Fyller førti: Janne Formoe skriver brev til seg selv som 20-åring i anledning 40-årsdagen.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Fyller førti: Janne Formoe skriver brev til seg selv som 20-åring i anledning 40-årsdagen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Janne Formoe (40) i brev til seg selv:
– Gi mer faen i at du ikke er perfekt

Les hva jubilanten Janne Formoe (40) ville fortalt seg selv som 20-åring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag fyller skuespiller Janne Formoe 40 år. I et innlegg i Fædrelandsvennen skriver hun et brev til seg selv som 20-åring.

Skulle vært mer rampete

I brevet kommer det blant annet frem at Formoe lenge slet med dårlig selvtillit. 

«Kjære Jubilant. I dag fyller du tyve år og har hele livet foran deg. Jeg vet du har en liten stemme inni deg som stadig rakker ned på det meste med deg. Den messer ivrig i vei om hvor udugelig, tjukk, og klønete du er. Stemmen forteller deg at du burde skamme deg for det meste som er deg, men din verdi måles ikke i hvor mye du veier, at du ikke får til alt, eller om du mislykkes i noe.»

Blir programleder

Jubilanten, som i ungdomsårene spilte Sunniva i Kaptein Sabeltann-forestillingene i Dyreparken i Kristiansand 14 somre på rad, skriver i brevet at hun skulle ønske hun hadde «gitt mer faen», og at det ikke var så farlig om hun ikke var best i alt. Formoe oppfordrer 20-åringen til å være tro mot seg selv.

Brevet ble skrevet fordi Janne Formoe i dag fyller 40 år.

– Jeg syntes det var et fint tidspunkt å se tilbake på årene, og til å si ifra til de som er yngre at de må være mer trygge på seg selv. Det er viktig å ta det opp, sier Formoe til TV 2.

Hun har fått mange hyggelige tilbakemeldinger etter at brevet kom på trykk.

– Det er mange som har sendt meg meldinger og sagt at de kjenner seg igjen. Noen har sagt at de skal gi litt ekstra faen i dag og ikke tenke på hva andre sier, sier Formoe.

«Førr ække gørr»

Den blide sørlandsjenta er for tiden aktuell som programleder for TV 2-programmet «Kjærlighet til Vesterålen». Selv har hun tidvis hatt et ganske turbulent kjærlighetsliv.

Formoe hadde lenge et av-og-på-forhold til Jan Fredrik Karlsen, som også er faren til datteren Felicia (10). Høsten 2013 ble det kjent at de to gikk fra hverandre for fjerde og siste gang. Også kjærligheten skulle Formoe gjerne visst mer om som 20-åring, kan man lese av brevet.

«Jeg sier ikke så ofte setninger til meg selv som inneholder måtte, burde eller skulle lenger. Dessuten har jeg sluttet å løpe etter menn i håp om at de skal se hvor vidunderlig jeg er. (...) Jeg synes jeg selv er bra nok, og en fest av ei dame. Jeg har lært meg å si nei, og godtar at ikke alle må like meg eller være enige i valgene mine.»