MINDRE JUBEL KOMMENDE SESONG: Alexander Tettey og Norwich tippes i bunnen av de fleste av TV 2s eksperter. Foto: Tony O'Brien/Reuters
MINDRE JUBEL KOMMENDE SESONG: Alexander Tettey og Norwich tippes i bunnen av de fleste av TV 2s eksperter. Foto: Tony O'Brien/Reuters

Tabelltips: – Må  forsterke i alle ledd for å holde seg 

Tabelltips Premier League: TV 2s eksperter tror Alexander Tettey og lagkameratene får det tungt i comebacket på øverste nivå.

20. plass: Norwich

Norwich er tilbake i det gjeveste selskap etter kun én sesong på nest øverste nivå.

Det var kanskje ikke så veldig overraskende, all den tid de forrige sommer beholdt store deler av grunnstammen i laget og i utgangspunktet forholdt seg rolige på managersiden, i motsetning til Cardiff og Fulham som datt ned sammen med dem.

Av de elleve spillerne som spilte flest ligakamper forrige sesong var nemlig ti av dem også med på eventyret i Premier League, og spillere som John Ruddy, Nathan Redmond, Jonathan Howson og Bradley Johnson kunne garantert funnet seg arbeidsgivere på øverste nivå også forrige sesong dersom de hadde ønsket det nok.

Det gjorde de dog ikke, og i stedet var det kun Robert Snodgrass og Leroy Fer av nøkkelspillerne som forlot det synkende Norwich-skipet til fordel for andre klubber. Mange Norwich-supportere smiler nok godt i dag, ettersom både Snodgrass' Hull og Fers QPR rykket ned, mens deres egen klubb igjen skal spille blant de største gutta.

Plassen blant dem ble igjen et faktum etter at Championship-sesongen endte med 3. plass, før deretter både erkerivalene Ipswich og Middlesbrough ble overvunnet i opprykkskvalifiseringen.

I starten så det dog ut til at Norwich skulle kunne cruise gjennom, for under Neil Adams' ledelse knuste man sterke lag som Watford, Brentford og Cardiff i starten og toppet divisjonen i oktober. Så skjedde det plutselig noe. Fra 30. september til 29. november vant kanarifuglene kun én av ti ligakamper, noe som betydde at laget plutselig var helt nede på 11. plass etter 19 runder.

Til tross for tre seirer på fem kamper i desember og en 7. plass ved nyttår, måtte dermed manager Adams gå 5. januar. Inn portene kom Alex Neil, en 33-åring som kun hadde snaut to år som spillende trener i skotske Hamilton Academical å vise til.

Det skulle dog vise seg å være en suksess for Norwich. Bortetriumf mot Bournemouth i Neils åpningskamp ble fulgt opp av 3-2 mot Cardiff i kamp nummer to, og selv om de to neste kampene kun ga ett poeng sørget man i februar for å befeste sitt kandidatur til en av de to topplassene. Norwich vant sju strake kamper, og lå stabilt plassert i topp fem fra februar og ut.

I lokaloppgjøret mot Ipswich 1. mars ble det satt ny publikumsrekord på nyrestaurerte Carrow Road, da 27005 tilskuere så hjemmelaget vinne 2-0 og ta sin fjerde Old Farm-triumf på rad. Da tre kamper gjenstod lå man på direkte opprykk, men 0-1-tap mot konkurrentene i toppen fra Middlesbrough i den 44. runden og 1-1 borte mot Rotherham i den neste betydde at man måtte nøyes seg med play off.

Der ble det nye møter med Ipswich, i det som var kvalifiseringens store snakkis. Lokaloppgjør i så viktige kamper er nemlig sjeldne, men med 1-1 borte og 3-1 hjemme tok Norwich seg uansett til finalen på bekostning av sine største rivaler. Der ventet Middlesbrough, og takket være to kjappe scoringer fra Cameron Jerome og Nathan Redmond ble det opprykksjubel for Alexander Tettey og lagkameratene. 

Nå er Norwich klare for sin sjuende sesong i det ypperste selskap siden omleggingen til den nåværende Premier League i 1992/93. Den første av disse endte faktisk med 3. plass, i en sesong der Norwich lenge så ut til å faktisk kunne vinne hele greien. Det gjorde de ikke, og med 12. plass i sesong to og 20. plass i sesong tre måtte man vente helt til 2004/05 for nye opplevelser blant det ypperste selskap. Den gang ble det 19. plass, før man igjen fikk sjansen i 2011/12 etter to strake opprykk under Paul Lambert. 12., og 11. plasser fulgte, før nedrykket altså var et faktum i fjor vår. Men nå er de tilbake, og i troppen finner vi mange med solid erfaring fra divisjonen.

