Gigantvepsen du ikke vil bli stukket av, er på ferde i Norge

Monstervepsen geithams har knapt vært sett i Norge de siste hundre årene, men nå kan det virke som om den er tilbake for fullt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Wilhelm Bøe nøt en stille morgen på hytta i Noresund i forrige uke, da han så det han trodde var en sommerfugl. Men insektet var langt fra så harmløst som han først trodde.

Bøe hadde fått besøk av en geithams-veps, den såkalte «monster-vepsen», som har vært nesten utryddet i Norge det siste århundret. 

Nå har giganten blitt observert flere steder rundt i landet.

– Flere må nok regne med å komme i kontakt med geithams-vepsen fremover, sier seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning til TV 2. 

Hoppet på 

Monster-vepsen som hadde lurt seg inn og forstyrret morgenstunden til Bøe har altså hittil vært en sjelden gjest i Norge. Vepsen i stua til Bøe målte opp til fire centimeter med følehorn, forteller han til TV 2. 

SÅÅÅ STOR: Geithams-vepsen som hadde lurt seg inn i hytta til oslomannen Wilhelm Bøe målte opp mot fire centimeter med følehorn.  FOTO: WILHELM BøE / PRIVAT
SÅÅÅ STOR: Geithams-vepsen som hadde lurt seg inn i hytta til oslomannen Wilhelm Bøe målte opp mot fire centimeter med følehorn. FOTO: WILHELM BøE / PRIVAT

– Først ble jeg fascinert over hvor stor den var. Den lignet ikke på vanlig veps jeg har sett før, sier han.

Insektet skremte ikke Bøe, som tok opp kameraet for å filme. Han fikk seg imidlertid en støkk da vepsen plutselig hoppet ned på hånden hans.

– Først var jeg ikke redd, men da den hoppet ned på hånden min skvatt jeg skikkelig, og bestemte meg for å fange den, forteller han. 

Sprer seg

Seniorforsker Ødegaard bekrefter at det Bøe filmet er en geithams-veps. 

– Jeg tror det mildere klimaet som har kommet til Norge gjør at de igjen kan etablere seg her igjen. De bor i gamle hus, bygninger og hule trestammer. 

Tidligere denne måneden meldte Budstikka om en mann fra Asker som også fikk en monster-veps på besøk mens han var på hyttetur på Hurumlandet. 

– Det har vært en spredning av geithams-vepsen de siste ti årene. Tidligere er de kun blitt observert i Østfold, Akershus og Hedemark, men nå ser vi at de dukker opp på andre områder. Vi kommer nok til å se mer av disse fremover, sier Ødegaard. 

AU!

Bøe innrømmer at han ikke er særlig glad i veps, og at han er glad han ikke ble stukket. 

– Nå ligger vepsen dessverre død inne i hytta. Den virket roligere enn vanlig veps, noe som gjorde det lettere å fange den, men jeg tror det hadde gjort vondt om den hadde stukket meg. 

Grunnet størrelsen på geithams-vepsen gir den fra seg mer gift når den stikker, og det er derfor mye vondere å bli stukket av den, forklarer Ødegaard.

– Den gode nyheten er at denne type veps ikke er like aggressive som de andre typer veps vi har i Norge. På tross av størrelsen sin er dette en forholdsvis anonym veps, som foretrekker å være oppe om kvelden og natten, sier Ødegaard.