DREPER HJERNECELLER: Bildet viser forskjellen mellom en frisk hjerne (t.v) og hjernen til en person med Alzheimer (t.h). Det nye legemiddelet som består av antistoffet Solanezumab skal ifølge ny forskning angripe deformerte proteiner som forekommer i hjernen til personer med Alzheimer. FOTO: AP PHOTO/UCLA
DREPER HJERNECELLER: Bildet viser forskjellen mellom en frisk hjerne (t.v) og hjernen til en person med Alzheimer (t.h). Det nye legemiddelet som består av antistoffet Solanezumab skal ifølge ny forskning angripe deformerte proteiner som forekommer i hjernen til personer med Alzheimer. FOTO: AP PHOTO/UCLA

Nytt legemiddel skal kunne redusere antall tilfeller av Alzheimers 

Ny behandling skal kunne bremse ned sykdomsutviklingen og redusere antall tilfeller av Alzheimers med 30 prosent. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Legemiddelprodusenten Eli Lilly i USA mener å ha funnet et antistoff som kan bremse ned utviklingen av Alzheimers, melder The Guardian

Resultatene skal være det første funnet som viser at medisinsk terapi kan bremse ned underliggende årsaker til demens, og dermed redusere antall tilfeller med 30 prosent, ifølge forskerne. 

Dette et viktig funn i kampen mot Alzheimers, mener legemiddelselskapet. 

30 prosent nedgang

Studien har gått ut på forsøk med et antistoff kalt Solanezumab. 

Resultatene viste at dette antistoffet skal kunne redusere nedgangen i hjernens funksjon hos pasienter med tidlige stadier av Alzheimers.

Med en slik behandling mener forskerne å kunne redusere antall tilfeller av sykdommen med 30 prosent. 

Bremser prosessen

Antistoffet Solanezumab fungerer slik at det angriper deformerte proteiner kalt Amyloid. Det er disse proteinene som utvikles i hjernen hos personer med demens og fører til hukommelsestap.

Disse unormale proteinene danner klissete klumper mellom nerveceller, skader de, og til slutt dreper hjerneceller. 

Forskerne påpeker at den nye medisinen ikke er en kur, men en måte å bremse ned prosessen hos personer Alzheimers ved å angripe de deformerte proteinene. 

Positivt 

Pasientene i undersøkelsen ble gitt en injeksjon av antistoffet en gang i måneden over en periode på ett og et halv år. 

Det skal ha blitt oppdaget forskjellig utvikling av Alzheimers hos de som tok antistoffet i forhold til de som ikke tok det. Resultatet skal ha vist at medisinen bremset ned utviklingen av sykdommen. 

– Etter flere år uten noen former for ny behandling og flere mislykkede forsøk, er vi veldig positive til funnet, sier Doktor Clare Walton, forskningssjef for Alzheimers Society, til Sky News

Tidlig behandling

Det er det legemiddelprodusenten Ely Lilly i USA som står bak produksjonen av det nye legemiddelet og de er svært positive til funnene.

Ifølge Doktor Eric Siemers, medisinsk direktør i Ely Lilly, viser funnene hvor viktig det er at sykdommer som Alzheimers behandles tidlig i prosessen. 

– Med slike nervegenererende sykdommer taper pasienten hjerneceller for hver dag som går. Dette forteller oss at man må starte behandlingen av slike sykdommer tidlig for å bremse utviklingen. 

– Forsiktig optimistisk

Richard Morris er professor i nevrovitenskap ved Universitetet i Edinburgh. Han tror de nye funnene er av stor betydning.

– Jeg er forsiktig optimistisk, og fra et publikums perspektiv bør de også være det, sier han til The Guardian. 

– Dette er ikke en musestudie, men en studie med mennesker. Og det er av betydning.

Morris understreker overfor avisen at han vil reservere seg mot å gi en endelig vurdering av funnene før han har sett nærmere på dataene.  

Tross de gode resultatene, vil det trolig ta lang tid før legemiddelet blir tilgjengelig for pasienter. I 2016 er det planlagt ytterligere testing av behandlingen, før legemiddelet vil måtte bli godkjent av myndighetene.