BUDSKAP: Therese (25) fikk i ung alder beskjed om at hun hadde livmorhalskreft. Nå oppfordrer hun alle, både unge og eldre, til å ta HPV-vaksinen før det er for sent. FOTO: PRIVAT
BUDSKAP: Therese (25) fikk i ung alder beskjed om at hun hadde livmorhalskreft. Nå oppfordrer hun alle, både unge og eldre, til å ta HPV-vaksinen før det er for sent. FOTO: PRIVAT

Therese (25) fikk livmorhalskreft – overlege mener hun burde fått HPV-vaksinen

Kreftregisteret mener fastleger og gynekologer har for lite kunnskap om hvem som kan få vaksinen som kan beskytte mot livmorhalskreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kun 23 år gammel fikk Oslo-jenta Therese Meyn (25) beskjeden så mange frykter. Hun hadde fått påvist livmorhalskreft.

Siden da har 25-åringen vært gjennom tre operasjoner og mange søvnløse netter.  

Hun hadde aldri hørt om HPV-viruset (humant papillomavirus), som er både den vanligste årsaken til livmorhalskreft og den hyppigste formen for kjønnssykdom i Norge. Hun hadde heller ikke fått tilbud om HPV-vaksinen. 

For lite kunnskap blant allmennleger og gynekologer fører til at svært svært få får tilbudet, mener Kreftregisteret. 

Begynte med kjønnsvorter

Det var i 2010 at Therese oppdaget at hun hadde fått kjønnsvorter. Hun dro til gynekologen, og fikk der beskjed om at hun hadde HPV-viruset. 

– Jeg fikk beskjed om at jeg måtte vente til det gikk over av seg selv, men de oppfordret meg til å sjekke igjen om to år siden det kunne være et forstadium til livmorhalskreft, forteller Therese til TV 2. 

To år senere tok Therese kontakt med fastlegen på eget initiativ. Det hun trodde skulle bli en vanlig sjekk skulle vise seg å bli et mareritt.

Hun hadde fått livmorhalskreft av HPV-viruset.

– Først klarte jeg ikke å forstå hva de nettopp hadde fortalt meg på sykehuset. Jeg husker at jeg spurte mamma flere ganger i bilen på vei hjem om jeg hadde hørt riktig, sier hun.  

Flere operasjoner

Therese var midt i eksamensperioden da hun fikk beskjeden om at hun måtte legges inn på Radiumhospitalet for å fjerne den nederste delen av livmorhalsen, livmortappen.  

– Jeg var veldig lei meg og jeg var redd for hva dette innebar. Jeg klarte ikke å fokusere på eksamen, forteller hun.

På sykehuset fikk hun beskjed av legene om at det kun skulle gjennomføres et enkelt inngrep. Men kort tid etter at hun var skrevet ut fra sykehuset måtte Therese legges inn igjen. 

– De hadde oppdaget flere kreftceller i livmoren min. Den andre operasjonen var mer omfattende og jeg følte meg dårlig etterpå, sier hun. 

POSITIV: Therese (25) vant heldigvis kampen mot livmorhalskreften. FOTO: PRIVAT
POSITIV: Therese (25) vant heldigvis kampen mot livmorhalskreften. FOTO: PRIVAT

Alene i mørket 

Ifølge Kreftregisteret er den oppfølgingen og den informasjonen Therese fikk vanlig praksis grunnet manglende kunnskap blant helsepersonell. 25-åringen skulle ønske at noen hadde fortalt henne om HPV-vaksinen før det var for sent. 

– Jeg skulle ønske at noen hadde fortalt meg om vaksinen. Jeg tror alt for få blir informert. Jeg følte meg veldig alene og forvirret da jeg først fikk beskjeden om at jeg hadde viruset i 2011, og jeg skulle ønske at jeg hadde blitt fulgt opp bedre med en innkallelse eller lignende fra legen, sier Therese. 

Det er vanlig praksis at alle kvinner som har fylt 25 år mottar et brev fra Kreftregisteret hvor de oppfordres til å ta en celleprøve.  

– Jeg tenker ofte på hva som ville skjedd hvis jeg ventet til jeg fylte 25 år med å ta celleprøven, da tror jeg ikke at det hadde gått så bra som det gjorde, forteller hun. 

Landeplage

Årlig behandles over 3000 kvinner i Norge for celleforandring i livmoren grunnet HPV-viruset, opplyser Kreftregisteret til TV 2. 

Ifølge Gry Baadstrand Skare, bioingeniør og leder for registerets livmorhalsprogram, ligger mye av problemet hos helsevesenet. De har ikke nok kunnskap om HPV-viruset og vaksinetilbudet, mener hun.

– Dessverre er det alt for lite informasjon og kunnskap rundt både viruset og vaksinen. Mange er ikke klar over at man kan ta vaksinen også etter seksuell debut. Man kan til og med ta vaksinen helt opp til man har fylt 45 år, sier hun. 

Norge henger etter 

Overlege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Sveinung Wergeland Sørbye, har lenge kjempet for å spre ordet og bruken av HPV-vaksinen.

Ifølge ham, henger Norge langt etter både Sverige og Danmark. 

– I Sverige er vaksinen langt mer brukt og med gode resultater. I Danmark tilbys vaksinen gratis helt opp til fylte 26 år, forteller han. 

Mange myter 

Ifølge Sørbye Wergeland bør vaksinen tilbys begge kjønn, helt gratis, for alle mellom 12-26 år.

KJØNNSNØYTRALT: Overlege ved Univeristetessykehuset i Nord- Norge, Sveinung Sørbye Wergeland, etterspør kjønnsnøytral vaksinering mot HPV- viruset. – Vi burde FOTO: PRIVAT
KJØNNSNØYTRALT: Overlege ved Univeristetessykehuset i Nord- Norge, Sveinung Sørbye Wergeland, etterspør kjønnsnøytral vaksinering mot HPV- viruset. – Vi burde FOTO: PRIVAT

En av hans største utfordringer er hvor lite kunnskap fastleger og gynekologer har rundt HPV-vaksinen.

– Alt for få leger anbefaler aktivt HPV-vaksinen til sine pasienter. De er for lite opplyste. Mange leger tror at man kun kan ta vaksinen før man har debutert seksuelt. Dette stemmer ikke, sier han.

– Det er også ti prosent sjanse for tilbakefall etter man har fått påvist en slik celleforandring. Jeg anbefaler alle som har fått påvist celleforandring å ta HPV-vaksinen. Den fungere fortsatt selv om mange leger er feilinformert og tror at det er for sent hvis man allerede har fått viruset, forteller overlegen. 

– Bytt fastlege

To år og tre operasjoner senere er Therese endelig frisk, men HPV- viruset ligger fortsatt latent i kroppen hennes.

Når Therese hadde operert spurte hun om HPV-vaksinen, men fikk til svar at det var for sent for henne. Nå oppfordrer hun alle til å ta vaksinen før det er for sent. 

Ifølge Sørbye Wergeland er dette beskjeden de fleste får grunnet feiloppfatninger rundt HPV-vaksinen. 

– Mitt råd er at du bør bytte fastlege eller printe ut informasjon fra Kreftregisteret sin hjemmeside hvor det står fordelene ved å ta vaksinen, hvis du ikke blir hørt, sier han.