HARDE KRAV: Lan Marie Nguyen Berg, toppkandidat for De Grønne i Oslo, ser gjennom TV 2s kommunevalgbarometer. FOTO: ØYVIND HOLST / TV 2
HARDE KRAV: Lan Marie Nguyen Berg, toppkandidat for De Grønne i Oslo, ser gjennom TV 2s kommunevalgbarometer. FOTO: ØYVIND HOLST / TV 2

Miljøpartiets knallharde ultimatum:
– Kommer ikke til å gi noe ved dørene!

De Grønne havner på vippen i mange av de store kommunene på TV 2s prognose i juli.

Kommunevalgbarometeret TNS Gallup har laget for TV 2 i juli, viser at De Grønne får rekordhøy oppslutning med 4,1 prosent.  For første gang er De Grønne større enn SV når velgerne blir spurt om hva de vil stemme ved kommunevalg.

Kjøkkenhager og bilfritt sentrum

Lan Marie Nguyen Berg er toppkandidat for De Grønne i Oslo. To måneder før valget viser TV 2s prognose at de rødgrønne og de borgerlige ligger an til 27 mandater hver, mens De Grønne havner på vippen med fem i bystyret.

– Vi er ikke så opptatt av posisjoner, men å få gjennomslag for politikken vår, sier Nguyen Berg til TV 2.

På TV 2s kommunevalgmåling setter Miljøpartiet De Grønne ny rekord med 4,1 prosent. FOTO: GRAFIKK / TV 2
På TV 2s kommunevalgmåling setter Miljøpartiet De Grønne ny rekord med 4,1 prosent. FOTO: GRAFIKK / TV 2

De Grønne kaller seg blokkuavhengige. I Oslo vil de blant annet ha bilfritt sentrum, ny t-banetunnel nå og trikk langs ring 2 for å støtte et byråd. 

– Vi kommer til å snakke med alle og kjempe for grønn politikk. Da må vi være harde på krava, det skal vi være. Vi kommer ikke til å gi noe ved dørene, sier Nguyen Berg.

Flere kjøkkenhager i byen er et annet krav fra De Grønne.

– Jeg tror folk kommer nær naturen når de skjønner hvor maten kommer fra, får fingrene i jorda og kan være med å dyrke maten de spiser.

På vippen i 20 kommuner

TV 2s prognose viser at De Grønne også havner på vippen mellom blokkene i Bergen. Her får venstresiden 30 mandater, og de fire borgerlige 33, mens De Grønne får 4.

Også i  Halden, Moss, Spydeberg, Hobbøl, Nesodden, Hamar, Lier, Horten, Tønsberg, Larvik, Stokke, Porsgrunn, Skien, Bamble, Kvam, Osterøy, Rissa og Sortland viser TV 2s prognose basert på julitallene fra TNS Gallup at De Grønne havner på vippen.

– Jeg tror velgerne vil merke en veldig stor forskjell. Det handler om at ingen i dag er villig til å sette klima- og miljøpolitikken øverst, sier Nguyen Berg. 

 Høyre taperen i juli

Høyre går mest tilbake med 2,4 prosentpoeng til 23,5 prosent.  Det er den laveste oppslutningen partiet har hatt på kommunevalgspørsmålet siden stortingsvalget.

Arbeiderpartiet går mest frem fra juni med 1,6 prosentpoeng til 37,4, som betyr at partiet nå ligger an til å gjøre sitt beste kommunevalg siden 1983.

Fremskrittspartiet går også frem med 1,0 til 10,3 prosent, som er den høyeste oppslutningen partiet har hatt på kommunevalgmålingen siden januar 2014.

Senterpartiet går tilbake 1,0 til 6,9 prosent, Venstre får 5,3 (+ 0,1), KrF 4,7 (som i juni), SV 3,7 (- 0,2), Rødt 1,4 (+ 0,7), pensjonistpartiet 0,6 og andre partier og lister 2,0 prosent. Her finner vi både De Kristne, Kystpartiet, Liberalistene og flere navngitte lokale lister som stiller til valg.

På bakgrunn av kommunevalgmålingen har TV 2 laget en prognose for hvordan stillingen er mellom blokkene i de 114 største kommunene, to måneder før valget.