Mann (69) dømt for drapsforsøk på politimenn

En mann (69) er dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern for drapsforsøk på to politimenn på Vinstra i fjor.

Dommen falt i Nord-Gudbrandsdal tingrett torsdag.

Skyteepisoden skjedde 26. november i fjor.

De to politimennene ble sendt til en bolig etter at ansatte ved et legekontor hadde reagert på oppførselen til en mann. Besøket de trodde var et rutineoppdrag endte i en langvarig væpnet politiaksjon.

Den ene ble truffet i ryggen, men hadde på seg skuddsikker vest og reddet livet. Ifølge dommen ble den 45 år gamle politimannen truffet med rundt 20 hagl i korsryggen, hvorav noen hadde gått hele 26 centimeter inn i kroppen. Haglene unngikk vitale organer.

Vil anke saken

Mannens forsvarer, Sigurd Klomsæt, sier at de vil anke saken.

– Dette ville aldri skjedd hvis politiet ikke hadde møtt opp bevæpnet. Det var ingen grunn til at de var i ferd med å bryte seg inn hos mannen. De hadde ingen ting der å gjøre, sier Klomsæt.

Videre forteller han at hans klient hadde skubbet borti en lege, hvilket Klomsæt mener var en uskyldig hendelse som var avsluttet.

– Når de to bevæpnede tjenestemennene oppsøkte mannen i hans eget hjem, følte han seg truet, og handlet i nødverge, sier Klomsæt.

– Hvorfor tar din klient opp en hagle og skyter?

– Han vurderte det som om det ble han eller dem, sier Klomsæt.

Retten mente at det ikke var en nødvergesituasjon, da han ikke stod overfor et rettstridig angrep.

Trodde han skulle bli lam

Den 45 år gamle politimannen har tidligere forklart at han trodde han skulle bli lam. 

– Jeg ser er et hagleløp som kommer i en rask bevegelse samtidig som døra går opp. Jeg roper høyt «Hagle!» for å varsle kollegaen, forklarte politimannen.

I tillegg til tvunget psykisk helsevern er den mannen også dømt til å betale 50.000 kroner i erstatning til politimannen som ble truffet, 20.000 til den andre politimannen og 7.000 kroner til Gudbrandsdal politidistrikt.

Dommen var enstemmig.