BRUKTE ASTMAMEDISIN UTEN FRITAK: Vegard Robinson Bugge (t.h). har testet positivt for dopingbruk. Team Sparebanken Sør-rytteren vant klatretrøyen under årets Tour of Norway. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
BRUKTE ASTMAMEDISIN UTEN FRITAK: Vegard Robinson Bugge (t.h). har testet positivt for dopingbruk. Team Sparebanken Sør-rytteren vant klatretrøyen under årets Tour of Norway. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Norsk syklist tatt for brudd på dopingreglene

Vegard Robinson Bugge har avlagt positiv dopingprøve etter å brukt astmamedisin uten fritak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vegard Robinson Bugge (25) har avlagt en positiv dopingprøve. Det skriver Dagbladet.

– Klønet det til
Rytteren sykler for det norske kontinentallaget Team Sparebanken Sør, som er eid av Thor Hushovd. Ifølge Dagbladet har Robinson Bugge testet positivt for stoffet terbutalin, som forekommer i astmamedisinen Bricanil, under Tour des Fjords.

– Vegard fikk beskjed om den positive A-prøven fra UCI (Det internasjonale sykkelforbundet) i går. Lagledelsen har hatt et møte med ham i Grimstad i dag. Der forklarte han for oss hva som har skjedd. Han har ikke behov for å se B-prøven, sier sportssjef Atle Kvålsvoll til Dagbladet.

Til TV 2 sier Kvålsvoll at Bugge nå er suspendert inntil saken får en dom.

– Han legger seg flat etter det som har skjedd. Han har rett og slett dummet seg ut. Det er utrolig klønete. Det sier han selv også. Han har det utrolig fælt. For en utøver er dette det verste man kan komme borti, sier Kvålsvoll.

Tok astmamedisin uten fritak
Robinson Bugge har vært plaget av astma og har tidligere hatt sertifikat til å bruke astmamedisinen Bricanil. 25-åringen gikk imidlertid over til Bentolin for noen år siden – en astmamedisin man ikke trenger godkjenning for å bruke.

Robinson Bugge skal ha gått tom for denne medisinen under Tour des Fjords i mai og benyttet seg da av Bricanil selv om godkjenningen gikk ut i 2009.

– Han har tabbet seg ordentlig ut med å bruke en astmamedisin han ikke har fritak for. Han skal nå avgi forklaring for UCI i løpet av to uker. Deretter er det dem eller Antidoping Norge som tar saken videre, sier Kvålsvoll.

– Vegard har jo astma og har hatt et fritak for bricanil tidligere. Det er mulig at han ikke får en straff.

– Men om han får en dom, vil han da være velkommen tilbake på laget?

– Det må vi ta stilling til da. Per i dag er han suspendert, sier Atle Kvålsvoll.

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad tror Robinson Bugge kan vente seg en straff uansett.

– Han kommer til å få en straff, det tror jeg. Du som rytter er 100 prosent ansvarlig for det du får i det. Sånn er det. Han har tatt medisinen uten å ta hensyn til regelverket som gjelder, sier Kaggestad.

Kristoff: – Man skal ha kontroll på papirene
Fra Tour de France møtes nyheten med overraskelse fra våre norske deltakere.

– Det er aldri bra med en sånn sak. Det er absolutt synd at det er sånne ting, sier Edvald Boasson Hagen til TV 2.

– Det er dumt for ham. Man skal ha kontroll på papirene. Han har så vidt jeg hører hatt godkjennelse for produktet før, men ikke nå. Det kan være at han har surret litt og glemt seg ut, men du skal så klart ha kontroll på det. Det er ikke EPO det er snakk om, men du skal også ha kontroll på astmamedisinen din, sier Alexander Kristoff.

– Hva betyr dette for norsk sykkelsport?

– Jeg tror ikke det betyr all verden for norsk sykkelsport, men det er aldri positivt med saker.

– Klønete og idiotisk
Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen er mildt sagt oppgitt over saken.

– Dette er ikke en tung dopingsak, men det er «forbasket» klønete og idiotisk ikke å melde fra til legen om at du bytter astmamedisin. Vegard kan reglene godt, og burde vite hvor rigid reglene er på dette punktet, sier Tiedemann Hansen til TV 2.

Han mener saken er svært uheldig for norsk sykkelsport.

– Selvfølgelig er den det. Det er dårlig for vårt omdømme at en rytter blir tatt i doping. Folk leser stort sett bare overskriftene, og det ser ikke bra ut.

Team Sparebanken Sør-eier Thor Hushovd ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2.