UNDER BELTESTEDET: Emilys melding står godt for seg selv, og treffer nok flere hardt.  FOTO: @DRAMATICEMILY / PRIVAT
UNDER BELTESTEDET: Emilys melding står godt for seg selv, og treffer nok flere hardt. FOTO: @DRAMATICEMILY / PRIVAT

Emilys (18) melding treffer under beltestedet:
– «Den» er ikke for stor til å bruke kondom

Går hardt ut mot gutter som «skryter på seg» en unnskyldning, til stående applaus på sosiale medier. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

18 år gamle Emily fra Utah pakket det ikke inn, da hun sto opp mot gutter som ikke vil bruke kondom under sex. Twittermeldingen har gått sin seiersgang på sosiale medier, men det har absolutt kommet blandede reaksjoner.

Årsaken er vel enkel, hun kommer med en kraftig formaning til menn, og den treffer under beltestedet.

Får ikke stå-karakter av alle

«Hvis en gutt noen gang forteller deg at han er for stor for kondomer, vær så snill å send ham dette», skriver hun, akkompagnert av tre bilder der hun har tredd et kondom halvveis opp over underarmen mens hun knytter neven.

Men selv om mange hyller 18-åringen, får hun ikke stå-karakter av alle. En Twitter-bruker hevder kondomet hadde sprukket dersom hun hadde gnidd på det, noe Emily hevder er feil.

TEST: TV 2 tok saken i egne hender og testet tøyeligheten i vanlige kondomer. FOTO: ESPEN EIDE / TV 2
TEST: TV 2 tok saken i egne hender og testet tøyeligheten i vanlige kondomer. FOTO: ESPEN EIDE / TV 2

«Jeg forsøkte. Den gjorde ikke det. Uansett er poenget at kondomer er tøyelige og det er alltid flere størrelser, så det er ingen unnskyldninger», svarer hun.

Hun har absolutt truffet en nerve. Meldingen er retweetet 16.000 ganger, og nesten like mange har merket den som en favoritt. 

To all the guys saying "my dick is too big for condoms" TAKE A SEAT

Et bilde publisert av Zara Larsson (@zaralarsson)

«Sett dere her»

Den svenske artisten Zara Larsson fikk mye også enorm respons på en lignende melding tidligere i år. Da la hun ut et bilde av et kondom tredd på foten og nesten helt opp til kneet på Instagram. 

Under sto det «Til alle menn som sier «penisen min er for stor for kondomer» sett dere her». Larsson har fått 76.000 liker-klikk på bildet, i tillegg til 7030 kommentarer.

I tillegg ble hun utropt til å være et «feministisk geni» av den svenske avisen Expressen, mens bildet ble omtalt i flere internasjonale medier. 

Halvparten dropper kondom med ny partner

Salgs- og markedskoordinator i RFSU, Lise Nordum, forteller til TV 2 at det finnes kondomer som er tilpasset forskjellige størrelse, både noen ekstra romslige og litt mindre og kortere. 

– Så de som sier at ingen kondomer passer, har nok ikke prøvd den riktige typen.

Norge er nok heller ikke på verdenstoppen hva gjelder kondombruk. En RFSU-undersøkelse fra 2013 viser at halvparten dropper kondom når de har sex med en ny partner, og både kvinner og menn er like dårlige.

SOM FOT I HOSE: Riktignok gikk den ikke helt opp til kneet, men da TV 2 tok steget ut og testet et stort kondom på foten, gikk det slik.  FOTO: ESPEN EIDE / TV 2
SOM FOT I HOSE: Riktignok gikk den ikke helt opp til kneet, men da TV 2 tok steget ut og testet et stort kondom på foten, gikk det slik. FOTO: ESPEN EIDE / TV 2

– Vi ser at tallene holder seg mer eller mindre stabile fra år til år, så disse tallene er fortsatt aktuelle, sier salgs- og markedskoordinator i RFSU, Lise Nordum, til TV 2.

– Et tips er å øve på forhånd

Likevel er det ikke størrelsen som er det viktigste, når man ser på hvorfor folk ikke bruker kondom. 60 prosent av mennene som ble spurt sier at det ikke er like digg som å ha sex uten kondom. 48 prosent av kvinnene mener derimot at man ikke kan være like spontan med kondom.

Fire prosent av de spurte mennene er redde for å miste ereksjonen hvis man må avbryte for å sette på kondomet. I tillegg synes mange yngre gutter at det er ubehagelig eller pinlig å sette på et kondom når man ikke har gjort det så mange ganger før. 

– Et tips her er å øve seg på forhånd slik at man kan unngå pinlige situasjoner, og også bli flink på riktig bruk av kondom.

Mange myter rundt kondombruk

Nordum forteller også at det er mange myter rundt kondombruk.

– Noen tror at man ikke blir gravid hvis mannen «hopper av i svingen». Det er feil, for penis kan slippe små dråper med sæd både før og under akten.

Flere kjønnssykdommer kan også smitte ved oralsex, så derfor er det lurte å bruke kondom også her.

– Det finnes supertynne kondomer på markedet, så det stemmer ikke lenger at man blir mister all følsomheten hvis man bruker kondom.

– Jenter må ta mer ansvar selv

RFSU-undersøkelsen fra i år viser også at fåtallet av både gutter, men spesielt jenter, har med seg kondom når de skal på byen eller på fest. I tillegg har dobbelt så mange jenter, ti prosent, som gutter, fem prosent, opplyst at de fikk en kjønnssykdom etter sex.

– Dette viser at jentene må ta mer ansvar for seg selv, og alltid ha kondom tilgjengelig de også, sier Nordum.

En vanlig myte er også at det ikke er noe stress å få klamydia, som er en av de vanligste kjønnssykdommene i Norge.

– Uten behandling kan klamydia gjøre både gutter og jenter sterile. Som regel får man heller ingen symptomer på klamydia, så her gjelder det å være flink til å teste seg etter ubeskyttet sex.