ALVORLIG SKADET: Slik så Simen Gimmestad (25) ut etter at han ble angrepet på byen. Gjerningsmannen må betale 30.000 i erstatning, noe leder i Landsforeningen for voldsofre, Margit Lømo, synes er alt for lite. FOTO (MONTASJE): HÅKON LØTVEIT/PRIVAT
ALVORLIG SKADET: Slik så Simen Gimmestad (25) ut etter at han ble angrepet på byen. Gjerningsmannen må betale 30.000 i erstatning, noe leder i Landsforeningen for voldsofre, Margit Lømo, synes er alt for lite. FOTO (MONTASJE): HÅKON LØTVEIT/PRIVAT

– Folk har tatt livet av seg fordi det føles så krenkende

Leder i Landsforeningen for voldsofre, Margit Lømo, beskriver dommen til Simens (25) gjerningsmann som hårreisende.

Mandag fortalte TV 2 om 25 år gamle Simen Gimmestad som ble angrepet av en mann på byen i Kristiansand ifjor

Gimmestad fikk store skader i ansiktet og mistet 50 prosent av synet på ett øye. 

Gjerningsmannen, en 21-åring løslatt på prøvetid, ble dømt til seks måneder i fengsel og må betale 30.000 kroner i erstatning. 

BEKYMRET: Leder i Landsforeningen for voldsofre, Margit Lømo, er bekymret for at rettssystemet ikke tar voldssaker alvorlig nok.  FOTO: PRIVAT
BEKYMRET: Leder i Landsforeningen for voldsofre, Margit Lømo, er bekymret for at rettssystemet ikke tar voldssaker alvorlig nok. FOTO: PRIVAT

– Erstatningen er en krenkelse

Nå reagerer Landsforeningen for voldsofre sterkt på dommen. 

– Dette er ille. Erstatningen han har fått er jo en krenkelse i seg selv, det er jo ingenting. Det er vel kanskje en månedslønn for noen, sier en fortvilt Margit Lømo, leder i foreningen, til TV 2. 

Hun er likevel ikke overrasket over Gimmestads historie. 

– Nei, dessverre overrasker ikke dette. Det er flere grupper man enda ikke har forståelse for i voldssaker. Unge menn som havner i voldssituasjoner på byen stiller dårlig i rettssystemet, mener hun.

Ikke fornøyd med erstatning

Både voldsofferet Simen og faren hans er svært skuffet over dommen som kom mandag. 

– For litt siden ble det laget en busslomme der vi bor som gikk litt over hekken vår. Da fikk vi 35.000 kroner i erstatning. Når Simen til sammenligning får fem tusen mindre for en livsvarig skade, er det klart vi reagerer, sier Simens far, Willy Gimmestad, til TV 2. 

Selv om Simen er optimistisk og er tilbake i både jobb og idrett, preges han av skaden.

– Senest i forrige uke måtte han dra hjem fra ferie fordi sting i øyet løsnet. Da hadde han så mye vondt og plager, forteller Gimmestad

Saken er anket til lagmannsretten, hvor Simen og familien håper å få en større erstatningssum. 

– Det handler ikke så mye om at vi vil hevne oss og er bitre. Det handler om prinsippet, og særlig erstatningssummen, avslutter han.

– Koster lite å være voldelig

Lømo i Landsforeningen for voldsofre er bekymret for hva slags signaleffekt slike dommer kan ha. 

– Det er grovt og det sender et signal til folk at det koster ikke så mye å være voldelig. Det oppfordrer egentlig til at mennesker ikke er så mye verdt, sier hun. 

– Får dere ofte henvendelser fra folk som er frustrerte over dom og erstatning?

– Vi har folk som har tatt livet av seg fordi det har føltes så krenkende.

Bekymret for voldsofrenes fremtid

Det er tidligere kjent at regjeringen har foreslått å kutte kraftig ned på budsjettet til Kontoret for voldsoffererstatning.

– Det er hårreisende. Jeg blir skrekkslagen av at vi kan ha sånne holdninger. Volden vil øke, og staten fraskriver seg ansvaret, sier Lømo.

Hun mener forslaget fra regjeringen bidrar til at vold ikke blir oppfattet som grov kriminalitet.

– Departementet har en oppfatning av hva man skal kunne tåle. Man burde tåle et enkelt slag eller spark har jeg inntrykk av, sier hun. 

Avviser kritikken

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Jøran Kallmyr, vil ikke kommentere saken om Gimmestad spesielt.

– Vi kan ikke kommentere en dom som ikke er rettskraftig. Når det gjelder størrelsen på erstatningsbeløpet, er det noe som bestemmes av domstolen, helt uavhengig av departementets bevilgninger, sier han til TV 2. 

– Bekymringen om at regjeringen ikke tar voldskriminalitet på alvor faller på sin egen urimelighet, avslutter han.