BADETØY: I flere land er det strenge regler for hvor og hva slags badetøy du kan ha på. Foto: Berit Keilen / SCANPIX
BADETØY: I flere land er det strenge regler for hvor og hva slags badetøy du kan ha på. Foto: Berit Keilen / SCANPIX

10 regler du kunne om du skal reise utenlands

Skal du på utenlandsferie i sommer? Les dette først!

Du har pakket kofferten med solkrem, kjøpt reisebøker og lært deg et par fraser på fransk eller thai. Trenger man forberede seg mer for en ferietur til det store utland?

Svaret er ja.

Verdens feriemål er nemlig full av pussige forbud og regler, og som uvitende norsk turist kan man fort komme klammeri med lovens lange arm.

Du kan ende opp med både bøter og fengsel dersom du ikke overholder disse 10 reglene fra verden rundt:

1. Badetøy bare på stranden

I Barcelona blir det ofte opp mot 30 varmegrader om sommeren, og bading er en selvfølgelig del av ferien i denne byen. Barcelona blir ofte beskrevet som den perfekte sammensetning av by- og strandliv - men disse to gledene må for all del holdes separert.

Du kan nemlig få saftige bøter dersom du beveger deg fra de spanske strendene og opp i gatene kun iført badetøy. Myndighetene så seg lei av halvnakne turister, og vedtok i 2011 loven som forbyr å ha på seg kun badetøy på offentlig sted (utenom på stranda - heldigvis!). 

2. Ikke spis på kirketrappa

Fristet til å nyte noen kuler italiensk gelato utenfor en av Firenzes vakre kirker? Ikke gjør det. I både Firenze og Venezia er det nemlig forbudt å spise eller drikke i umiddelbar nærhet til kirker eller offentlige bygninger

3. Spar på romantikken

Dersom du og din kjære er nyforelsket, bør dere kanskje ikke legge turen til Dubai. Myndighetene i denne byen er nemlig ikke særlig begeistret for romantikk i det offentlige rom.

I 2010 ble to briter dømt til fengselsstraff for å ha kysset hverandre på munnen på en restaurant i Dubai. I 2013 ble norske Marte Dalelv, da 24 år, dømt til over ett år i fengsel da hun anmeldte en voldtekt. Etter massiv mediedekning ble hun benådet og fikk reise hjem

4. Ikke mat duene

«If you're going to San Francisco...» lyder sangen. Vel, skal du til San Francisco er det en ting som gjelder: ikke mat duene! Det er nemlig ulovlig i denne byen. For å holde populasjonen av duer under kontroll, har myndighetene valgt å forby mating av fuglene, fordi det ofte fører til at de legger flere egg. 

5. Dekk deg til 

Ønsker du å bli kvitt det irriterende bikiniskillet? Har du tenkt deg til eksotiske Fiji, er dette ikke stedet å få oppfylt ønsket. På denne øya er det strengt forbudt for kvinner å sole seg toppløse eller uten en tråd. 

BEREIST: Gunnar Garfors har besøkt alle verdens land - og kan mye om hvordan man bør opptre på reise. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
BEREIST: Gunnar Garfors har besøkt alle verdens land - og kan mye om hvordan man bør opptre på reise. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

6. La kameraet ligge i vesken

Vil du forevige ditt besøk i Kazakhstan med et bilde? Da bør du være ekstra varsom med hvor du velger å gjøre det. I Kazakhstan er det forbudt å fotografere i nærheten av offentlige bygninger og flyplasser

7. Pakk alkomåler

Har du planlagt en idyllisk bilferie i Frankrike i sommer, må du for all del huske å pakke med en viktig ting. Siden 2012 har det vært påbudt å ha med alkomåler i bilen i Frankrike. Blir man stanset uten, får man bot - også som turist. Loven ble vedtatt i et forsøk på å komme fyllekjøringen i landet til livs. 

8. Dropp tyggisen

Singapore har i flere år vært kjent for sin noe merkelige lov som forbyr tyggis. Loven ble vedtatt i 1992, fordi den satt seg fast i dørene i byens metro og forhindret transporten.

Det er forbudt å selge og importere tyggegummi i Singapore. Turister kan imidlertid lovlig tygge tyggegummi som er kjøpt i hjemlandet på flyturen. Men, tar du tyggisen med inn i landet eller spytter den ut på bakken, kan du vente deg en saftig bot. 

9. Glem ikke sykkelhjelm

Australia er et populært reisemål for mange nordmenn, og flere benytter sjansen til en sykkeltur for å oppleve landet. Men det holder ikke bare å leie sykkel, vær nøye med at du også får med deg en sykkelhjelm. Australia er nemlig verdens første land til å påby bruk av hjelm når man sykler

10. Legg militærbuksa hjemme

Lyst til å pakke med deg militærbuksa eller genseren med militærtrykk på ferie til Barbados. Ikke gjør det. På denne karibiske øya er det nemlig en grov fornærmelse å ha på seg denne type klær, både for voksne og barn.