STRESS: En ny spørreundersøkelse avslører at kvinner finner ferieturen mer stressende enn menn. Foto: Colorbox
STRESS: En ny spørreundersøkelse avslører at kvinner finner ferieturen mer stressende enn menn. Foto: Colorbox

Undersøkelse: Ferieturen er mer stressende for kvinner enn menn

Følelsen av å miste kontroll kan ødelegge gleden for mange, viser spørreundersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å dra på ferie er vanligvis forbundet med å koble av og stresse ned, men en ny spørreundersøkelse utført i Storbritannia viser at mange, og da særlig kvinner, kan oppleve flere stress-faktorer forbundet med å reise bort.

I undersøkelsen, som ble utført av reisenettstedet Momondo, viser resultatene at 33 prosent av de spurte kvinnene opplever det å reise bort på ferie som stressende, skriver avisen Daily Mail.

Stressende å planlegge

Årsaken er først og fremst hodebry forbundet med planleggingen av turen og selve reisen til feriedestinasjonen. 

Til sammenligning viser resultatene at ti prosent færre av mennene opplever dette som stressende.

På spørsmål om opplevelsen av stress når man faktisk er kommet frem til feriestedet, viser resultatene også at kvinnene uroer seg mest. 26 prosent av de spurte sier de er stresset selv etter at ferien er ordentlig i gang. 19 prosent av menn sier det samme.

Mangel på kontroll

– Følelsen av stress beror ikke på det som faktisk skjer med oss, men heller mangelen på kontroll, sier atferdspsykolog Judi James til Daily Mail, og legger til:

– Når man reiser på ferie gir man ofte fra seg en del kontroll, til for eksempel reiseselskap og andre. Det kan virke stressende, særlig for kvinner, som føler de burde ha kontroll på alt selv.

Ifølge en talsmann for Momondo kan en årsak til at kvinner føler mer stress forbundet med ferie være at de må stå for det meste av planleggingen.

– Ofte faller ansvaret med organiseringen på kvinnen, og det kan være utfordrende å måtte balansere alle i reisegruppens forventninger og planer for ferien, sier Lasse School Hansen i Momondo.

På spørsmål om hvor vanskelig det er å tilpasse seg hverdagslivet når ferien er over svarer 28 prosent av kvinnene at de finner det vanskelig, men 17 prosent av mennene svarer det samme, ifølge undersøkelsen.