KJEFT: Kaja Benedicte Moen Schöttker (19, bildet) ble skjelt ut av en dame da hun kom ut fra handicaptoalettet på et kjøpesenter. Schöttker har sykdommen morbus chron, og opplevde kjeften som veldig ubehagelig. FOTO: KAJA BENEDICTE MOEN SCHöTTKER / PRIVAT/FACEBOOK
KJEFT: Kaja Benedicte Moen Schöttker (19, bildet) ble skjelt ut av en dame da hun kom ut fra handicaptoalettet på et kjøpesenter. Schöttker har sykdommen morbus chron, og opplevde kjeften som veldig ubehagelig. FOTO: KAJA BENEDICTE MOEN SCHöTTKER / PRIVAT/FACEBOOK

Tarmsyke Kaja (19) ble hetset da hun brukte handicaptoalettet

En eldre dame skjelte Kaja høylytt ut, og mente hun nedverdiget rullestolbrukere ved å bruke handicaptoalettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

19 år gamle Kaja Benedicte Moen Schöttker fra Fauske i Nordland har tarmsykdomen Morbus chron, noe som gjør at hun må ofte og akutt besøke toalettet.

På kjøpesenteret Amfi i Fauske var alle toalettene opptatt, utenom handicaptoalettet. Da Schöttker kom ut fra toalettet stod det en eldre kvinne utenfor og skjelte ut jenten.

– Hun mente jeg nedverdiget rullestolbrukere ved å bruke handicaptoalettet, sier Schöttker til TV 2, og legger til at kvinnen hevet stemmen og var veldig høylytt.

– Hun sa jeg ikke kunne bruke det toalettet, og selv om jeg viste handicapbeviset mitt virket det ikke som en god nok grunn for henne, sier hun.

Usynlig handicap

Schöttker synes det var veldig ubehagelig der og da, og tok til Facebook for å fortelle om det.

– Jeg synes det er viktig at folk får vite om sykdommen og forstår at man kan ha «usynlige» handicap. Folk må få et annet syn og anerkjenne sykdommen som et handicap, sier hun.

– Jeg tror hun damen synes jeg så oppegående ut og bare var på handicapdoen for å gå på do eller sminke meg, sier hun.

Flere har opplevd det samme

Etter hun skrev det på Facebook har hun fått veldig mange tilbakemedlinger.

– Det har vært mange fine kommentarer, folk som har ringt meg og sier jeg er tøff. Men samtidig er det folk som har opplevd det samme – folk fra Tromsø, fra Oslo og fra Bergen, sier hun.

Schöttker fikk sykdommen i november i fjor, og sier at det er en veldig slitsom sykdom.

– Det tar store deler av livet mitt. Alt forandrer seg og ting jeg gjorde før kan jeg ikke gjøre nå, sier hun.

– Trasig

Overfor Avisa Nordland, som først omtalte saken, sier senterleder Ann Mari Zahl ved Amfi Fauske at hun er kjent med hendelsen.

– Toalettene er åpne for alle, selv om de er merket med handikap-skilt, sier hun til avisen.

Hun synes saken er trasig.

– Vi kan alle bli rammet av sykdom. Jeg tar gjerne imot tilbakemeldinger som kan være med på å hindre at dette kan skje igjen, sier Zahl.