Froome fikk kastet urin på seg av tilskuer

– Det var forferdelig. Helt forferdelig. Ingen fortjener sånt.

MENDE (TV 2 Sporten): Team Sky dominerer Tour de France, men har likevel fått gjennomgå av enkelte tilskuere langs veien. 

Tidligere denne uken fikk Richie Porte en knyttneve i magen av en tilskuer, og laget har også blitt buet på og fått «dopere» ropt etter seg.

Lørdag tok en tilskuer det enda lenger.

Til ITV sier Froome at han fikk urin kastet på seg av en tilskuer på den 14. etappen fra Rodez til Mende.

– Det er motbydelig oppførsel
Personen skal også ha ropt «doper» etter sammenlagtlederen i Touren.

– Det var en stor skuffelse for meg ute i løypen i dag. En tilskuer kastet en kopp urin mot meg og ropte «doper». Det er motbydelig oppførsel. Det er ikke i sportens ånd. Slik gjør man ikke. Vi jobber ekstremt hardt for å gjøre det vi gjør, og å gjøre noe sånt er ekstremt usportslig, sier Froome til ITV.

Også en annen brite har fått urin kastet mot seg i Tour de France. For to år siden var det Mark Cavendish som var den uheldige.

– Har det nå kommet til det punktet hvor nok er nok?

– Ja, absolutt. Ingen fortjener det der. Men det er ikke hele befolkningen der ute som er ute etter oss. Absolutt ikke. Det er noen få, en minoritet, som ødelegger. 

– Jeg synes synd på Sky
TV 2 snakket med Froome om tilskuernes oppførsel tidligere på lørdag, og 2013-vinneren av Touren var også da klar på at det må gå en grense et eller annet sted.

– Det som skjer er ikke i sportens ånd. Det er ikke bra. Det er også leit at flere kommentatorer og eksperter skriver om det som bare er spekulasjoner. Det gjør at folk tror på det, og det fører til at folk buer på oss. 

TV 2s sykkelekspert Ole Kristian Stoltenberg føler med Sky, som tross alt ikke har gjort noe galt.

– Ja, jeg synes synd på Sky. Det eneste de gjør er å levere fremragende idrettsprestasjoner. Det er også helt bak mål av franske kommentatorer å bygge opp stemningen på den måten de gjør. De burde kanskje ha blitt kastet ut selv. De kunne ha ryddet opp i de kommentatorboksene.

– Har du sett at det blir kastet urin i andre idretter, eller er det bare i sykkelsporten dette skjer?

– Det har sikkert skjedd at det har blitt kastet urin også i andre idretter, men det kan jeg ikke huske. Det er på mange måter ulempen med tilskuernes nærhet i sykkelsporten. Idioter finnes det overalt, og historien har vist oss at den gule trøyen ofte har fått røff behandling, men slik skal det ikke være. Jeg blir lei meg av hele greia. Det er nitrist. Det må være lov å være best. 

Økte ledelsen
På den positive siden kan Froome glede seg over at sammenlagtledelsen blir tryggere og tryggere for hver dag som går. 

På etappen til Mende var 30-åringen den første i mål av sammenlagtfavorittene, ett sekund foran Nairo Quintana og ytterligere tre foran Alejandro Valverde. 

Alberto Contador kom i mål 19 sekunder bak Froome, mens Tejay van Garderen, som lå på andreplass før etappen, kom i mål hele 40 sekunder bak.

Det betyr at Froome leder med tre minutter og ti sekunder på Quintana på andreplass. Van Garderen på tredje er 3.32 bak.