Se, Cavendish slo nordmenn allerede som 15-åring

– Det var da jeg skjønte at jeg kunne bli proff, sier Mark Cavendish til TV 2.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Tourmanager nå!

Bergen/Fougères (TV 2): Mark Cavendish fikk endelig sin etterlengtede etappeseier i årets Tour de France, da han spurtet inn til triumf på fredagens etappe.

Cavendish spurtslo blant annet Alexander Kristoff inn på oppløpet, men seieren er naturlig nok ikke den eneste briten har tatt over en nordmann.  

Cavendish har spurtslått Kristoff flere ganger tidligere. I tillegg har han gått seirende ut av dueller med både Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd siden han slo gjennom for alvor i 2008.

Cavendish (15) på topp

Men også for 14 år siden hadde Cavendish overtaket på nordmenn. I hvert fall enkelte ganger.

I 2001 stilte nemlig 15 år gamle Cavendish til start i ungdomsrittet Jeugdtour i Nederland, som er den største sykkelkonkurransen for ungdom i Europa. Isle of Man-karen gjorde jobben på prologen og henviste nordmennene Martin Iversby og Leonard Snoeks til de øvrige pallplassene.

TV 2 har fått tilgang til et bilde av podiet fra den gang, og Cavendish lyser opp når han får se det.

– Er det i Assen? Hvem er de to, undrer Cavendish.

– Skjønte at jeg var god

Manx-ekspressen husker at han gjorde det svært bra i det prestisjetunge ungdomsrittet.

– Jeg var 14. Var det i 2001? Jeg var 15 da. Jeg husker det. Jeg ble nummer to sammenlagt. Hvem vant? Jeg tror det var Sipke Zijlstra. Han kjørte for Rabobank for noen år siden. Han skadet hodet i et krasj, husker Cavendish.

Det gode resultatet i Assen var viktig for unge Cavendish.

– Det var da jeg skjønte at jeg var god, at jeg kunne bli en proffsyklist, sier han.

– Du startet tidlig med å slå norske ryttere?

– Haha. De har startet å slå meg nå, humrer han.

– Slo meg med fem hundredeler

Selv om ikke Cavendish husker navnene på de to nordmennene han slo, husker i hvert fall de norske gutta – nå voksne menn – hendelsen veldig godt.

Det var Snoeks som tok 2. plassen, mens Iversby måtte nøye seg med 3. plass. 

– Det bringer tilbake gode minner å se det bildet igjen. Det var en fin tid. Men selve 2. plassen på den prologen var veldig bitter. Cavendish slo meg med bare fem hundredeler, forteller Snoeks til TV 2 og ler.

– Jeg husker det også veldig godt. Det var vel 13 hundredeler som skilte opp fra meg til Cavendish. Det var veldig bittert å svelge. Dette var den første store internasjonale konkurransen vi var med i. Vi kom fra lille Norge hvor det vanligvis var 20 ryttere i feltet. Der nede var det 150. Sånn sett presterte vi over all forventning, men jeg ville likevel vinne, sier Iversby.

Ingen av de norske gutta kunne da spå at Cavendish bare et snaut tiår etter allerede ville ha status som en levende sykkellegende.

– Nei, den gangen visste jeg naturligvis ingenting om Cavendish, annet enn at han var en brite som var god. Jeg la sånn sett merke til ham tidlig, men ble selvsagt mer kjent med hvor god han var de neste årene, sier Snoeks, som konkurrerte flere ganger med Cavendish i junior- og U23-ritt ute i Europa.

– Han var veldig god allerede da. Han leverte alltid i spurtene. Jeg la også tidlig merke til den spesielle spurtstilen hans, sier Snoeks.

Ble imponert over skjeggveksten

Iversby la på sin side – i motsetning til Snoeks – opp bare et par år etter konkurransen i Assen, og konkurrerte dermed ikke mer mot Cavendish. Han kjente ham derfor ikke igjen da Isle of Man-ekspressen fikk sitt gjennombrudd på slutten av 00-tallet.

– Nei, jeg kjente han ikke igjen i det hele tatt. Jeg ante faktisk ikke at jeg hadde konkurrert mot Cavendish før noen kjente han igjen på det bildet fra 2001. Da sjekket jeg opp i de gamle resultatlistene og fikk det bekreftet. Det var ganske morsomt, sier Iversby.

Han innrømmer likevel at Cavendish gjorde inntrykk allerede som 15-åring.

– Jeg snakket ikke noe med Cav. Han holdt seg for seg selv. Men jeg fikk et inntrykk av at han var ganske voksen og seriøs allerede da. Han hadde også skjeggvekst, noe som gjorde sterkt inntrykk, forteller Iversby og ler.

Selv om de begge ble slått av Cavendish på første dag av Jeugdtour i 2001, fikk de revansje seinere den uken.

– Det var en såkalt «klassikeretappe» noen dager etter, og da slo vi han begge. Jeg ble nummer to og Leonard ble nummer fire. Cavendish havnet nede på 8. plass, tror jeg, sier Iversby.

– Jeg slo altså Mark Cavendish i en massespurt. Det er ganske greit å tenke på nå, sier en smilende Iversby.

– Husker grilldressen til Cavendish

På det aktuelle bildet fremstår for øvrig både Snoeks og Iversby som langt mer «proffe», ettersom begge har på seg den norske landslagsdrakten. Cavendish har på sin side på seg en ganske anonym joggedress.

– Jeg husker den grilldressen til Cavendish, ja. Hehe. Den er ganske morsom, sier en lattermild Snoeks.

Før han legger til:

– Men vi skal ikke gjøre for mye narr av den. For det betydde bare at han allerede da var mer rutinert og seriøs enn oss, ettersom han allerede hadde skiftet før premieseremonien. Vi sto der fortsatt i konkurransetøyet vårt, vi.

Leder norsk kontinentallag

Snoeks og Iversby er for øvrig fortsatt en del av Sykkel-Norge.

Iversby la som nevnt opp allerede som junior, mens Snoeks fortsatte på høyt nivå til han var 22 år.

Nå er sistnevnte sportsdirektør i det norske kontinentallaget Team Ringeriks-Kraft.

– Det er veldig gøy å jobbe med å få frem norske sykkeltalenter. Det er mange flere nå enn da vi var aktive, sier Snoeks.

Iversby er på sin side aktiv igjen, etter at han gjorde et imponerende comeback i 2011 etter – ifølge ham selv – «ti år på sofaen».

Iversby beskriver det inspirerende comebacket på sin hjemmeside «Veien tilbake som syklist - jeg vil, jeg vil, men får jeg det til?».

Nå kjører han regionale ritt og norgescup-ritt for Fredrikstad Sykkelklubb og målet er klart:

– Jeg vil tilbake til toppen, og det betyr å vinne et norgescupritt. Jeg kommer stadig nærmere, sier Iversby, som beskriver seg selv som en «ren spurter».