, men det virker ikke som folk tar det til seg.

Han får støtte fra dyrevernorganisasjonen NOAH.

– Det er alt for mange tilfeller hvor folk bare går fra dyrene sine. De er jo familiemedlemmer. Du går jo ikke fra barna dine eller et familiemedlem, men det gjør folk med dyr, sier informasjonsrådgiver i NOAH Shabana Rehman til TV 2.

MANGE KATTER: Kattekapasiteten er også fullt opp på på gården. Foto: Adelina Ibishi/TV2
MANGE KATTER: Kattekapasiteten er også fullt opp på på gården. Foto: Adelina Ibishi/TV2

Hun ber folk anmelde dyremishandling, også når dyret er forlatt og eier er ukjent.

– Ting må registreres og varsles om, selv om gjerningsmannen er ukjent. Det gjelder jo også kriminalitet og overgrep mot mennesker eller barn. Vold er vold, uansett hvem som er utsatt, sier Rehman.

Flinke frivillige 

Gården på Klemetsrud i Oslo drives av et styre på fem medlemmer, og resten jobber frivillig. Ifølge Engen, som har tilbragt tid på gården siden han var ni år, er de frivillige gull verdt.

– Både hunder og katter får svært tett oppfølging av de som jobber på gården, og vi kan ikke risikere kvaliteten på arbeidet vårt ved å ta inn flere dyr nå. 

Engen og de andre arbeiderne på gården oppfordrer folk til å tenke seg om to ganger før de får seg dyr, men håper likevel at noen snart velger å adoptere dyrene på gården så de kan få plass og tid til å hjelpe flere. 

– Noen av dyrene krever litt mer oppfølging enn en valp du får kjøpt på kennel, men har du tid er dette absolutt noe å vurdere, avslutter Engen.