ÅPEN: Chris Froome hadde ingen problemer med å offentliggjøre informasjon fra den første fjelletappen i årets Tour. FOTO: PETE GODING.
ÅPEN: Chris Froome hadde ingen problemer med å offentliggjøre informasjon fra den første fjelletappen i årets Tour. FOTO: PETE GODING.

Sky offentliggjorde Froomes fysiske data: – Tallene som har kommet ut er fullstendig feil

Og nå vil Sky-sjefen at flere skal offentliggjøre informasjon om rytternes prestasjoner.

SISTERON (TV 2 Sporten): Det vakte oppsikt søndag da Sky-sjef David Brailsford deltok i en direktesendt debatt på fransk fjernsyn hvor en av deltakerne, forsker Pierre Sallet, hevdet at kraften og tempoet Chris Froome brukte på å sykle opp La Pierre-Saint-Martin-stigningen på Tourens første fjelletappe var svært mistenkelig. 

På tirsdagens andre hviledag så derfor Froome, Brailsford og Sky-trener Tim Kerrison seg nødt til å offentliggjøre sammenlagtlederens fysiske data fra den etappen for å stoppe beskyldningene mot 30-åringen.

Informasjonen var oppsiktvekkende.

– Fullstendig feil på så mange måter
Froomes tall viste nemlig at han har prestert betydelig bedre en rekke ganger tidligere, og Skys beregninger var ikke i nærheten av de mistenkelige tallene Sallet presenterte søndag.

Ifølge Sallet produserte Froome 7.04 watt per kilo på den 15.3 lange stigningen. Enkelt forklart er watt per kilo kroppsvekt et mål på hvor mye kraft en syklist får ned i pedalene avhengig av hvor mye han veier. Tallet, som bør være så høyt som mulig, blir sett på som en klar indikator for hvorvidt en rytter kan vinne Touren eller ikke.

Lance Armstrong var sikker på seier i Tour de France om han klarte 6,7 watt per kilo. Med andre ord var 7.04, som Sallet hevdet Froome presterte, en smule mistenkelig. 

Den beregningen skal imidlertid være langt i fra sannheten. Ifølge Sky-trener Tim Kerrison lå Froome «bare» på 5,78. Og det tallet er langt fra å være mistenkelig. 

– Beregningene til Sallet var fullstendig feil på så mange måter. Jeg forstår at folk er nysgjerrige på informasjonen bak Froomes prestasjoner, men man har et ansvar for at informasjonen de presenterer er presis. Med stor makt kommer et stort ansvar, sa Kerrison på pressekonferansen.

– Har produsert mer kraft 16 ganger tidligere
Det var lagsjef Brailsford enig i, og han benyttet samtidig anledningen til å oppfordre andre lag til å gjøre som Sky nå gjorde.

– Jeg mener det ville vært fornuftig og rettferdig om også andre lag gikk ut med tall. Og Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) burde sørge for en måte å få informasjon som dette ut på en troverdig måte for hele sporten.

Ifølge tallene som ble presentert veide Froome bare 67,5 kilo på den første fjelletappen - langt unna de 70 kiloene som Sallet brukte i sine beregninger. 

Videre kunne Kerrison fortelle av makspulsen til Froome på stigningen var 174, et tall som er høyere enn han målte i både Vuelta a España i fjor (171) og i Tour de France 2013 (168). 

– Over 30 minutter produserte han i snitt 419 watt. Det er en fantastisk prestasjon, men langt fra uventet. Han har produsert flere watt enn det hele 16 ganger tidligere, fortalte Kerrison, som deretter la til at Froome to dager senere på Plateau de Beille lå på 414 watt.

– Vi har fått flere spørsmål enn andre lag
Froome sa han følte seg «helt OK» med at tallene nå er ute, men er ikke sikkert på om de kommer til å forandre så mye.

– Jeg er ikke sikkert på om disse tallene kommer til å løse alt, men jeg føler at jeg og laget gjør vårt beste for å være åpne og gjennomsiktige. Vi har fått flere spørsmål enn noen andre lag, og jeg har fått flere spørsmål enn noen annen sammenlagtkandidat. Jeg føler vi svarer på de spørsmålene, sa Froome til et stort pressekorps i Sisteron.

– Ødelegger alle disse spekulasjonene og spørsmålene opplevelsen for deg?

– På ingen måte. Vi er i en drømmeposisjon.