Professor frykter folk dør i helsekø fordi mange pasienter ikke møter til avtalt time

200 000 pasienter møtte ikke til avtalt time ved norske sykehus i fjor. Det skaper unødig lange helsekøer og kan føre til fatale konsekvenser for mange. Men nå har Helse Vest løst store deler av problemet med et enkelt grep.

Solen skinner i hagen til Roar Gulbrandsen i Førde. 76-åringen tilbringer flere timer i hagen sin hver eneste dag, og liker å holder seg i aktivitet.

Likevel kjenner han at helsen ikke er som den en gang var. Roar sliter spesielt med hjertet.

– Det har vært to hjerteinfarkt og etter hvert mange angina-anfall. I tillegg har jeg hatt prostataoperasjoner, og hatt mye oppfølging av dette.

Full oversikt

76-åringen er derfor titt og ofte innom helsevesenet i hjemfylket Sogn og Fjordane. Når og hvor han skal møte, holder han orden på ved sin egen datamaskin.

FULL KONTROLL: 76 år gamle Roar får oversikt over sykehustimene sine, og mye mer, via datamaskinen. (FOTO: Kristian H. Hansen/TV 2)
FULL KONTROLL: 76 år gamle Roar får oversikt over sykehustimene sine, og mye mer, via datamaskinen. (FOTO: Kristian H. Hansen/TV 2)

– Her seg jeg at jeg skal møte i august, og denne gangen er det i Nordfjordeid, sier Roar, mens han peker på skjermen foran seg.

Roar er fra Vestlandet, og kan dermed benytte seg av Vestlandspasienten.no. Her får han full oversikt over timene sine ved sykehuset, resepter og annen relevant informasjon om sin kontakt med helsevesenet.

– Det er et veldig godt verktøy for meg, og det gjør meg i stand til å holde oversikt over alle timene mine, sier han.

Dropper 200 000 legetimer årlig

Men ikke alle er som Roar. Hvert år finner nærmere 200 000 avtalte timer på sykehus aldri sted, fordi pasienten ikke møter opp, uten å gi beskjed.

VIL FØLGE OPP: Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H), sier resultatene til Helse Vest er svært gledelig. (Foto: Magnus Wathne/TV 2)
VIL FØLGE OPP: Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H), sier resultatene til Helse Vest er svært gledelig. (Foto: Magnus Wathne/TV 2)

Derfor startet Helse Vest i 2013 et prosjekt, for å få ned disse tallene for sine fire helseforetak. Ved Helse Førde, som Roar faller innunder, er resultatene tydelige.

– Vi har 1431 færre på ventelister og behandler tre prosent flere pasienter bare sammenlignet med juni i fjor, sier administrerende direktør ved Helse Førde, Jon Bolstad.

Han tror mange helseforetak har mye å vinne på å sette fokus på problemet med pasienter som ikke møter opp.

– Du kan jo bare tenke deg hva resultatet ville bli hvis vi fikk andelen ned med en prosent på landslaget. Det ville bety at flere tusen flere pasienter blir behandlet, med de samme ressursene som i dag, sier Bolstad.

– Enkle grep fungerer

Men det er ikke bare ved Helse Førde at resultatene er oppsiktsvekkende.

Ved samtlige helseforetak i Helse Vest går antall pasient nedover jevnt og trutt, etter at prosjektet startet.

– Det betyr at vi får en økt kapasitet. Vi får reduserte ventetider og vi får reduserte omkostninger på den replanleggingen vi må gjøre når noen ikke møter opp, sier spesialrådgiver i Helse Vest, Finn Olav Mjærum.

Oppskriften er enkel og kompleks på samme tid.

– Vi har gjort grep både overfor pasientene og internt. Vi gjør enkle ting som å sende ut sms med detaljert informasjon til pasientene. Vi har laget en nettside som gir pasienten full oversikt, hvor de også kan stille spørsmål til oss. Internt har vi også arbeidet målrettet med å forbedre tallene, sier Mjærum.

– Kan få fatale følger

Tallene er svært høye, men overrrasker ikke professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, Ivar Sønbø Kristiansen. Han har forsket på helseøkonomi i lang tid, og frykter at unødig lange helsekøer i ytterste konsekvens kan få fatale følger.

– Det kan selvfølgelig tenkes at en og annen pasient får forsinket kreftdiagnose så mye at de dør. Det går ikke an å utelukke. Det blir et helsetap for andre pasienter når så mange ikke møter opp til sin time, sier han.

Vil at flere skal følge etter

Jon Bolstad, administrerende direktør ved Helse Førde, tror landets sykehus har mye å gå på når det gjelder pasienter som ikke stiller til timen.

– Hvis du tenker hele Norge, så bare hvis én prosent ekstra gir beskjed om at de ikke kan stille til timen, så snakker vi om mange tusen pasienter som får komme til og få behandling, med de samme ressursene som vi har i dag, sier Bolstad.

Nå vil regjeringen at flere helseregioner skal lære av Helse Vest.

– Nå har Helse Vest gått foran og vist vei, og dette er absolutt nyttige erfaringer som kan deles med flere.Jeg er helt sikker på at de øvrige helseregionene har hørt budskapet vårt om at unødvendig venting skal ned, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen.

Roar mener at hele landet burde gjøre som mener at resten av landet burde følge etter Helse Vest.

– Det ligger mye omsorg i det å få behandling. Man må finne balansen mellom effektivitet og omsorg, og det er Helse Vest med på å gjøre, sier Roar Gulbrandsen.