GLAD FOR TIDLIG OPPDAGELSE: Tinkoff Saxo-lege Piet de Moor sier det er en lykke at Bassos kreft ble oppdaget såpass tidlig. Foto: TV 2.
GLAD FOR TIDLIG OPPDAGELSE: Tinkoff Saxo-lege Piet de Moor sier det er en lykke at Bassos kreft ble oppdaget såpass tidlig. Foto: TV 2.

Tinkoff Saxo-lege til TV 2:
– Velten på den 5. etappen kan ha reddet livet til Basso

Ivan Basso klaget over smerter i testikkelen like etter velten.

Mandag kom den triste meldingen om at Tinkoff Saxo-rytter Ivan Basso må trekke seg fra Tour de France som følge av testikkelkreft.

Kreften ble oppdaget etter den velten på Tourens 5. etappe, onsdag i forrige uke.

– Testikkelen var steinhard
Tinkoff Saxo-lege Piet de Moor bekrefter at det var etter velten Basso først klaget over smerter i den venstre testikkelen.

– Han hadde ikke spesielt vondt, men etter hvert begynte smerten å spre seg til lysken, og Ivan spurte meg hva dette kunne være. Jeg sjekket ham, og kjente på den venstre testikkelen hans, som var steinhard, sier de Moor til TV 2, og fortsetter:

– Vi kontaktet det UCI fordi vi ville sjekke det ytterligere. Og etter en grundig sjekk, fant de altså en svulst i den venstre testikkelen.

– Velten kan ha reddet livet til Ivan
Legen er i likhet med alle andre selvsagt lei seg på Bassos vegne, men sjeleglad for at dette ble oppdaget såpass tidlig.

– Var det egentlig litt flaks at Basso veltet onsdag forrige uke?

– Ja, absolutt. For det førte jo til at kreften ble oppdaget på et veldig tidlig stadie. Så tidlig at jeg vil tro det er 98 eller kanskje 99 prosent sjanse for at dette ender godt, sier legen, og legger til:

– Hadde det ikke vært for denne velten, kunne det godt skikkelig ille. Velten kan ha reddet livet til Ivan. Hvis vi hadde oppdaget svulsten om et år kunne fremtidsutsiktene sett dystrere ut enn de de gjør nå. Så dette var flaks.

Videre fortelle de Moor at Basso reiser til Italia i dag, mandag, og at han blir operert allerede onsdag.