MESTEREN: Den italienske komponisten Ennio Morricone er mesteren bak noen av verdens mest kjente film-melodier. Foto: Scanpix
MESTEREN: Den italienske komponisten Ennio Morricone er mesteren bak noen av verdens mest kjente film-melodier. Foto: Scanpix

Du har trolig aldri sett denne mannen før – men du har garantert HØRT ham

Møt Hollywoods musikalske trollmenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsøk å se å se en film uten musikk og du vil forstå hvor stor del av filmopplevelsen musikken egentlig står for.

Magiske øyeblikk

Mens bildene lages for fornuften, er musikken skrevet til følelsene – og i noen få, men magiske øyeblikk lykkes de to elementene å skape uforglemmelige filmopplevelser.

En filmscore er et spesialskrevet verk til en bestemt scene eller sekvens i en film. Målet er alltid å legge på eller forsterke følelsen regissøren ønsker å formidle til sitt publikum.

I tospann

Regissøren og komponisten har som regel et tett samarbeid både før, under og etter innspillingen der regissøren forklarer hvilke stemninger han ønsker å få fram i scenen. Når et samarbeid lykkes er det vanlig at samarbeidet fortsetter, og historien er full av livslange samarbeid mellom regissører og komponister.

Mesternes mester

Et av de aller mest kjente av disse samarbeidene var mellom avdøde filmregissør Sergio Leone og komponisten Ennio Morricone (86). De to italienerne traff hverandre allerede under studiedagene i Roma, og da Leone skulle produsere filmen A Fistful of Dollars (1964) hyret han Ennio Morricone til å komponere musikken. Noen få år senere komponerte Morricone den legendariske musikksekvensen til filmen The Good, the Bad and the Ugly i (1966).

MAESTRO: Mesteren Ennio Morricone dirigerer  Budapest Symphonic Orchestra i 2009  FOTO: BORIS GRDANOSKI /Scanpix
MAESTRO: Mesteren Ennio Morricone dirigerer Budapest Symphonic Orchestra i 2009  FOTO: BORIS GRDANOSKI /Scanpix

Denne musikken vil for all tid bli forbundet med westernfilmer og særlig Clint Eastwood som spilte hovedrollen i filmen. Det er også kjent at den amerikanske regissøren Quentin Tarantino hentet mye av sin inspirasjon fra disse klassiske spaghetti-westernfilmene, og har brukt musikken til Morricone i hans filmer Inglourious Basterds (2009) og Django Unchained (2012).

Morricones mesterverk

En annen film som viser allsidigheten til Morricone er filmen Once Upon a Time in America (1984). Ennio skrev noe av den vakreste filmmusikken som er laget da han komponerte Deborah's Theme til Leones store mesterverk med blant andre Robert De Niro i en av rollen.

Hør – og nyt denne vakre perlen signert mesteren Morricone.

Tidenes tabbe

Mange føler fortsatt at Morricone ble frarøvet sin Oscar da distributøren av filmen Once Upon a Time in America glemte å sende inn de riktige papirene til Oscar akademiet slik at musikken kunne bli nominert til en Oscar. Filmmusikken er fortsatt den dag i dag regnet for å være en av tidenes beste.

Men komponisten fikk et plaster på såret da han i 2007 mottok en æres-Oscar for sin innsats som filmkomponist under den 79. Oscar-utdelingen.

HELT: Den amerikanske regissøren Quentin Tarantino hyller sin store helt under en prisutdeling i Roma 12. juni i 2015. Foto: Marco Prowisionato/Scanpix
HELT: Den amerikanske regissøren Quentin Tarantino hyller sin store helt under en prisutdeling i Roma 12. juni i 2015. Foto: Marco Prowisionato/Scanpix

Vakker musikk

Selv om Leone og Morricone alltid jobbet i tospann søkte også Ennio andre samarbeidspartnere for å utvide sin musikalske horisont. Under sitt samarbeid med den britiske regissøren Roland Joffé skapte Morricone et nytt mesterverk – denne gangen til filmen The Mission (1986).

Gabriels Oboe understreker Morricone store musikalske spenn – fra enkle og minimalistisk melodier til storslåtte klassiske komposisjoner.

Tidenes mestvinnende

Når man først skal skrive om viktige og geniale filmkomponister er det selvsagt helt umulig å komme seg utenom John Williams (83).

Williams karriere i Hollywood mangler sidestykke, noe pokalhyllen hans er vitne om. Han har blitt nominert til Oscar hele tretti ganger, og vunnet fem. 

Med Spielberg i 43 år

John Williams og regissør Steven Spielberg er nok et eksempel et samarbeid som har resultert i søt musikk. De to har jobbet sammen i 43 år og møttes for første gang under en lunch i 1972. Den da 25 år gamle Steven Spielberg hadde hørt på en plate med musikk av Williams og ønsket det samme lydbildet til sin nye film Sugarland Express (1974). 

