Raheem Sterling var en av få engelske spillere som kunne forsterke Manchester City. Og da ble det dyrt. Foto: FOTO: ANDREW YATES / REUTERS
Raheem Sterling var en av få engelske spillere som kunne forsterke Manchester City. Og da ble det dyrt. Foto: FOTO: ANDREW YATES / REUTERS

Regelverket som kveler Manchester City

– Det er veldig spesielt at de ikke har håndtert denne situasjonen før.

Få klubber, om noen, har mer kapital i ryggen enn Manchester City. Det betyr likevel ikke at de kan gjøre hva de vil på overgangsmarkedet.

På grunn av krav til antall hjemlige spillere, har storklubben i sommer blitt tvunget til å kjøpe engelske spillere. Og når alle klubber er klar over situasjonen City befinner seg i, betyr det at Manchester City må betale mye – svært mye – for å sikre seg spillere som kan forsterke troppen.

– Jeg synes det er veldig spesielt at Manchester City ikke har håndtert denne utfordringen over flere overgangsvinduer, sier fotballekspert Tor-Kristian Karlsen.

Slik fungerer regelverket

Per i dag må åtte av 25 spillere som registreres til Premier League-troppene være såkalt «home grown». For å bli definert som «home grown» må man ha vært registrert i minimum tre sesonger hos en engelsk eller walisisk klubb – uavhengig av nasjonalitet – før fylte 21 år. Fra neste år skal disse reglene gradvis skjerpes ytterligere.

Etter at James Milner, Frank Lampard, Dedryck Boyata, Scott Sinclair og Micah Richards forlot klubben, sto City denne sommeren igjen med kun Joe Hart, Richard Wright og Gaël Clichy som «home grown». 

Dermed har konsekvensen i sommer vært at signeringer fra andre ligaer har måttet vike, til fordel for Raheem Sterling (Liverpool), Fabian Delph (Aston Villa) og nå Patrick Roberts (Fulham). Raheem Sterling kostet utrolige 630 millioner kroner, mens Fabian Delph hadde en utkjøpsklausul på rundt 100 millioner kroner. Søndag ble 18 år gamle Patrick Roberts signert for 150 millioner kroner. 

– Klubben har hatt den samme toppledelsen i tre år og tiltakene ble tross alt ikke varslet og implementert over natten. Effekten av den svake planleggingen er at Manchester City ender opp i en ekstremt vanskelig forhandlingsposisjon, siden de selgende klubbene vet at de lyseblå er desperate etter å signere hjemlige spillere.

Må selge utlendinger

Foruten store økonomiske konsekvenser, betyr det også at City ikke får forsterket laget tilstrekkelig, mener Karlsen.

– Selvsagt ville Manchester City fått langt mer kvalitet for pengene om de handlet fra utlandet. Det er jo derfor kvoteproblemet har oppstått og prisene presses gjennom taket, sier han.

For å omgå problemet må City gradvis gå over fra utenlandske til hjemlige spillere.

Det er imidlertid ikke så enkelt som det i utgangspunktet høres ut. Over tid har nemlig klubben gitt eldre spillere svært høye lønninger – lønninger spillerne ikke vil gi fra seg.

– Sannsynligvis vil de kun flytte på seg dersom de får tilsvarende betingelser andre steder. Spillere som Dzeko, Kolarov og Jovetic virker som å være på markedet og kan nok forsvinne i løpet av sommeren. Men om man kvitter seg med utlendinger som er faste på førstelaget for å erstatte disse med kvotekvalifiserte spillere, så vil naturligvis kvaliteten falle.

Ettersom regelverket krever at åtte av 25 spillere må være «home grown», er Manchester City for øyeblikket to hjemlige spillere unna å kunne ha full tropp i Premier League.