FAVORITTENE: Hvem tar står igjen med den gule ledertrøyen i Paris? Chris Froome, Tejay van Garderen, Nairo Quintana, Alberto Contador eller Vincezo Nibali?
FAVORITTENE: Hvem tar står igjen med den gule ledertrøyen i Paris? Chris Froome, Tejay van Garderen, Nairo Quintana, Alberto Contador eller Vincezo Nibali?

Kaggestads spådom: – Han vinner Tour de France

Vi har gjort opp status blant sammenlagtfavorittene før fjelletappene.

Tirsdag går Tour de France over i en ny fase. Spurterne har gjort sitt for denne gang – nå handler alt om klatrere og sammenlagtryttere.

Og det smeller umiddlebart etter mandagens hviledag. Tirsdag innledes fjelletappene med en beintøff tur opp til målgang på La Pierre-Saint-Martin i Pyreneene. Det første av mange slag om den gule ledertrøyen kommer til å stå her.

Chris Froome står allerede i gul trøye etter at en halsbrekkende og dramatisk Tour de France-uke er skrevet inn i historiebøkene. Team Sky-kapteinen har taklet både brostein og sidevind på mesterlig vis. Nå venter ytterligere utfordringer i form av Vincenzo Nibali, Nairo Quintana, Alberto Contador og Tejay van Garderen. 

Så hva er status før Touren virkelig «starter»? TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad har svaret.

Chris Froome (leder sammenlagt)
Med et strålende utgangspunkt går Froome inn i Pyreneene som den store sammenlagtfavoritten. Flere hadde nok trodd at 30-åringen skulle slite mer den første uken, men de dystre spådommene har ikke slått til.

– Jeg synes Froome ser veldig sterk ut. Han virker å ha mye selvtillit. Det defensive ved ham da Tour de France-ruten ble offentliggjort har han klart å snu. Han har kjørt veldig bra og holdt seg unna trøbbel. Det er han nok veldig lettet for. Han kommer inn i fjellene med senkede skuldre. Han er opplagt i kjempeform. Det viste han på lagtempoen der han var motoren i laget, sier Kaggestad.

– Jeg tror Froome vinner Tour de France. Jeg forventer at det blir mange angrep på ham.

Tejay van Garderen (2. plass – 12 sekunder bak Froome)
En uke uten problemer med god hjelp fra laget har ført van Garderen, som vant lagtempoen sammen med BMC søndag, frem som en av de virkelig store favorittene. 

– Han er nesten en større kandidat til pallen enn Nibali. Det stråler av van Garderen, laget har kjørt bra og stemningen er god. Det vi så av ham i Critérium du Dauphiné var veldig bra – han var ikke langt unna Froome. Også nå blir Froome mannen å slå, sier Kaggestad.

Amerikanerens beste sammenlagtplassering i Tour de France er femteplass (2012 og 2014). Kaggestad er spent på om 26-åringen klarer å henge med de hurtige utfordrerne når det drar seg til.

– Van Garderen er ikke veldig eksplosiv, han er mer vant med å kjøre jevnt hardt. Enten faller han av, eller så henger han med. Dersom han unngår en dårlig dag i fjellene, tror jeg han kommer på pallen, sier Kaggestad.

Alberto Contador (5. plass – 1 minutt og 3 sekunder bak Froome)
Contador har siktet seg inn mot å klare det «umulige» – vinne både Giro d'Italia og Tour de France i samme år. Så langt lever den drømmen i beste velgående for Tinkoff-Saxo-kapteinen.

– Han og laget har kjørt kjempebra. De har hold ham unna trøbbel i den første uken. Contador har et lag rundt seg med ringrever. Spørsmålet er imidlertid om formen er slik vi husker den på det beste der han er full av energi. Er han i den formen etter å ha syklet Giro d’Italia? Har han spruten i beina som han trenger for å kunne kjøre fra Froome?, sier Kaggestad.

Nairo Quintana (9. plass – 1 minutt og 59 sekunder bak Froome)
Mange plukket ut Quintana som den aller største favoritten før Tour de France startet. Kolombianeren har ladet opp i stillhet på hjemmebane, men alt annet enn stillhet er ventet fra Quintana når bakkene blir bratte.

– Jeg er veldig spent på Quintana. Han bør ha overskudd. Quintana har kanskje kommet inn i Touren litt under toppformen fordi han har trent veldig mye, vært i høyden og kjørt få konkurranser. Han bør ha «timet» overskuddet riktig. Jeg tror han bare blir bedre og bedre utover i Touren, og jeg har forventninger til Quintana. Jeg tror han havner på pallen, sier Kaggestad.

Med seg i hjelpekorpset har Quintana flere meget gode ryttere – blant dem Alejandro Valverde. Spanjolen ligger selv på sjuendeplass i sammendraget, men må nok finne seg i å hjelpe den ti år yngre lagkameraten.

– Med rutinen og merittene til Valverde har Quintana skikkelig støtte i fjellene. Jeg tror ledelsen i Movistar har kontroll på situasjonen og at alle guttene jobber for Quintana. Det virker som om Valverde er veldig dedikert. I tillegg ser det ut som han er i form, og Movistar har et veldig spennende lag, sier Kaggestad.

Vincenzo Nibali (13. plass – 2 minutter og 22 sekunder bak Froome)
Fjorårets vinner har vist noen svakhetstegn og ligger dårligst plassert i sammendraget av de største favorittene. Han forsøkte å distansere Froome & Co. på brosteinsetappen, men lyktes ikke. På etappen til Mur-de-Bretagne måtte Nibali gi ti sekunder til resten av sammenlagtrytterne, og på lagtempoen tapte han ytterligere tid.

– Han virker litt bakpå og stresset. Det ser ikke ut til at han er helt i vater. Han er også i forsvarsposisjon med tanke på at han er regjerende vinner. Jeg tror ikke han er komfortabel med situasjonen, sier Kaggestad.

– Er det for mye å hente inn to minutter og 22 sekunder?

– Det er ikke for langt opp, men alt kommer an på hvor sterk han er. Han har ikke fått uttellingen han hadde håpet på så langt, og han er nødt til å gjøre det i fjellene. Der kan han og Fuglsang gjøre hverandre gode. Men jeg stiller spørsmål ved om Nibali er der han skal være. Det har vært mye turbulens i laget.