IKKE BARE BOK: Mange tar med bok, men denne veterinæren mener du også bør ta med dyret ditt på ferie. FOTO: PRIVAT
IKKE BARE BOK: Mange tar med bok, men denne veterinæren mener du også bør ta med dyret ditt på ferie. FOTO: PRIVAT

Veterinær: – Ta kjæledyret ditt med på ferie

Mattilsynet får flere bekymringmeldinger om sommeren for forlatte kjæledyr. 

– Kennel i 14 dager er for mange hunder noe mindre stressende enn en feriereise. Og katten kan bli mye alene hvis den bare har noen som kommer innom for å etterfylle mat av og til, sier Robert Ilievski, veterinær i Mattilsynet

– Så jeg vil absolutt anbefale folk å ta dyrene med seg.

Utenlandsreise

Kravene til dyr som reiser på tur er standardisert de siste årene. Hunder, katter og ilder med EU-pass, som er ID merket og vaksinert mot rabies kan som regel krysse over grenser i Europa enkelt og greit.

– Den største utfordringen er at hunder må ha en ormekur mellom 120 og 24 timer før de krysser grensen tilbake til Norge. Denne må dokumenteres i passet av veterinær, sier Ilievski.

Når du reiser fra Norge til Europa er det ikke krav om slik kur, med unntak Norge, Finland, England Malta og Irland som ikke har påvist bendelorm.
Mattilsynet er svært opptatt av å hindre at smitte kommer inn til landet.

Les også: Gård for omplassering av dyr er full og kan ikke ta inn flere.

Vær påpasselig

En del land i Europa har sykdommer som ikke eksisterer i Norge. Sykdommer som rabies, revens lille bendelorm (echinococcose), Leishmaniose og den brune hundeflåtten er vanlige i Middelhavsområdet og i Sør-Europa. Dette er alvorlige sykdommer som kan true helsa til både dyr og mennesker.

– Det er viktig å være oppmerksom på at hunder også kan være smittet av andre alvorlige infeksjonssykdommer som det regelverket ikke stiller spesiell krav ved innførsel. Før du tar med deg hunden din på reise bør du derfor tenke på hvilke tiltak du kan gjøre for å minske risikoen for at hunden din utsettes for smitte. Det er viktig å holde den adskilt fra andre hunder, sier Ilievski.

Han anbefaler folk som er i tvil å kontakte veterinæren for råd om smittebeskyttelse og egnede forebyggende medisiner.

Trøbbel på grensen

Veterinæren understreker at folk må sette seg inn i reglene og følger disse, da er det trygt å ha med seg kjæledyret ut av landet og ikke minst; få det trygt med seg hjem igjen.

Mattilsynet har truffet på flere dyreeiere som kommer tilbake fra ferie og i god tro vil krysse grensen.
– Det er ikke alltid ormekuren er tatt til riktig tid, da kan du risikere at hunden må isoleres i 24 timer før den kommer helt hjem fra ferie. Det er eiers ansvar å sette seg inn i regelverket, sier Ilievski.

Hvis det er andre mangler ved betingelser for innførsel av kjæledyr kan det bli avist ved grensen og sendt tilbake til landet den kom fra. Eller det kan bli satt i karantene, og i verste fall kan det bli avlivet.

Mattilsynet har oppdatert oversikt for folk som vil ha med seg kjæledyr på utenlandsferie. Her kan du se hva du som dyreeier må passe på. Mattilsynet har også etablert servise telefon (dagtid) for veiledning i forbindelse med reise med kjæledyr.

For andre kjæledyr enn hunder, katter og ilder gjelder andre regler, og det må søkes Mattilsynet om reisetillatelse.