HVEM VELGER DU? Det er nok av ryttere å velge blant. Hvem tar du med på ditt tourmanagerlag? FOTO: CHRISTOPHE ENA /
HVEM VELGER DU? Det er nok av ryttere å velge blant. Hvem tar du med på ditt tourmanagerlag? FOTO: CHRISTOPHE ENA /

Tourmanager: Kan du slå TV 2s ekspert?

På fjerde forsøk som Tour de France manager-blogger håper jeg å slå akkurat deg, og alle andre!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sånn har det ikke gått tidligere, og spesielt bra har det ikke gått siden første forsøk i 2012 heller. Nå tror jeg (igjen) at dette blir knallbra.

Tourmanager: Sett opp ditt lag

Ikke nødvendigvis kopier dette laget, men finn ryttere du har tro på og sleng deg med i spillet, som gir det å følge rittet en ekstra dimensjon.

Noen enkle og generelle råd som vil hjelpe deg på veien:

• Husk at det er plassering på hver etappe som gir poeng, det betyr at du ikke nødvendigvis skal slenge inn alle du tror blir sterke i sammendraget til slutt. I alle fall ikke før fjellene kommer midtveis.

• Noen ryttere er mer låst taktisk enn andre. På et lag med en sterk kaptein hvor alt handler om å vinne sammenlagt, er det ikke sikkert lagkameratene får lov til å kjempe om fremskutte plasseringer på noe tidspunkt. Et eksempel er Rafael Majka hos Tinkoff-Saxo, som ble et gullfunn i fjorårets Tour de France. Hvis hans kaptein Alberto Contador er med i teten i totalen hele veien, er det tvilsomt at Majka gjør noe annet enn å jobbe for sin kaptein. Det blir det neppe mye poeng av.

Tour de France-portalen: Slik er etappene

• Ulike etapper krever ulike typer ryttere. Før de lange fjellene starter opp på etappe 10, skal vi gjennom både individuell- og lagtempo, flate etapper med og uten sidevind, brostein og tre dager med kort og bratt bakke til mål.

• Du har bare 20 bytter. Jeg sier det bare, for de går fortere enn du tror. Dermed bør du planlegge for noen flere dager om gangen. Husk at du ikke kan bytte sportsdirektør underveis.

• Poengsystemet: Vannbærere og ungdomsryttere får firedoble poeng. Skal pengene brukes her eller på de dyreste spurterne og kapteinene som bare gir doble poeng? Akkurat den overlater jeg til deg selv og vurdere. Det er ikke alltid du får det du betaler for.

• Hjertet. Har du en favorittrytter så ta ham med. Hvem kan egentlig vite hvem som vinner? Vi kan analysere inn i evigheten, men fasiten har ingen. Det viktigste er å tro på sitt eget lag, dine ryttere kan slå til like godt som mine! Kjør på!

Mitt lag:

Sportsdirektør: Etixx-Quick Step. Vanskelig å finne et lag som har alt, ryttere for alle etapper. Etixx-Quick Step har det meste på laget i første halvdel. Så får vi se om Rigoberto Uran og Michal Kwiatkowski gir nok poeng der det stiger. Minuset er prisen, dette er det dyreste valget. Bør gi mye poeng på de første ni etappene skal dette betale seg!

Kapteiner: Alejandro Valverde og Joaquim Rodriguez. De fire store for sammendraget får vente. Hvem våger å ha Chris Froome på laget før han har kommet seg over brosteinen? Jeg prioriterer ryttere med litt litt punsj i beina med tanke på både Muur de Huy (3. etappe), bakken mot mål i Le Havre (6.etappe) og Mur de Bretagne (8. etappe). Minuset er åpningstempoen. Der blir det neppe mye poeng på disse gutta. Men de er litt billigere enn de største sammenlagtfavorittene. Har du råd, trekker mange frem Vincenzo Nibali som et godt valg av sammenlagtkanonene fra start.

Spurter: Alexander Kristoff og John Degenkolb. Den mestvinnende rytteren i verden så langt må med på mitt lag. Dessuten er han norsk, jeg satser på at Alexander er våken i sidevind, klamrer seg fast på brostein og ikke minst er i form og skjerpet når massespurtene går. John Degenkolb er også en meget god avslutter og sterk rytter. Litt billigere enn Peter Sagan, som normalt er den beste poengplukkeren. Har du råd bør du vurdere slovaken. Har du lite igjen på budsjettet kan australieren Michael Matthews være et godt valg. Han tåler en liten knekker eller to, men spørsmålet er om han plasserer seg godt nok der hele feltet er samlet.

Klatrer: Dominik Nerz og Samuel Sanchez. Hæ, tenkte du vel nå? Neida, jeg har ikke trykket feil. Samuel Sanchez er en gammel favoritt, Dominik Nerz skal jeg følge nøye med på i år. Kommer Sanchez til å vise gammel storhet? Vil Nerz overraske? Neppe! For eksempel er Dan Martin nok et bedre, men også dyrere valg. Her bommer jeg, med mindre Nerz er sykkelsportens svar på Mjøndalen: Skapt for å overraske.

Ungdomsrytter: Tom Dumoulin og Michal Kwiatkowski. Med Grand Depart i Nederland håper jeg Dumoulin gir alt og litt til, spesielt på åpningstempoen. Den dyreste av alle ungdomsrytterne er Kwiatkowski, men jeg tror han er viktig å ha med. Bør kunne plukke mye poeng under årets Tour de France. God på veldig mye og tross alt regjerende verdensmester.

Temporytter: Tony Martin. Jeg tror han vinner åpningstempoen. Derfor er han med, også kommer jeg ganske fort til å bytte ut Martin til en billigere temporytter og spare litt på budsjettet.

Vannbærere: Simon Gerrans, Sep Vanmarcke og Tony Gallopin. Viktige ryttere i lagsporten sykkel. Men hvem er det gode kjøpet her? Her er det mye å velge i og det kan bli braksuksess eller total fiasko på poengfronten. Jeg valgte Simon Gerrans fordi jeg tror mange etapper i starten passer australieren. Sep Vanmarcke er god på brostein og Tony Gallopin kan finne på å være med veldig lenge på veldig mye. Klarer du å ligge i forkant av andre managerlag her og treffe på hvilke(n) rytter som blir en hit gjør du det bra. Hvilken franskmann går i brudd og tar innlagt spurt og en etappe? Hvem sanker klatrepoeng, de teller selvsagt også med. Husk i alle fall og bytte ut skadede ryttere.

Det var mitt lag. Nå gleder jeg meg til 21 etapper med sykkelfest. Husk det er sluttsummen i managerkonkurransen som teller. Lykke til!