IKKE FULLKLAFF: Men Alexander Kristoff har heller ikke vært langt unna. Det gir han en mer enn respektabel terning hos oss. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
IKKE FULLKLAFF: Men Alexander Kristoff har heller ikke vært langt unna. Det gir han en mer enn respektabel terning hos oss. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Terningkastene: Slik har hovedpersonene gjort det i andre del av Tour de France

Etter hver uke triller vi terningen for nordmennene og sammenlagtfavorittene.

FORCALQUIER (TV 2 Sporten): Del to av Tour de France er nå over, og da må hovedaktørene, sett med norske øyne, til pers - akkurat som etter del én.

Det betyr at vi igjen har trillet terningen for Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Chris Froome, Alberto Contador, Nairo Quintana og Vincenzo Nibali.

Dessverre for både ham selv og det norske publikum har «vår mann» Dominik Nerz brutt rittet. Derfor blir det ingen terningkast på han. 

De andre slipper imidlertid ikke unna, og igjen er det én person som gjør seg fortjent til en sekser basert på prestasjonene i den andre uken av årets Tour.

Nordmennene:

Alexander Kristoff (Katjusja): 4
Beste etappeplassering: 3. plass på etappe 15

Det vil seg ikke helt, men i den ene spurten som har vært i den andre uken leverte han til mer enn godkjent. Tredjeplassen i Valence var sterk og spurten i seg selv imponerende, og en tredjeplass på en Tour-etappe bør aldri vurderes som et nederlag - selv om det er Kristoff vi snakker om her. 

Ser ut til å stå distansen i etapperitt bedre enn de fleste, og toppfarten på oppløpet i Valence gir oss forhåpninger til Champs-Elysées. Godkjent og vel så det.

Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka): 5
Beste etappeplassering: 5. plass på etappe 4, 5 og 15

Den andre landsmannen vår får hakket bedre karakter enn den andre fordi: 1) han hevder seg helt der oppe med Kristoff og co. i spurtene, til tross for at han ikke er en ren spurter, og 2) fordi han gjør en utmerket jobb som «pilot» for sine lagkamerater ved å hjelpe dem til å komme i de riktige bruddene.

Våre mange samtaler med lagsjef Douglas Ryder har gitt oss et inntrykk av akkurat hvor verdifull Boasson Hagen er i den sistnevnte fasen - ikke minst på etappen da Stephen Cummings vant. I tillegg er han aktiv selv og forsøker seg i brudd. Mer kan vi ikke be om.

«De fire store»:

Chris Froome (Sky): 6
Plassering i sammendraget: 1

Denne ukens enkleste terningkast. Utilnærmelig i fjellene, bunnsolid ellers, og har allerede så godt som vunnet Touren. Har ingen likemenn. I tillegg fortjener han enda en prikk eller to på terningen for måten han har håndtert all kritikken og mistanken som kommer hans vei. Så langt en tilnærmet perfekt Tour de France for Froome.

Alberto Contador (Tinkoff-Saxo): 4
Plassering i sammendraget: 5

Skuffet på de første fjelletappene og fikk drømmen om en Giro-Tour-dobbel knust. Hadde det ikke vært for Froome hadde han imidlertid fremdeles vært med i seierskampen med Nairo Quintana, og det i seg selv er en bragd etter alle kreftene han la igjen i Giro d'Italia i mai. 

Kommer ikke til å vinne årets Tour, men ser ut til å være i stigende form før Alpene. Pallen er innenfor rekkevidde, og det gir godkjent i vår bok etter å ha vunnet Giroen bare noen uker i forveien. 

Nairo Quintana (Movistar): 5
Plassering i sammendraget: 9

Den eneste som fremdeles har et vagt håp om å kunne utfordre Froome i den siste uken. Har vært best av de andre, skal gjøre mye galt for å havne utenfor pallen, og ser attpåtil ut til å sykle seg i bedre form. Det lover godt for de resterende etappene. 

Vincenzo Nibali (Astana): 2
Plassering i sammendraget: 13

Kollapsen på La Pierre-Saint-Martin kunne fort ha gitt en 1er hos oss, men han redder seg ved å prestere bedre og bedre utover i uken. I tillegg viser han tendenser vi liker ved, for det første, ikke å bryte Touren, og deretter for å angripe på flere etapper - til tross for at han er ute av sammenlagtkampen. Holdningene, om ikke formen, ser i alle fall ut til å være på stell.

Tour de France uke to: 5

Vi ga uke én terningkast 6, og rittet har for alvor levert også i uke to. Grunnen til at toppkarakteren uteblir denne gangen er at noen av fjelletappene ble mindre spennende enn ventet på grunn av Froomes overlegenhet. Ikke noe galt i å være best, men underholdningsverdien blir mindre. Enkelt og greit.