Fuglsang kjørt i senk av motorsykkel: – Skandaløst

Danskenes Tour de France-håp var blodig og forbannet etter målgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Tourmanager nå!

Saint-Jean de-Maurienne/Bergen (TV 2): Jakob Fuglsang lå an til å kjempe om etappeseieren på torsdagens Alpe-etappe i Tour de France, men fikk en ufrivillig stopp i planene opp dagens nest siste stigning, Col du Glandon.

Dansken ble påkjørt av en akkreditert motorsykkel – hvor TV 2s fotograf Daniel Sannum Lauten satt bakpå – og ble sendt rett i asfalten.

– Klart jeg er bitter

Blodig og forslått måtte Astana-rytteren konstatere at håpet om etappeseier og mulige klatrepoeng forsvant.

– Det er jo fullstendig vanvittig. Man skulle jo tro det var mulig å unngå slikt. Klart jeg er skuffet. Og klart er jeg bitter, sier Fuglsang.

Og fortsetter:

– Motorsykkelen kjører meg ned bakfra. Det er skandaløst. Jeg fokuserte hele dagen på å angripe på stigningen for å sikre meg klatrepoeng. Så blir jeg kjørt ned bakfra... Det er ikke bra. Føreren av motorsykkelen skal vært glad for at han ikke er i nærheten av meg akkurat nå.

TV 2-fotograf Sannum Lauten opplevde situasjonen slik.

– Det som skjer er at vi sitter litt bak i feltet for å jobbe med en annen reportasje, og så bestemmer motorsykkelføreren seg for å kjøre litt lenger frem. Vi passerer gruppen med cirka én kilometer igjen til toppen, og slik jeg ser det i øyekroken svinger Fuglsang til høyre.

– Føreren er veldig fortvilet

– Hvem har skylden?

– Det er vanskelig for meg å vurdere, men jeg opplever at vi kjører rett frem. Men vi kommer jo bakfra, så det er jo selvsagt motorsykkeføreren sitt ansvar å få med seg om syklistene endrer retning, sier Sannum Lauten.

– Føreren var selvsagt veldig fortvilet. Han er en ganske erfaren fører som har kjørt i fem-seks år. Han har aldri opplevd noe sånt og er helt fortvilet. Han sier at han sitter og følger med i høyrespeilet og ser fremover, og det skjer jo på venstresiden. Sånn som jeg så det, men jeg har ikke sett det på TV, så hekter sykkelen borti styret til Fuglsang.

Også Astanas sportsdirektør Dmitrij Fofonov var irritert over hendelsen.

– Det er klart jeg er sur. Selvsagt er jeg sur, men jeg har ikke fått sett hendelsen så nøye. Du må nesten spørre Jakob hvordan han har det, sier han.

– Er det for mange motorsykler i feltet?

– Ja, absolutt. Det er det ingen tvil om, sier Fofonov.

Boasson Hagen: – Ikke verre i år

Edvald Boasson Hagen fullførte etappen i gruppettoen og fikk naturlig nok ikke med seg det som skjedde.

Han er likevel ikke like bastant som Fofonov når det gjelder antallet motorsykler og biler i feltet.

– Til tider er det veldig mange biler og motorsykler, men det er en del av det sirkuset som Tour de France er. Det er ikke noe verre i år enn det har vært tidligere. Det skjer alltid noe i Touren, sier Boasson Hagen til TV 2.

– Jeg har ikke vært involvert i noe lignende. Men det er selvsagt surt for ham. Du skal ikke bli hindret av biler og motorsykler. Det er sykkel vi driver med og ikke noe annet, sier opplendingen.

Lagkameraten: – Fryktelig synd

Fuglsangs estiske lagkamerat Tanel Kangert kjente ikke til uhellet da TV 2 snakket med ham etter målgang, men ergret seg likevel umiddelbart.

– Jeg hadde ikke hørt om krasjen før du sier det til meg nå, men det er fryktelig synd. Jeg håper han har det bra, men han kunne jo ha vunnet etappen.

– Han fortjener virkelig en seier. Han er vår Sagan, alltid bare nesten. Det er for galt om en motorsykkel ødela for ham, sier Kangert.