Friidrettslandslaget refser forbundsledelsen etter fylleskandale

– Alvorlig og uheldig, skriver utøverne i et brev til Friidrettsforbundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I etterkant av lag-EM har det vært full oppvask i norsk friidrett.

Den 24.juni ble det sendt et brev til utvalgte styremedlemmer i Friidrettsforbundet og den sportslige ledelsen, der det kommer fram en rekke grove påstander mot toppledelsen i norsk friidrett.

Brevet er ført i pennen av utøverne Grete Etholm og Kristin Sundsteigen på vegne av alle utøverne i troppen. Brevet tar for seg flere episoder fra banketten i etterkant av Supercupen, eller det såkalte lag-EM i Russland.

BREVSKRIVER: Grete Etholm vant diskos under NM i 2014. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BREVSKRIVER: Grete Etholm vant diskos under NM i 2014. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Utøverne mener den norske ledelsen var fraværende da en person drakk seg overstadig beruset utover kvelden.

– Store mengder alkohol

– Under banketten var det tilgjengelig store mengder alkohol. Dette i kombinasjon med oppfordring og tilgjengeliggjøring av alkoholholdige drinker fra andre utenlandske deltagere ved dette arrangementet, resulterte i at enkelte, og i særdeleshet én person ble overstadig beruset – i så stor grad at denne personen ikke var i stand til å ta vare på seg selv, ei heller forholde seg til det som foregikk rundt, skriver Etholm og Sundsteigen.

BREVSKRIVER: Kulestøter Kristin Sundsteigen, her i aksjon under Bislett Games.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BREVSKRIVER: Kulestøter Kristin Sundsteigen, her i aksjon under Bislett Games.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

På det daværende tidspunktet påstår utøverne at ingen av de norske lederne på stedet var oppmerksom på det som var i ferd med å utvikle seg.

Tore Hordnes var styrets representant på stedet. Han vet ikke om han kunne gjort så mye med situasjonen.

– Sett i ettertid skulle man gjerne kunne ha gjort det. Det er vanskelig å svare på, jeg satt på et bord med en gjeng med utøvere. Men det er klart når det er 40 utøvere, så får ikke alle plass rundt et bord, sier Hordnes til TV 2.

Men selv når lederne ble gjort oppmerksom på det hele skjedde det lite.

– Tre kvinnelige utøvere ønsker å få med seg den berusede personen hjem på første buss, noe som er vanskelig, da den personen ikke ønsker å dra hjem, og er så beruset at personen ikke klarer å ta vare på seg selv. Personen står lent opp mot en vegg og blir samtidig holdt av en annen utøver for å unngå at personen faller. Svein Arne Hansen (red anm. President Norges Friidrettsforbund og Det europeiske friidrettsforbundet) passerer, framstår som tydelig beruset, og gir følgende kommentar til jentene: «Får jeg være med og kline?». Dette er et svært uheldig utsagn hvor Svein Arne Hansen opptrer på en måte som er uakseptabel. Han går videre uten å tilsynelatende bry seg og ta ansvar for den sterkt berusede personen, skriver de i brevet.

Du kan se hele brevet her! (.pdf-fil)

NEVNT I BREVET: Visepresident Tore Hordnes og friidrettspresident Svein Arne Hansen fotografert sammen i 2009. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
NEVNT I BREVET: Visepresident Tore Hordnes og friidrettspresident Svein Arne Hansen fotografert sammen i 2009. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Avfeier påstandene

Svein Arne Hansen benekter at han var full, og reagerer kraftig på påstandene fra utøverne.

– Jeg var ikke full. Jeg var der som leder av det europeiske forbundet, holdt tale, og satt på bord sammen med presidenten i republikken som var vertskap. Jeg drakk en øl i løpet av hele kvelden, og vi bestemte oss for å gå hjem tidlig, sier Hansen til TV 2.

Han innrømmer at han møtte de norske jentene.

– Jeg møtte jentene på vei ut, men oppfattet ikke at de var fulle. Jeg kom muligens med en flåsete kommentar til en av jentene, men de som kjenner meg vet at jeg ikke er en person som vil såre andre mennesker. I ettertid har jeg tatt kontakt med denne personen og beklaget det jeg sa. Det var beklagelig at jeg kom med en slik bemerkning, sier Hansen.

– Hva sa du?

– Det husker jeg ikke.

– Forstår du at de skriver et slikt brev?

– Jeg kan forstå at de skriver et brev, men ikke det de skriver om meg. Det kan jeg ikke akseptere, sier Hansen, som legger til at saken vil komme på bordet på styremøtet i forbindelse med NM i slutten av juli.

