VIL IKKE PÅ DAGSENTER:  Kim Robin Johansen (22) og Daniel Harbo (34) vil aller helst fortsette å drive det lille konditoriet i Halden. Nå får de hjelp av advokat Geir Lippestad. Foto: Ingvild Gjerdsjø/TV 2
VIL IKKE PÅ DAGSENTER:  Kim Robin Johansen (22) og Daniel Harbo (34) vil aller helst fortsette å drive det lille konditoriet i Halden. Nå får de hjelp av advokat Geir Lippestad. Foto: Ingvild Gjerdsjø/TV 2

Advokat Geir Lippestad vil redde Erlandsens Conditori

Kim Robin Johansen (22) og Daniel Harbo (34) får nå hjelp av advokat Lippestad. Han reagerer på at de to ikke får hjelpen de trenger for å drive konditoriet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2s seere ble kjent med Kim Robin Johansen (22) og Daniel Harbo (34) i programmet Vårt Lille Land i vinter.

De to driver Erlandsens Conditori i Halden nesten helt selv, men trenger litt hjelp med de mest kompliserte oppgavene, blant annet økonomien. Til det har de søkt om å få en assistent, en såkalt Brukerstyrt personlig assistent (BPA). 

Kommunen har avslått dette, og nå må konditoriet stenge. Kim Robin og Daniel får tilbud om plass på et dagsenter. Det vil de helst slippe. 

– Jeg liker å jobbe her, skjønner du. Det er veldig kult, sier Kim Robin. 

Oppgitt

Men etter at media omtalte saken, har konditoriet og dets støttespillere fått nytt håp, forteller Randi Behn Butcher i konditoriets støttegruppe. 

– Advokat Geir Lippestad har tatt kontakt. Han sier han tar på seg saken gratis for oss, og vil hjelpe oss med sin kunnskap. Han var oppriktig oppgitt over hvordan gjengen på Erlandsen har blitt behandlet, forteller Behn Butcher til TV 2. 

Lippestad er for tiden på ferie, men sier han vil hjelpe Kim Robin og Daniel så fort han kommer tilbake. 

VIL HJELPE: Advokat Geir Lippestad sier han vil bistå Kim Robin og Daniel med sin kunnskap, og håper å bidra til at de kan få assistenten de trenger til driften. Foto: TV 2
VIL HJELPE: Advokat Geir Lippestad sier han vil bistå Kim Robin og Daniel med sin kunnskap, og håper å bidra til at de kan få assistenten de trenger til driften. Foto: TV 2

– Det er utrolig viktig for alle å føle seg verdsatt og respektert . Det å ha noe meningsfylt å gjøre i hverdagen er avgjørende for å leve gode liv. Her er det to dyktige menn som ønsker å unytte sine resurser til glede for kunder og Haldens befolkning . Deres pågangsmot er et godt eksempel for mange i samme situasjon, sier Lippestad til TV 2.

– Dette konditoriet må ikke stenge. Jeg har oppfordret dem til å holde ut til jeg får sett på saken og vurdert mulighetene sammen med driverne. Jeg er alltid optimist, fortsetter advokaten. 

Hjelpen tas godt imot.

– Vi har formidlet dette til de foresatte, de ble selvsagt kjempeglade. De har ikke så mange talerør, så dette er helt fantastisk. Nå kommer han og møter oss på konditoriet 15. august, sier Bucher til TV 2. 

– Tror du dere klare å holde åpent frem til 15.august? 

– Etter de gode nyhetene som Lippestad kom med nå, så må vi jo prøve å holde dørene åpne, selv om det akkurat nå ikke er økonomisk forsvarlig. Men dette er en prinsippsak, og jeg tror vi snakker på vegne av alle utviklingshemmede i hele Norge, sier hun. 

Støttegruppen for konditoriet opplever massiv støtte etter at det ble klart at konditoriet må stenge, blant annet er det mange som liker facebooksiden deres, og skriver der:   

– Håper dette ordner seg. Når min mann og jeg kommer til Halden så er vi alltid innom dere, skriver en kvinne på støttegruppens side. 

– Hva er logikken i straffe de som vil jobbe og belønne de som er late og ikke gidder???? Har du et vettugt svar på det, Erna? sier en annen som henvender seg til statsministeren, 

– Ja, regelverket er for rigid, hvor er fleksibiliteten i samfunnet blitt av? er det en som mener. 

Enorm respons

Randi Behn Butcher er helt overveldet over hvor mange som støtter dem. 

– Responsen er enorm. Det kommer inn nye meldinger hele tiden. Jeg tror at vi nå har flere «likerklikk» enn det ordføreren har på sin «Glad i Halden»-side, sier hun fornøyd. 

Mandag morgen klokken ni skal styret i Dagtia, som driver Erlandsens Conditori, møtes for å diskutere stengning av lille konditoriet i Halden.