Verdens mest brukte ugressmiddel kan være opptil 300 ganger giftigere enn antatt

Forskere ved Universitetet i Tromsø målte vannloppers kjønnsmodning, vekst og forplantningsevne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På en lekeplass mellom blokkene i drabantbyen Romsås i Oslo går det en dame med en lang vannslange. Ut av den kommer det varmt vann.

– Vi startet allerede i fjor med denne metoden for å fjerne ugress, sier parkforvalter Morten Anker-Nilssen i Oslo kommune. 

1. juni trådde en ny forskrift i kraft. Den gjør at det ikke lenger lov å bruke kjemikalier på steder der barn leker.

Sprøyter med varmt vann

– Mange kommuner har jo i en årrekke sprøytet med kjemiske ugressmidler på lekeplasser og i offentlige arealer og parker. Vi opplever nå stor interesse fra andre kommuner om denne varmtvannmetoden vi bruker, sier Morten Anker-Nilssen. 

Gartneren som driver med ugressfjerning for Oslo kommune mener metoden ikke bare er mer miljøvennlig, men også mer effektiv. 

– Vi trenger ikke sprøyte så ofte når vi bruker varmt vann. Metoden fungerer slik at vannet dreper vekstpunktet på plantene. Det forhindrer at planten kommer opp igjen, sier Claudia Trimmer-Leisser i Vaktmesterkompaniet.

Studerte vannlopper

Det nye forbudet om å sprøyte ugressmidler på barns lekeplasser er basert på forskrifter fra EU. De har mottatt flere nye studier om at kjemiske ugressmidler som inneholder glyfosat kan være miljø- og helseskadelig. Deriblant fra Universitet i Tromsø. 

– Vi har funnet at virkestoffet glyfosat som finnes i verdens mest brukte ugressmiddel virker negativt på vannlopper. Det påvirker blant annet deres kjønnsmodning, vekst og forplantningsevne, sier Thomas Bøhn, forsker og prosjektleder ved Genøk - senter for biosikkerhet ved Universitetet i Tromsø. 

Mattilsynet: – Følger med

Det er Mattilsynet som godkjenner plantevernmidler og som regulerer det nye forbudet.

– De nye forskriftene er basert på en føre var-tilnærming. Barn er en sårbar gruppe, og de har en tendens til å putte ting i munnen. Vi ønsker ikke at de skal komme i kontakt med disse kjemikaliene, sier seksjonssjef Are Tømmerberg Sletta i Mattilsynet.

– Betyr det at dere har kunnskap om at glyfosat, som finnes i verdens mest brukte ugressmiddel Roundup, er farlig?

– Det finnes også studier som viser at glyfosat ikke har noen risiko om man er forsiktig og bruker det riktig. Men vi følger med på nye studier som viser at det kan være risikofylt, sier Tømmerberg Sletta. 

EU vurderer forbud mot Roundup

EU skal i løpet av året vurdere alle studier om ugressmiddelet, og komme med en ny konklusjon på om de fortsatt skal tillate det eller om det skal forbys. 

– Vi er selvsagt aktive i denne prosessen og følger nøye med her, sier Tømmerberg Sletta. 

Fortsatt kan du fritt kjøpe og sprøyte ugresset i din egen hage. Når vi spør Monsanto, som er produsenten av Roundup om risikoen ved å bruke preparatet med virkestoffet glyfosat, svarer de i en e-post:

«Når et produkt er godkjent av myndighetene er det ansett som trygt hvis man følger bruksanvisningen. Den regulerende prosessen vurderer potensielle risikoer assosiert med produktet».