GORILLAER: Da Jacky Alcine (øverst venstre) la bilder av seg selv og en venninne på Google Photos havnet de automatisk i mappen Gorillaer. Til høyre Google-direktør Anil Sabharwal under presentasjonen av Google Photos i San Francisco i mai i år. Foto: CC/Jacky Alcine/AFP
GORILLAER: Da Jacky Alcine (øverst venstre) la bilder av seg selv og en venninne på Google Photos havnet de automatisk i mappen Gorillaer. Til høyre Google-direktør Anil Sabharwal under presentasjonen av Google Photos i San Francisco i mai i år. Foto: CC/Jacky Alcine/AFP

Google Photos klassifiserte svarte mennesker som Gorillaer

Søkemotorgiganten legger seg paddeflat etter at den automatiske nye bildetjenesten sviktet fullstendig. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I slutten av mai i år lanserte Google sin Google Photos, en videreutvikling av selskapets andre fototjenester.

På scenen i San Francisco lovpriste Google-direktør Anil Sabharwal verktøyet som et av de smarteste i klassen, i stand til å kunne identifisere nær sagt alt i bildene dine og deretter klassifisere dette i egne mapper.

Men lovprisingen tok en brå vending da Jacky Alcine fra New York forleden tok en titt på bilder han nettopp hadde tatt, lastet opp og latt Google Photos klassifisere.

Den automatiske bildetjenesten hadde tatt bildene av Jacky og hans venninne og lagt de i en egen mappe merket «Gorillaer».

Jacky tok umiddelbart til Twitter og langet ut mot teknologikjempen.

«Google Photos, y'all f****d up. My friend's not a gorilla», skrev Jackie.

Han la til at det kun var billedserien med han og akkurat denne venninnen som havnet i Gorilla-mappen.

Google-ingeniør Yonatan Zunger responderte på meldingen og tvitret tilbake at han grøsset av feilen og at dette absolutt ikke var ok.

Han spurte om å få tilgang til Alcines konto for å sjekke hvordan dette hadde oppstått. Like etter sa han at feilen var blitt rettet.

Fjernet hele kategorien

Men da Alcine sjekket på nytt fant han likevel to nye bilder av seg selv og sin venninnne i Gorilla-mappen.

Da kom Zunger på banen og fortalte at Google hadde slått av muligheten for at bilder kunne klassifiseres under navnet Gorillaer.

– Massevis av arbeid er gjort og mye gjenstår, men vi er veldig på oppgaven, sa Zunger.

Google Photos er laget for å få øye på egenskaper i et bilde og sortere dem sammen, slik at visse kategorier av bildene lett kan finnes på ett sted. For eksempel vil bildene av fly grupperes sammen i et album med tittelen «Airplanes».

Programmet ble lansert på Googles utviklerkonferanse i mai.

Legger seg flat

Men nå har altså Google lagt seg flat og innrømmer at programvaren er langt fra perfekt.

– Vi er forferdet og oppriktig lei oss for at dette har skjedd. Vi har tatt umiddelbare tiltak for å forebygge dette fra å skje igjen. Det er fortsatt helt klart mye arbeid å gjøre med automatisk bildemerking, og vi ser på hvordan vi kan forhindre at slike feil skjer i fremtiden, sier en talsmann for Google.

Dachau ble lekepark

Andre feil er også rapportert, men ingen har vært så støtende. For eksempel ble hunder feilmerket som hester og landskapsbilder ble feiltolket som collager av dyreansikter.

Det er kun uker siden bildetjenesten Flickr hadde et lignende problem gjennom sin nye funksjon for automatisk bildemerking.

Programmet tagget svarte mennesker som «aper», og inngangspartiet til konsentrasjonsleiren Dachau som en «lekepark».