FENGSEL: Forsker Dong-Pyou Han er dømt til over fire og et halvt års fengsel for å ha jukset med forskningsresultatene til HIV-vaksine. Foto: AP
FENGSEL: Forsker Dong-Pyou Han er dømt til over fire og et halvt års fengsel for å ha jukset med forskningsresultatene til HIV-vaksine. Foto: AP

Alle trodde han utviklet verdens første HIV-vaksine, men han bløffet hele tiden

Forsker Dong-Pyou Han er dømt til nær fem års fengsel i USA for svindel med HIV-forskning.

Dong-Pyou Han (58) var for få år siden en stjerne blant verdens ledende forskere på HIV-viruset.

Som ansatt ved et forskningslaboratorium i Cleveland var han delaktig da teamet hans begynte å teste en eksperimentell HIV-vaksine på kaniner.

Teamet mottok litt offentlig støtte, men da han i 2008 rapporterte at vaksinen var årsaken til at kaninene klarte å utvikle antistoffer mot HIV ble dette sett på som et så stort gjennombrudd at de statlige overføringene økte til mange titalls millioner kroner.

Potensialet ble ansett som enormt og Universitetet i Iowa rekrutterte like godt hele forskerteamet, og de statlige overføringene økte i omfang.

SUKSESS: Forskerteamet ved Iowa State University. Teamleder Michael Cho til venstre. Dong-Pyou Han til høyre. Foto: Iowa State University
SUKSESS: Forskerteamet ved Iowa State University. Teamleder Michael Cho til venstre. Dong-Pyou Han til høyre. Foto: Iowa State University

Innrømmet juks

Så begynte en gruppe forskere ved Harvard Universitetet å interessere seg for de lovende resultatene, og i 2013 fant de at disse måtte ha blitt oppnådd ved at kaninblodet var tilsatt menneskelige antistoffer.

Da Pyou Han ble konfrontert med dette brøt han sammen og tilstod at han hadde jukset med forskningen hele tiden. 

Han innrømmet at de gode forskningsresultatene hans ble fremkommet ved at han hadde blandet friskt menneskeblod med kaninblod.

Startet ved et uhell

Saken ble anmeldt og Pyou Han ble tiltalt. Overfor påtalemyndigheten forklarte han at han i utgangspunktet hadde blandet menneskeblod med kaninblod ved et uhell, med det resultat at vaksinen så ut til å øke immunforsvarets evne til å bekjempe HIV-viruset som kan føre til AIDS. 

Deretter hadde han bare fortsatt å jukse seg frem til positive resultater for ikke å skuffe sin teamleder og mentor, Michael Cho, som sammen med resten av teamet var i ekstase over at nettopp de kunne være i ferd med å utvikle verdens første HIV-vaksine. 

Dømt til mange års fengsel

Mandag ble Pyou Han dømt til over fire og et halvt års fengsel for å ha laget falske forsknings-rapporter som hadde utløst titalls millioner i statlig støtte.

Hans forsvarer hadde bedt om prøvetid i stedet for fengsel.

– Det er liten grunn til å tro at han ikke allerede er avskrekket fra eventuelle fremtidige straffbare forhold. PDu-Han beklager at han har påført venner og kolleger skade, at han har skadet offentlig finansiert forskning samt forledet offentligheten til å ha høye forhåpninger basert på hans løgn, sier advokat Joseph Herrold til AP.

Risikerer å bli utvist for alltid

Påtalemyndigheten mener på sin side at det er viktig å statuere et eksempel slik at andre ikke lar seg forlede til å jukse med offentlige forskningsmidler.

Dong-Pyou Han, som opprinnelig er fra Sør-Korea, ble dømt til 57 måneders fengsel og til å betale tilbake vel 59 millioner kroner i erstatning.

Han risikerer også å bli utvist fra USA på livstid etter soning, til tross for at han er gift og har to voksne barn som alle er amerikanske statsborgere.