UP: – Dette kan koste deg lappen

Retter fokus mot et svært utbredt problem i trafikken.

Holder du ikke riktig avstand til bilen foran, altså minst tre sekunder, kan det bli både bot, prikker – og i verste fall beslag av sertifikatet. Foto: UP
Holder du ikke riktig avstand til bilen foran, altså minst tre sekunder, kan det bli både bot, prikker – og i verste fall beslag av sertifikatet. Foto: UP

Du kjenner kanskje følelsen: Mens sola steiker og det er flott vær, sitter du å trykker i feriebilen. Ivrig etter å bli ferdig med transportetappen, og nyte ferien. Problemet oppstår når folk blir så ivrige etter å bli ferdige med bilturen, at de forsøker å nærmest "dytte" trafikken foran seg, ved å ligge helt opptil bilen foran. Det kan koste deg dyrt.

Likevel er dette en uønsket adferd som bare blir mer og mer vanlig i trafikken. Sjef for Utrykningspolitiet i Trom og Finnmark, Geir Marthinsen, forteller til Nordlys at det har vært en dobling av førerkortbeslag som følge av adferd første halvår i år, sammenlignet med i fjor.

– Flere har mistet førerkortet på grunn av for kort avstand til bilen foran. Dette er sjåfører vi stoppet ved bruk av sivil politibil og kameraovervåkning, uttaler Marthinsen til avisen.

Endring i adferd

UP-sjefen merker en endring i trafikkadferden. Det er mange som lar seg hisse opp bak rattet. Og da særlig i sommermånedene. Det har nok også sammenheng med at det er betraktelig flere turister på veiene våre i disse dager. De har gjerne bedre tid, nyter utsikten – og kjører kanskje bobil.

Marthinsen påpeker at de som kjører sakte har et ansvar for å slippe de andre forbi. Hvis ikke kan de skape mange farlige situasjoner.

– Men det er likevel den som kjører forbi som har ansvaret, hissig eller ikke, understreker UP-sjefen.

Les også: UP: 8 av 10 synder med dette

Bøter og prikker

Det er som kjent tresekundersregelen som gjelder, med tanke avstand til bilen foran.

Hvis du ligger ett sekund bak bilen foran, risikerer du å få bot på 5.200 kroner, pluss tre prikker. Hvis en kjører lastebil eller US-SUV er det samme reaksjon om avstanden til bilen foran er halvannet sekund, ettersom dette er tyngre kjøretøy som har lengre bremselengde.

Minskes avstanden til et halvt sekund, så kan førerkortet bli beslaglagt.

Les også: Det er lovlig – men farlig

Masete og kostbart

I tillegg til å være trafikkfarlig, bidrar også for kort avstand til bilen foran, til at kjøreturen blir langt mer masete. Du må bremse og gasse oftere og hardere. I tillegg til at dette bidrar til dårlig komfort, sørger det for høyere drivstoffkostnader.

– Jeg vil be alle vise litt storsinn med tanke på bobiler i lav fart. De synes nok det er mye spennende å se på langs veien og har et nytt lands trafikkregler å forholde seg til. Dessuten vil vi jo ha turister i Norge. Beregn heller litt ekstra tid når du skal ut og kjøre, er anbefalingen fra Marthinsen i intervjuet med Nordlys.

Les også: Mistet førerkortet på et halv sekund