I brevet er man også kritiske til måten Tore Hordnes oppførte seg på da han møtte på lagkapteinen og den sterkt berusede personen.

– Da lagkaptein prøver å få med seg personen ut, treffer de på styrets utsendte, Tore Hordnes. (...) I frustrasjon henvender lagkaptein seg til Hordnes og påpeker at denne situasjonen er svært alvorlig, og at dette er noe de, som utøvere alene, ikke kan ta ansvar for. Hordnes sier da at han skal ordne opp. Han snakker med personen og det oppfattes som Hordnes truer med den berusede utøvers landslagsplass dersom personen ikke skjerper seg. Denne responsen fra Hordnes fremstår, hvis korrekt, som totalt upassende generelt og særdeles graverende overfor en ung debutant som åpenbart ikke er i stand til å ta vare på seg selv grunnet svært stor grad av beruselse, står det å lese.

– Mitt hovedfokus var at utøveren skjønte alvoret, og at han kom seg trygt hjem. Vitsen er at utøveren skjønte alvoret og tok situasjonen på alvor. Der og da ble det det aktuelle temaet, kommenterer Hordnes til TV 2.

Han får også ros i brevet for måten han hjalp utøverne hjem senere på kvelden.

– Totalt uakseptabelt

TV 2-ekspert Randi Gustad mener beskyldningene er alvorlige og at det bør få følger, på den ene eller andre måten.

Først og fremst må alle parter få komme til orde.

– De opplevelser og det som beskrives er totalt uakseptabelt for et norsk landslag. Slik skal man ikke oppføre seg verken på ledelse- eller utøvernivå. Men til syvende og sist handler det om lederskap og dette går helt til toppen, sier Gustad.

– Det bør få en konsekvens i den forstand at man snarest mulig tar dette opp i et uhildet styre. Fordi dette går helt til toppen så må man kanskje ha inn ekstern hjelp i styremøtet også.

– Bør ledelsen i Friidrettsforbundet gå ut og svare for dette og kanskje beklage?

– Det er vanskelig å si uten å ha hørt deres versjon av saken. Jeg mener det viktigste er at man får all fakta på bordet og at man får en grundig diskusjon om det i fremtiden er holdbart slik som dagens ledelse opptrer.

Krever handling

I brevet hevder utøverne også at mangel på norske ledere på banketten gjorde at det var andre utøvere som måtte rydde opp da festen utartet seg utover kvelden.

– Vi stiller spørsmål ved at ledelsen ikke var til stede, noe som gjør at ansvaret tilfaller tilfeldig utvalgte utøvere som ser at denne personen har havnet i en situasjon som den ikke selv klarer å komme seg ut av. Utøverne håper at styret tar dette til etterretning og ser på behovet for at det blir utarbeidet retningslinjer, eller tilsvarende, som ivaretar sikkerheten og velferden til utøverne når disse reiser på vegne av NFIF. Dette fraskriver på ingen måte utøvernes eget ansvar for seg selv og andre, men som nevnt over mener vi at denne episoden kunne vært unngått ved å ha hatt med representanter for ledelsen som har et overordnet ansvar for utøverne.

At utøverne etterlyser retningslinjer kan tyde på at dette er et problem som er mer omfattende enn en enkel episode. 

– Det er urovekkende at det ikke finnes noen retningslinjer der allerede. Det er mye her som er selvsagt, og da handler det om en ukultur. Når så mange utøvere går sammen om et såpass drastisk skritt etter en episode, så kan det tyde på at dette er noe som har pågått over tid, sier TV 2-ekspert Randi Gustad.

– Det at det er en unison tropp som går sammen om dette teller mye og veier tungt med tanke på utøvernes synspunkt. Det er vektige argumenter for å høre på utøvere som etterlyser retningslinjer, selv om det er viktig at man snakker med de som er utsatt for disse beskyldningene også og lar dem få svare for seg.

Friidrettsforbundet skal ikke stå i veien for klarere retningslinjer.

– Vi syns det er veldig positivt at de ønsker det. Dette er voksne utøvere og hvis de ønsker tydeligere og klarer retningslinjer så tar vi det på alvor, sier visepresident i Friidrettsforbundet, Tore Hordnes.

– Vi ønsker jo at det aldri skal skje uheldige ting, men nå har dette en gang skjedd og vi tar det på alvor. Jeg synes det er et godt tegn at det er en kultur i forbundet som gjør at det er naturlig å varsle om dette. Det er nok av varslere som ikke blir tatt på alvor.