Keeper:
En av de mest rutinerte er John Ruddy. Burvokteren har vært førstevalget på Carrow Road siden 2010, og var dermed også med på opprykket til Premier League i sin første sesong. Der etablerte han seg tidlig som en av divisjonens beste engelske målvakter, og ble belønnet med spilletid i en landskamp mot Italia i 2012. Samme år var han egentlig også tatt ut i EM-troppen, men måtte melde forfall på grunn av et brudd i fingeren. 

Et artig poeng er at Ruddy reddet straffespark i den første hjemmekampen for sesongen både i 2011/12 og 2012/13. Først misset Stokes Jonathan Walters, og året etter var det QPRs Bobby Zamora som ble stoppet. Sistnevnte scoret dog på returen. I sin andre sesong var han ute tre måneder etter en skade i låret, men gjenvant plassen på laget sesongen etter og har vært udiskutabelt førstevalg de siste to årene.

Bak seg i rekken har han mannen med kun én bokstav mindre i etternavnet - Declan Rudd. 24-åringen har gått gradene i Norwich, og stod to kamper i Premier League i debutsesongen i 2011/12. Siden har han vært utlånt til Preston i to omganger, men var på benken hele forrige sesong og er igjen alternativet til 28-årige Ruddy.

Forsvar:
Også her er det gamle kjenninger i lange baner. Klubbkaptein Russell Martin spilte samtlige 48 kamper forrige sesong, og var også sentral i de tre årene klubben sist var på øverste nivå. Sammen med seg i forsvaret har han fremdeles travere som Steven Whittaker, Michael Turner, Ryan Bennett, Martin Olsson og Sebastien Bassong, som alle også var del av laget da de rykket ned for et drøyt år siden.

Det var ikke Ignasi Miquel, som ble hentet fra Arsenal forut for forrige sesong. Spanjolen ble dog ingen suksess på Carrow Road, og fikk kun en ligacupkamp og en FA cupkamp i opprykkssesongen. 

Heller ikke forrige sesongs nye stopper Carlos Cuellar ble noen stor suksess, og spanjolen har ikke fått fornyet ettårskontrakten på Carrow Road, noe som betyr at man foreløpig må støtte seg til gjengen som rykket ned sist i de bakre rekker.

Midtbane:
I midtbaneleddet er det noe nytt siden sist Premier League-eventyr, men stabile som de er har de selvsagt sikret seg spillere med erfaring fra nettopp den divisjonen. Graham Dorrans ble hentet på lån fra WBA forrige sesong, og har denne sesongen gjort oppholdet permanent.

Den overgangen er også en av kun to som har ført spillere inn portene på Carrow Road i sommer, og også den andre spilleren som har ankommet gjør det fra nettopp WBA. Youssuf Mulumbus kontrakt på The Hawthorns gikk nemlig ut, og som sin jevnaldrende 28 år gamle tidligere lagkamerat Dorrans har han nå sett seg ut Norfolk som et sted å tilbringe de neste årene av karrieren.

Den knallharde midtbanespilleren er landslagsspiller for Den demokratiske republikken Kongo, har spilt i engelsk fotball i seks år og gjort seg bemerket som en av WBAs mest markante krigere. Så spørs det om det er nok til at Norwich-fansen er fornøyde.

Resten av midtbanen består uansett av bøttevis av Premier League-rutine, i form av Bradley Johnson, Jonathan Howson, Elliott Bennett og Wes Hoolahan, som alle spilte alle tre sesongene sist Norwich var oppe, i tillegg til Alexander Tettey, som fikk de to siste, og Nathan Redmond, som gjentatte ganger de siste to sesongene har bevist hvorfor han har vært en gjenganger på engelske ungdomslandslag de siste seks årene. 

Redmond er fremdeles kun 21 år, og vil være en viktig mann dersom Norwich-midtbanen skal bidra med nok målpoeng til å holde hodet over vannet denne sesongen. En annen som kan bidra her er «evigunge» Gary O'Neil. Den lille luringen debuterte i Premier League så langt tilbake som i 2003, da han scoret to mål for Portsmouth mot Leeds i en 6-1-seier, i det som må sies å være en av de mest vellykkede Premier League-debutene noensinne. Siden har O'Neil spilt Premier League-fotball for både Pompey, Middlesbrough og West Ham, før han forrige sommer ble hentet til Norwich for å bidra til opprykk. 

