– Storbyer vurderer å innføre overvåkingssystem som ser alt

Et lite firma i USA har utviklet et system som gjør oss alle til deltakere i Big Brother på ekte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske flyvåpen-veteranen Ross McNutt har mange års erfaring med militær overvåking og etterretning.

Nå ønsker han at også politi og sivile myndigheter tar i bruk mer sofistikert overvåking.

Gjennom hans selskap, Persistent Surveillance System (PSS), tilbyr han kontinuerlig overvåking fra fly utstyrt med høyoppløselige kameraer.

Bildene overføres så umiddelbart til en sentral på bakken.

Dataene analyseres så fortløpende av et team med analytikere som har spesialisert seg på å spore kriminelle fra åstedet for en forbrytelse til hvor de stikker av og gjemmer seg.

Ross McNutt er styreformann i Persistent Surveillance Systems. Foto: CBS
Ross McNutt er styreformann i Persistent Surveillance Systems. Foto: CBS

Deretter blir politiet varslet om forbrytelsene og hvor selskapet mener gjerningspersonene befinner seg. Forbrytelser som spenner fra mord til innbrudd og overfall.

– Vi identifiserer ikke en person, men istedet ser vi for eksempel at en person som kom ut av et aktuelt hus, nå befinner seg i et annet hus. Politiet kan så oppsøke huset, banke på og vanligvis finner de noe, sier McNutt til CBS.

Real-time versjon av Google-map

Systemet ble første gang testet under den amerikanskledede krigføringen i Irak i 2004. Det viste seg så nyttig at det amerikanske luftforsvaret siden har investert mer enn 7 milliarder norske kroner for å forbedre systemet.

De høyoppløselige flybildene tas hvert sekund og alt innenfor en radius av 64 kvadratkilometer registreres på bildene. Analytikerne setter så disse sammen i et eget program som er nært beslektet med en real-time versjon av Google-map.

Overvåkingsbildene settes sammen i et slags Google-map på direkten. Foto: PSS
Overvåkingsbildene settes sammen i et slags Google-map på direkten. Foto: PSS

Når en forbrytelse skjer kan man bare bla tilbake i tid til åstedet for hendelsen og så identifisere de involverte, og så følge deres bevegelser deretter for å finne deres plassering.

Hittil har systemet bare blitt brukt i et kortere tidsrom i noen få byer i USA og det høykriminelle området Ciudad Juarez i Mexico.

– Et av problemene i Mexico var at vi ofte så flere forbrytelser enn vi klarte å undersøke, forteller McNutt til Australske News.

Reduserer kriminaliteten med 30 prosent

De gangene det har vært brukt i USA har myndighetene klart å løse enkelte forbrytelser i løpet av få minutter. Myndighetene har hittil valgt å prøve ut overvåkingssystemet i byer med høy kriminalitet, som Camden i New Jersey og Dayton Ohio.

Bemannede fly utstyrt med avanserte kameraer tar ett bilde i sekundet av et område på 64 kvadratkilometer. Foto: PSS
Bemannede fly utstyrt med avanserte kameraer tar ett bilde i sekundet av et område på 64 kvadratkilometer. Foto: PSS

– Vi mener vi vil bidra til å redusere kriminaliteten i Dayton med 20 til 30 prosent og at dette vil beløpe seg til en årlig besparelse på opptil én milliard bare her, sier McNutt.

Dayton Ohio har over 27.000 anmeldte forbrytelser hvert år og nesten 10.000 av disse er alvorlige forbrytelser som voldtekt, drap og overfall.

Potensialet for enorme besparelser innen kriminalitet har fått myndigheter i flere land til å vurdere å innføre systemet.

Flere byer vurderer systemet

Analytikere overvåker bildene kontinuerlig. Foto: PSS
Analytikere overvåker bildene kontinuerlig. Foto: PSS

McNutt har i dag kontrakter for millioner av dollar med regjeringer rundt om, men nå begynner byer å vurdere om de skal innføre systemet. Ifølge McNutt dreier det seg i første rekke om Chicago, Bagdad, Kabul, Baltimore, Philadelphia, Moskva og London.

Sofistikert kontinuerlig overvåking ventes å øke drastisk i omfang, og studier fra kjente analysebyråer anslår at den private overvåkingsindustrien vil gå fra i underkant av 100 milliarder kroner i dag til over 270 milliarder kroner om fem år.

Vil skape en totalitær stat

Men ikke alle er like overbegeistret for et overvåkingssystem som ser alt og kan misbrukes.

– Du kan alltids løse forbrytelser hvis du er villig til å gjøre landet til en totalitær stat hvor alt og alle er overvåket hele tiden. Men faktum er at det er sterk motvilje mot slikt. At myndighetene ikke skal kunne se deg i kortene med mindre de har konkrete bevis på at du er involvert i en forbrytelse, sier Jay Stanley, politisk analytiker i American Civil Liberties Union, til CBS.

Tror det kommer uansett

Kritikken bekymrer likevel ikke MCNutt som er overbevist om at det bare er et spørsmål om tid før fremtidens overvåking kommer til å bli tatt i bruk i en større skala.

– Hvis en kriminell er bekymret for hvorvidt vi flyr, er han i det minste bekymret for om han kommer til å bli tatt, og sannsynligheten for at han vil utføre kriminalitet er mindre, sier han.

Obama vil ha balanse

I kjølvannet av avsløringen rundt Snowden og overvåkingsorganet NSA har president Barack Obama flere ganger poengtert hvor viktig det er at det er en balanse mellom overvåking og personvern.

– Med ny teknologi betyr det færre tekniske begrensninger på hva vi kan gjøre. Det gir oss en spesiell forpliktelse om å stille tøffe spørsmål om hva vi egentlig skal gjøre, sa Obama i sin tale til nasjonen i 2014.