KJENNER DU STJERNENE IGJEN? Her er det både norske etappesvinnere i Tour de France, samt én sammelagtvinner og trippel triumfator av den grønne trøya. Foto: Privat (montasje)
KJENNER DU STJERNENE IGJEN? Her er det både norske etappesvinnere i Tour de France, samt én sammelagtvinner og trippel triumfator av den grønne trøya. Foto: Privat (montasje)

Dette er Tour de France-stjernenes purunge fortid

Kjenner du igjen noen av sommerens sykkelprofiler? 

Kan du skape ett vinnerlag? Spill Tourmanager nå!

De største Tour de France-stjernene er lett gjenkjennelige, selv om de tilbringer det meste av arbeidsdagen under hjelm og bak store solbriller.

Hvor godt vil du imidlertid kjenne igjen stjerner som Chris Froome, Peter Sagan, Mark Cavendish og selvsagt våre egne Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen som unge og håpefulle rytterspirer?

Her er historiene om Tour-stjernenes sykkelbakgrunn og – selvsagt – bildene som beviser at også de var yngre en gang.

Skaff deg full oversikt: Slik sendes årets Tour de France!

Edvald Boasson Hagen:

Edvald Boasson Hagen er definitivt Sykkel-Norges største «wonderkid» i moderne tid. Den sindige opplendingen skapte overskrifter allerede som tenåring med råsterke resultater og fikk sitt definitive gjennombrudd som 19-åring i 2006.

Boasson Hagen hadde likevel fattet interesse for sykling mange år tidligere. Han var ivrig syklist allerede tidlig i barneårene – både med og uten støttehjul – og hadde mange fighter med storebroren Stian.

TERRENG-TALENT: En ung Edvald Boasson Hagen (til høyre) begynte med terrengsykling i ung alder. Foto: Privat
TERRENG-TALENT: En ung Edvald Boasson Hagen (til høyre) begynte med terrengsykling i ung alder. Foto: Privat

– Han begynte å sykle mye da han ble god nok til å sykle uten støttehjul. Hehe. Da gikk det mye i sykling. Etter hvert ble det et lite gangfelt nedenfor huset vårt. Det tok sin tid, så det var ganske farlig til å begynne med, mimret moren Signe Boasson i 2012.

Se video: Slik var Edvald som liten gutt

Boasson Hagen var ikke overraskende en stille og rolig type allerede som smågutt, men viste raskt at han var nådeløs på sykkelen. Det handlet først og fremst om terrengsykling, mens han gikk langrenn på vinteren. Det var først da Boasson Hagen var 16 år (i 2003) at han skiftet over til landeveissykling. Kun fire år seinere signerte han proffkontrakt med det daværende storlaget T-Mobile.

Alexander Kristoff:

Alexander Kristoff er like gammel som Boasson Hagen og konkurrerte mye mot rudsbygdingen da de var unggutter. Kristoff var likevel ikke en like stor barnestjerne som Boasson Hagen, selv om snøt Thor Hushovd for NM-gullet som 19-åring i 2007.

Kristoff fikk sansen for sykkelsporten i ung alder, og ble fulgt opp av sin stefar – og nåværende trener – Stein Ørn. Duoen brukte tidlig mye tid på å studere sykkelritt på tv og dermed utvikle de taktiske egenskapene. Det var likevel ikke alltid Kristoff synes dette var like morsomt. Ifølge Ørn måtte han enkelte ganger ty til smarte triks for å fange sønnens interesse.

TIDLIG I GANG: Alexander Kristoff begynte tidlig med landeveissykling. Foto: Privat
TIDLIG I GANG: Alexander Kristoff begynte tidlig med landeveissykling. Foto: Privat

– Da han var liten var ikke interessen like stor. Derfor måtte han serveres litt is da vi så de største sykkelløpene sammen. Nå er han selvdreven. Han er ikke avhengig av mine innspill lenger, sa Ørn i et intervju med Stavanger Aftenblad tidligere i år.

Selv om ikke Kristoff var en barnestjerne i samme klasse som Boasson Hagen, viste han likevel tidlig prov på sitt enorme talent. Kristoff vant ungdoms-NM som 16-åring og tok en sterk 4. plass i ungdoms-OL. Han har også tre gull i junior-NM.