Andre som ble hentet for å bidra til det i midtbaneleddet var Conor McGrandles fra Falkirk, Louis Thompson fra Swindon og Vadis Odidja-Ofoe fra Club Brugge. Førstnevnte fikk ingen kamper, mens Thompson ble lånt tilbake igjen til Swindon hele sesongen. Belgiske Odjidja-Ofoe var i så måte den mest vellykkede av disse signeringene, men også han stoppet på en start og fire innhopp i debutsesongen i engelsk fotball. Odjidja-Ofoe var for øvrig del av den belgiske troppen som kom på 4. plass i OL i Beijing. Der het hans lagkamerater blant annet Vincent Kompany, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen, Marouane Fellaini, Kevin Mirallas og Mousa Dembélé. 

En sistemann som er verdt å nevne i denne lagdelen er Tony Andreu. Franskmannen fulgte etter den nye manageren Alex Neil fra Hamilton, og fikk seks kamper på vårparten i år. 27-åringen ble sammenlignet med Cesc Fàbregas da han ankom Carrow Road, og det blir spennende å se om han kan leve opp til den sammenligningen når de to nå skal møtes i løpet av sesongen. 

Angrep:
Spennende blir det også å se hvem som skal score målene på topp for Norwich-laget, der tre av spissene forrige sesong leverte på nest øverste nivå. Cameron Jerome ble hentet fra Stoke for å skyte dem opp, og leverte over 20 mål i debutsesongen i gult og grønt. Det må sies å være godkjent, men det spørs om puttingene kommer like tett når han nå returnerer til det aller gjeveste selskap. På sine 176 Premier League-kamper som spiss har han scoret scoret 30 ganger, men 18 av disse kom i hans to første sesonger Premier League-sesonger for Birmingham mellom 2007 og 2010. 

Da er det kanskje større sjanse for at Gary Hooper dunker inn de scoringene som trengs. Forrige sesong ble det kun tolv ligamål for 27-åringen, som etter å ha blitt vraket i Tottenham som 14-åring har slått sterkt tilbake ved å vise at han kan score på alle nivåer. Fra Grays Athletic i Conference, via League Two med Hereford og League One og Championship med Scunthorpe fikk han i 2010 kontrakt med storklubben Celtic, og i Skottland dunket han inn 63 ligamål på tre sesonger. Sju mål i Europa ble det også, blant annet da Celtic tok sin første borteseier i Mesterligaens gruppespill noensinne, med 3-2 mot CSKA Moskva. 

Sommeren 2013 fortsatte ferden til Premier League, men verken han eller det andre store kjøpet den sommeren leverte nok for et Norwich-lag som underpresterte hele sesongen. Kun seks mål ble det i debutsesongen på engelsk fotballs øverste nivå, noe som trolig ville vært sett på som enda verre hadde det ikke vært for at en annen spiller skuffet betraktelig mer. Ricky van Wolfswinkel kom nemlig også til Carrow Road den sommeren, hentet fra Sporting Lisboa med rykte på seg for å være en av portugisisk fotballs heteste angripere.

Nederlenderen hadde dunket inn 28 ligamål på to sesonger på den iberiske halvøy og spilt to landskamper for hjemlandet, før han ble hentet til Norwich for rundt 100 millioner kroner våren 2013. Debuten kunne vel knapt gått bedre, med scoring i 2-2-kampen mot Everton, og etter kampslutt sa han at landsmannen Robin van Persie hadde anbefalt ham å gå til Norwich. Den anbefalingen angret van Wolfswinkel muligens på noen måneder senere, da han hadde gått 24 målløse kamper, Norwich hadde rykket ned og han ble stående med sitt ene mål i debutsesongen. Forrige sesong var 26-åringen utlånt til franske Saint-Étienne, hvor det også kun ble fem ligamål, men nå er han tilbake og scoret faktisk i treningskamp mot Cambridge denne uken.

Om han får tillit er likevel vanskelig å spå, all den tid Norwich har en mann til som hungrer etter å få prøve seg i Premier League. Lewis Grabban ble nemlig hentet til Carrow Road nettopp for å skyte dem dit, og etter tolv mål i debutsesongen etter overgangen fra Bournemouth, så fortjener han muligheter også på toppen av den engelske ligapyramiden. 27-åringen scoret 35 ganger i løpet av to år på sørkysten, og er nok svært interessert i å gjøre sitt ytterste for at hans nåværende klubb gjør det bedre enn hans foregående når de nå begge to tar steget opp fra Championship-fotballen.

