FEDME: Det er fryktelig vanskelig å kvitte seg med uønskede kilo når man først har lagt dem på seg, viser ny forskning. Illustrasjonsfoto: Colorbox
FEDME: Det er fryktelig vanskelig å kvitte seg med uønskede kilo når man først har lagt dem på seg, viser ny forskning. Illustrasjonsfoto: Colorbox

Forskning: Det er nesten umulig for overvektige å gå ned i vekt

Forskere analyserte folks vekt over en tiårsperiode. Resultatene er nedslående.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er så og si umulig for personer som har blitt overvektige å kvitte seg med de uønskede kiloene.

Det viser ny forskning utført i Storbritannia.

Gjennom en omfattende studie av over 280.000 overvektige mennesker gjennom en tiårsperiode, viste resultatene at bare 1 av 210 menn, og 1 av 124 kvinner, klarte å komme ned i normalvekt.

– Når en voksen person først blir overvektig, er det veldig usannsynlig at de noen gang vil returnere til en sunn kroppsvekt, sier doktor Alison Fildes ved King's College i London, som står bak studien, til avisen Daily Mail.

Studerte vekten gjennom 10 år

For å komme frem til de oppsiktsvekkende resultatene analyserte forskerne vekten til overvektige menn og kvinner i perioden mellom 2004 og 2014. Resultatene har nå blitt publisert i forskningstidsskriftet American Journal of Public Health.

Funnene viser i klartekst den slående lave prosentsjansen man har for å noen gang få bukt med overvekten.

For kvinner er den sjansen 0,8 prosent, mens den for menn er enda lavere, bare 0,47 prosent. 

– Disse funnene viser hvor vanskelig det er for mennesker med vektproblemer å oppnå og opprettholde bare den minste vektnedgangen, sier doktor Fildes. 

Jo-jo-slanking

Tallene som ble analysert avslørte også at vekten til en stor andel overvektige går opp og ned i en jo-jo-syklus. En tredjedel av de undersøkte klarte periodevis å gå ned i vekt, men la den raskt på seg igjen.

– Tallene peker mot at dagens helsesystem ikke fungerer. Fokus bør være på å hindre at vekten bikker over fra starten av, for når den først har gjort det, er det ofte for sent, sier Fildes.