Fremgangen førte til proffkontrakt med danske Glud & Marstrand-Horsens som 18-åring, men Kristoff vendte hjem til Norge og daværende Maxbo-Bianchi (nåværende Team Joker) allerede etter ett år. 

Etter tre år med flere gode resultater for det norske semiprofflaget, ble det endelig ny proffkontrakt hos BMC i 2010.

Chris Froome:

Chris Froome hadde en uvanlig oppvekst til sykkelproff å være. Tour-vinneren fra 2013 er nemlig født og oppvokst i Kenya med britiske foreldre.

HÅRFIN: Chris Froome hadde selvsagt 90-tallssveis da han var tenåring. Foto: Froomes Instagram-side
HÅRFIN: Chris Froome hadde selvsagt 90-tallssveis da han var tenåring. Foto: Froomes Instagram-side

Froome fullførte barneskolen i Nairobi og rakk å delta i – og vinne – sitt første sykkelritt allerede som 13-åring, før han flyttet til Sør-Afrika året etter. Froome hadde primært konsentrert seg om terrengsykling hjemme i Kenya, og det var først i Sør-Afrika at han virkelig begynte å satse på landveien. Froome ble medlem av Super C Cycling Academy, og begynte etterhvert å studere økonomi ved Universitetet i Johannesburg.

Froome var likevel ingen dominerende stjerne som tenåring. Han ble faktisk ikke proff før han var 22 år, og det var hos det lille sør-afrikanske laget Konica Minolta. Så gikk ferden videre til Barloworld i 2008, før Sky kom på banen i 2010.

Alberto Contador:

Alberto Contador er født og oppvokst i lille Pinto rett utenfor Madrid, og drev – som de fleste spanske smågutter – med fotball fra ung alder.

Som 14-åringen ble imidlertid Contador introdusert for sykling av sin storebror og så seg aldri tilbake.

UNG: Alberto Contador ble proff i ung alder – her avbildet i Liberty-Seguros – men har vel strengt tatt ikke forandret seg så mye.
UNG: Alberto Contador ble proff i ung alder – her avbildet i Liberty-Seguros – men har vel strengt tatt ikke forandret seg så mye.

Contador begynte å konkurrere som 15-åring for den lokale klubben Real Velo Club Portillo, men slet med å skaffe resultater. Unggutten vant faktisk ikke ett eneste ritt på sine to første sesonger. Contador markerte seg likevel med sterk kjøring i bakkene og fikk kallenavnet «Pantani», etter datidens store sykkelstjerne Marco Pantani.

Som 16-åring sluttet Contador på skolen og signerte for Iberdrola-Loinaz, som var utviklingslag for profflaget ONCE.

Først da Contador var i 18-årsalderen begynte seirene å renne inn, spesielt i klatrekonkurranser i de spanske amatørrittene. I 2001 vant han også det spanske tempomesterskapet i U23-klassen.

Contador signerte til slutt proffkontrakt med Once i 2003.

Nairo Quintana:

Nairo Quintana er en av verdens desidert beste klatrere i sykkelsporten nå, men har en langt mer beskjeden bakgrunn enn de fleste av sine konkurrenter.

Movistar-kapteinen vokste nemlig opp i enkle kår i Cómbite på landsbygda i Colombia.

En ung Quintana måtte tidlig jobbe for tilværelsen, og hjalp til i sin handikappede fars frukt- og grønnsakshandel. Det er lett å ty til klisjeen om at «en rytter som kommer fra beskjedne kår vil være mer sulten på suksess», men Quintana selv mener han ikke hadde så tøff bakgrunn.

KLATRET I FJELLENE: Nairo Quintana hadde en kometkarrière rett fra juniorklassen til proffenes rekker.
KLATRET I FJELLENE: Nairo Quintana hadde en kometkarrière rett fra juniorklassen til proffenes rekker.

– Ja, vi jobbet fra veldig ung alder. En av mine tidligste minner er at jeg satt på en buss med masse bønder, frukt og grønnsaker rundt meg. Men det var ikke så ille. Vi hadde det bra, sa han til Cycling News i 2013. 