Andre alternativ i de offensive rekkene er foreløpig Kyle Lafferty, Josh Murphy og Jamar Loza, og det spørs om ikke manager Alex Neil må ut på spillermarkedet for å sikre seg flere scoringer i comebacket på øverste nivå. Kanskje må han be eier Delia Smith om midler til et nytt storkjøp på spissplass, to år etter at TV-kokkdronningen, som har solgt over 21 millioner kokebøker, og hennes mann Michael Wynn-Jones var med på å bla opp over 100 millioner kroner for van Wolfswinkel.

Trener:
Neil har i hvert fall vist at han har teft i løpet av sin til nå korte managerkarriere. 34-åringen er yngre enn mange av spillerne laget hans møter, og spilte kamper så sent som forrige sesong for sin forrige klubb Hamilton Academical. Der var han kjent som en aggressiv midtbanespiller, og dannet blant annet midtbane sammen med Evertons James McCarthy og Crystal Palaces James McArthur før disse gikk videre til Wigan.

Manager for den skotske klubben ble han så sent som i april 2013, da han først fikk det midlertidige ansvaret før han deretter tok over jobben permanent etter sesongslutt. I sin første hele sesong ledet han dem så til opprykk, og i debutsesongen som manager på øverste nivå sørget han blant annet for at Hamilton vant borte mot Celtic for første gang på 76 år.

1. januar i år spilte han sin til nå siste kamp, da Hamilton slo Motherwell 5-0, før han kun dager senere skiftet beite. 9. januar ble han bekreftet som Norwichs nye sjef, og ledet altså laget til seier borte mot serieleder Bournemouth dagen etterpå. De sju strake seirene i februar er nevnt, og i løpet av de 25 kampene Neil ledet laget tok Norwich 17 triumfer. 

Skotten viste tidlig at han evnet å gjøre endringer underveis i kampene, og har etter to strake opprykk via kvalifiseringskamper også bevist at han evner å få lagene sine til å holde hodet kaldt når det gjelder som mest. Så gjenstår det å se hvor kald han blir når han nå får debuten som manager også på engelsk fotballs øverste nivå. Det er en utfordring som har blitt for tøff for større managernavn enn Alex Neil tidligere.

Ekspertenes vurdering: 

– De har ikke forsterket noe særlig hittil. Jeg synes ikke Mulumbu fra WBA er noen stor signering, og jeg ser ikke på ham som noen klar forsterkning. De har stort sett det samme laget som da de rykket ned fra Premier League sist, så de må forsterke i alle ledd hvis de skal klare å holde seg. De har noen gode spillere også, og jeg synes for eksempel at Nathan Redmond er en kjempespiller, sier Jørgen Klem.

TV 2s kommentator var også en sentral del av forrige sesongs Championship-dekning, og har mer tro på treneren en forrige sesongs spydspiss når vi nå snakker Premier League igjen for Norwich.

– Cameron Jerome var bra i fjor, men han scorer ikke 15 mål i Premier League, for å si det sånn. Treneren er derimot et positivt blad. Noe må han ha inni seg, som tyder på at det er noe han kan overføre til spillerne. Han er en luring. En ung, fremadstormende type og litt den samme typen som Eddie Howe i Bournemouth. Får han inn et par-tre mann som kan forsterke laget så kan det hende jeg justerer tipset, sier Klem, som tipper dem på 20. plass.

Ekspert Erik Thorstvedt er en av kun to av ekspertene som tror Alexander Tettey og lagkameratene holder seg i divisjonen.

– Hvis du ser på hva de presterte etter at de fikk ny manager, så var det fantastisk bra. Nesten alle spillerne har Premier League-erfaring fra før, og hvis de bare kan treffe på en spiss, så er de der. De bommet på Ricky van Wolfswinkel sist, men hvis de treffer nå og får en spiss som kan score mål, så er det gjerne nok, sier den tidligere Premier League-keeperen.

Thorstvedt trekker også fram Alex Neil som en viktig mann i suksessen.

– Jeg har ekstremt stor tro på manageren deres, og jeg tror at med et lag med så mye erfaring så er de gode nok til å holde seg. Jeg har alltid likt dem, de har mange gode spillere og jeg liker måten de spiller fotball på, avslutter han.

Thorstvedts tips om en 15. plass er allikevel ikke nok til å gjøre noe med at gjennomsnittstipset for Norwich blant TV 2s eksperter, pr. 19. juli, blir 20. plass.

Hva tror du? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!