Greske banker holdes fortsatt stengt

Mange grekere kaller avtalen for ydmykende.

KØ VED MINIBANKEN: Ved minibankene i Aten er det fortsatt køer, og en mann har lagt seg ned for å tigge. Bankene holder fortsatt stengt mandag. FOTO: THANASSIS STAVRAKIS / NTB SCANPIX
KØ VED MINIBANKEN: Ved minibankene i Aten er det fortsatt køer, og en mann har lagt seg ned for å tigge. Bankene holder fortsatt stengt mandag. FOTO: THANASSIS STAVRAKIS / NTB SCANPIX

Bankene i Hellas, som har vært stengt i to uker, holdes stengt i to dager til. Onsdag blir situasjonen vurdert på nytt.

Bankene i Hellas har vært stengt siden 29. juni. I løpet av de siste to ukene har grekerne kun hatt mulighet til å ta ut 60 euro daglig.

Kapitalkontrollen gjelder fortsatt, greske banker er stengt og uttak fra minibanker rasjoneres.

Regjeringen i Aten ble mandag enige med kreditorene om en plan som kan åpne for forhandlinger om en ny, gresk lånepakke, men den kan få en utfordring med å sikre flertall for planen i nasjonalforsamlingen. Avtalen må være vedtatt innen onsdag.

Den europeiske sentralbanken (ESB) opprettholder krisefinansieringen av greske banker på dagens nivå. Finansieringen er på rundt 89 milliarder euro (rundt 797 milliarder kroner).

ESBs beslutning kom etter at lederne i eurosonen mandag ble enige med Hellas om en plan som kan åpne for forhandlinger om en ny, gresk lånepakke.

Institusjonen har holdt sin krisefinansiering uendret siden 27. juni, men sist uke bli vilkårene for greske bankers tilgang til hjelp strammet inn.

Kaller avtalen ydmykende

Mange grekere reagerer på de harde vilkårene til en ny låneavtale, og kaller den blant annet «elendig, ydmykende og rent slaveri».

Vanlige grekere i Atens gater er skeptiske til avtalen med eurolandene, som skal sikre en ny låneavtale. De tviler på at den fører til noen forbedring for deres liv.

– Det ville være bedre å ikke ha en avtale i det hele tatt. Fordi det vil sikkert bli verre de neste årene, sier Lefteris Paboulidis, som eier sin egen datingtjeneste.

Han tror det hadde vært bedre med en grexit.

– Jeg ville heller foretrukket det. Da hadde vi sultet i begynnelsen, men klart oss selv etter hvert, mener han.

Den 60 år gamle økonomen Haralambos Rouliskos beskrev avtalen som «elendig, ydmykende og rent slaveri». (©NTB)

Mer innhold fra TV 2