Foreldrene klarte etterhvert å spare nok penger til å gi sønnen en sykkel. Årsaken var ikke et håp om at Quintana skulle bli proff, men rett og slett fordi han skulle komme seg til skolen som lå 16 kilometer unna i svært kupert terreng.

Quintana brukte uansett sykkelturene godt og oppdaget talentet sitt ved en tilfeldighet. En lokal sykkelklubb brukte nemlig en bakke på skoleveien til å trene i og Quintana bestemte seg for å bli med. 

Den unge Quintana var selvsagt mye bedre enn de andre og løp hjem til faren sin for å fortelle om hendelsen. Pappa Quintana ble så begeistret at han kjøpte en landeveissykkel til sønnen, og tok ham med på lokale ritt.

Der gjorde Quintana det så bra at han – fortsatt bare som juniorrytter – ble hentet til det colombianske kontinentallaget Boyacá es para Vivirla i 2009. Deretter fulgte kontrakt med Colombia es Pasióni 2010, før Movistar signerte ham i 2012.

Mark Cavendish:

Mark Cavendish er født og oppvokst i et aktivt sykkelmiljø på øya Isle of Man i Irskesjøen.

Cavendish begynte først med BMX-sykling, men slet med å slå kameratene sine i lokale ritt. Han klaget til moren sin og mente «at alle andre har bedre terrengsykler». Han ønsket seg derfor en skikkelig terrengsykkel til 13-årsdagen sin og fikk den.

BANEBLID BRITE: Mark Cavendish har – som de fleste britiske ryttere – bakgrunn fra banesykling. Foto: velouk.net
BANEBLID BRITE: Mark Cavendish har – som de fleste britiske ryttere – bakgrunn fra banesykling. Foto: velouk.net

– Dagen etter stilte jeg opp i et ritt og slo alle sammen, sa Cavendish til bladet Procycling i 2008.

Cavendish begynte etterhvert med landeveissykling og slo blant annet to unge nordmenn i et ungdomsritt i Nederland i 2001Cavendish satset samtidig hardt på banesykling og nøt stor fremgang gjennom utviklingslaget til British Cycling.

Cavendish vant to gullmedaljer for Isle of Man under Island Games i 2003, før han fikk sitt store gjennombrudd med VM-gull i øvelsen madison under bane-VM i 2005.

Den første proffkontrakten med signert med tyske Team Sparkasse samme året, før T-Mobile (seinere Columbia og HTC-Highroad) hentet frem eurosedlene i 2006.

Peter Sagan:

Peter Sagan har vært blant sykkelsportens største stjerner i flere år allerede, men er fortsatt bare 25 år gammel. Uvanlig slo nemlig slovaken gjennom proffrekkene allerede som 20-åring med flere sterke resultater.

Kanskje ikke så rart, for Sagan var nesten selve definisjonen på en barnestjerne i hjemlandet på tidlig 2000-tall.

Sagan begynte med sykling allerede som niåring da han ble med i den lokale klubben Cyklistický spolok Žilina. Han markerte seg tidlig slo konkurrenter som var mye eldre enn ham selv. Og det var både i terrengsykling og landeveissykling.

BARNESTJERNE: En tydelig ukomfortabel Peter Sagan knuste konkurrentene allerede i 2006, men oppførte seg dog pent overfor podiumsjentene. Foto:  CykloNovinky.cz
BARNESTJERNE: En tydelig ukomfortabel Peter Sagan knuste konkurrentene allerede i 2006, men oppførte seg dog pent overfor podiumsjentene. Foto:  CykloNovinky.cz

Sagan markerte seg også på andre måter. Han skal nemlig å kjørt ritt med bare joggesko og T-skjorte, samtidig som han kun drakk rent vann, ved flere anledninger.

Mer dokumentert er hendelsen da han skulle delta i den slovenske nasjonalcupen i terrengsykling i 2007. Sagan hadde solgt sykkelen sin ved en feil og hadde ikke fått en ny erstatter i tide til rittstart.

Da var selvsagt nøden stor, så Sagan lånte rett og slett sykkelen til sin eldre søster (!). Sykkelen var selvsagt ikke tilpasset Sagan, og passet heller ikke til en gutt, men stortalentet gjorde selvsagt som han ville og vant rittet suverent. 

I 2008 sikret Sagan – med korrekt tilpasset sykkel – VM-gull i for juniorer i terrengsykling, i tillegg til 2. plasser i både junior-VM i sykkelcross og juniorutgaven av Paris-Roubaix.

De sterke resultatene ga proffkontrakt med det slovenske kontinentallaget Dukla Trenčín Mérida i 2009, før Liquigas hentet Sagan opp til øverste nivå i 2010. 

Sagan begynte selvsagt å vinne tidlig i sin første proffsesong og hadde vunnet etapper i både Paris-Nice, Tour de Romandie og Tour of California i løpet av bare fem måneder som proff.

Resten er – som dere alle ser nå i Touren – historie.

André Greipel:

André Greipel vokste opp i Rostock i daværende Øst-Tyskland og ble tidlig interessert i idrett. Han begynte riktignok først med motorsykkelcross, ettersom faren hans var veldig interessert i motorsport.

SPURTSTERK UNGGUTT: André Greipel var god til å spurte, men slet i bakkene som juniorrytter. Derfor ble han anbefalt å begynne med banesykling.
SPURTSTERK UNGGUTT: André Greipel var god til å spurte, men slet i bakkene som juniorrytter. Derfor ble han anbefalt å begynne med banesykling.

Som niåring fikk imidlertid Greipel øynene opp for sykkelsporten, og han ble med i den lokale klubben i hjembyen.

Den unge Greipel måtte gjennom en løpstest for å bli tatt med, og overbeviste stort.

– Vi skulle løpe en to kilometer lang løype, og tok igjen alle de andre på de to kilometerne. Treneren sa bare «Ok, du kan få lov til å komme tilbake». Jeg var alltid god til å løpe, mimret Greipel overfor Velo News i 2010.

Greipel holdt det gående med sykling for moro skyld frem til han var 15-16 år. Først da begynte han å bli seriøs, og ble tatt opp på det tyske ungdomslandslaget.

Greipel signerte i 2000 for utviklingslaget til Jan Ullrich – kalt Jan Ullrich Nachwuchsteam – og begynte å vinne flere og flere ritt. Han slet likevel med å fullføre kuperte ritt og den tyske landslagsledelsen ønsket at han heller skulle satse på banesykling.

Greipel ga seg likevel ikke og fikk etterhvert kontrakt med det tyske laget Team Köstritzer i 2002, før en proffkontrakt med Wiesenhof ventet i 2005. Det laget ble lagt ned etter den sesongen, men Greipel ble plukket opp av daværende T-Mobile (seinere Columbia og HTC-Highroad) foran 2006-sesongen.

Vincenzo Nibali:

Vincenzo Nibali er født og oppvokst i Messina på den italienske øya Sicilia, der han tidlig fikk sansen for landeveissykling.

SATSET I UNG ALDER: Vicenzo Nibali flyttet fra Sicilia i ung alder for å satse på sykkelsporten. Det ga proffkontrakt med Fasso Bortolo i 2005.
SATSET I UNG ALDER: Vicenzo Nibali flyttet fra Sicilia i ung alder for å satse på sykkelsporten. Det ga proffkontrakt med Fasso Bortolo i 2005.

At unge italienske gutter har lyst til å bli sykkelproffer er ikke uvanlig, men at en unggutt fra Sicilia blir sykkelproff er ikke hverdagskost i «støvellandet». De fleste sykkelproffene kommer nemlig fra områdene nord for Roma.

Nibali fikk likevel ikke sin «sykkelutdannelse» på middelhavsøya. Fra han var bare seks år gammel tilbragte nemlig Nibali store deler av året i Toscana, fortalte han til Cycling News i 2009. Da han var 16 år flyttet han endelig til det sykkelrike området og satset fulltid på landeveien.

Nibali signerte for amatørlaget G.S. Mastromarco Chianti Sensi i 2003, før det ble proffkontrakt med Fasso Bartolo i 2005.