PRISBELØNNET: John Williams er tidenes mest prisbelønnet filmkomponist gjennom tidene. Foto: Scanpix
PRISBELØNNET: John Williams er tidenes mest prisbelønnet filmkomponist gjennom tidene. Foto: Scanpix

Siden har Williams laget musikken til nesten alle av Spielbergs filmer, en liste som er for lang å liste opp her – men vi kan nevne noen: Raiders of the Lost Ark (1981), Schindlers List (1978), Jurassic Park (1993), Harry Potter etc.

Darth Vader

Det var også Spielberg som introduserte John Williams til George Lucas til John Williams. Et av Williams mest kjente verker er til oppfølgeren til den første Star Wars-filmen da han fikk oppdraget med å komponere et tema som skulle skulle bygge opp under Darth Vaders enorme makt og mørke i det galaktiske emperiet.

Temaet som Williams komponerte kan fortsatt få nakkehårene til å reise seg

Sårt og vakkert

Filmen Schindler's List (1993) var en svært personlig film fra Spielberg som selv er jøde, bygget på boken av Thomas Keneally om de såkalte Schindlerjødene som ble reddet av den tyske forretningsmannen Oscar Schindler under den andre verdenskrig.

ÆRET: John Williams mottar National Arts Medal av President Barack Obama i 2009. FOTO: SHAWN THEW/Scanpix
ÆRET: John Williams mottar National Arts Medal av President Barack Obama i 2009. FOTO: SHAWN THEW/Scanpix

Rørte en hel verden

Williams følte et voldsomt ansvar for at også musikken i filmen skulle gjenspeile den hjertskjærende historien om massakrene av millioner av jøder i konsestrasjonsleirene i Polen.

Williams stille og forsagte hovedtema framført av fiolinisten Itzhak Perlman rørte en hel verden og gav John Williams en velfortjent Oscar for beste orginale filmmusikk.

Du kan høre Theme From Schindler's List her

Tar en pause

Bortsett fra én film (The Color Purple i 1985) har Williams skrevet musikken til alle Spielbergs prosjekter. Det kom derfor som et lite sjokk da John Williams nylig annonserte at han ikke skulle skrive musikken til Spielbergs neste film Bridges of Spies (2015).

Det blir altså første gang på 30 år at han ikke skal samarbeide med Spielberg. Det ble samtidig annonsert at det var komponisten Thomas Newman (59) som skulle få det prestisjetunge oppdraget.

Verdenskjent over natten

Men Thomas Newman er på ingen måter en fersking i Hollywood. Han gjorde seg for alvor bemerket da han skrev musikken til filmen Shawshank Redemption (1994). Men sitt definitive gjennombrudd som filmkomponist kom med filmen American Beauty (1999). Regissøren Sam Mendes fortalte Newman at han ønsket musikk som «klunket og klanket» litt og Menes var svært interessert i perkusjon- og xylofonlyder.

Thomas Newman begynte derfor å eksperimentere med perkusjonsinstrumenter, et lydbilde som senere har blitt hans varemerke, og skrev denne fantastiske melodien som også ble en hit for et større publikum rundt om i verden.

Etter American Beauty var etterspørselen etter Newmans musikk enorm og komponisten kunne velge å vrake i tilbud. Siden den gang har han komponert musikk til filmer som: The Green Mile, Finding Nemo, WALL-E, Skyfall, Road to Perdition og i 2008 skrev han musikken til filmen Revolutionary Road med Leonardo DiCaprio i hovedrollen.

ARVTAKEREN: Thomas Newman med både pris og Paloma Faith under British Academy Film Awards i i 2013.  FOTO: Stella Pictures
ARVTAKEREN: Thomas Newman med både pris og Paloma Faith under British Academy Film Awards i i 2013.  FOTO: Stella Pictures

Musikalsk familie

Thomas Newman fikk musikken inn med morsmelken og kommer fra en musikalsk familie. Faren er den kjente komponisten Alfred Newman og fetteren hans er selveste Randy Newman som blant annet har laget filmmusikk til Toy Story og Monsters Inc, og hans bror David Newman er også komponist.

Dersom du skal se Bond-filmen Spectre som har premiere senere i år, vet du nå at det er Thomas Newman som har komponert musikken. Få også med deg denne perlen laget for filmen The Judge (2014).

Døde i sommer

Det var med stor sorg filmmiljøet i Hollywood mottok nyheten om at filmkomponisten James Horner var omkommet i en flykrasj 22. juni 2015 – 61 år gammel.

Selv om Horners karriere som filmkomponist strekker seg over filmer som Apollo 13, Braveheart, Troy og Avatar, er det likevel hans fantastiske verk til storfilmen Titanic (1997) som hans publikum vil huske aller best.

Tidenes filmscore

Han samarbeidet med James Cameron på en rekke filmer og hans varemerke var store og grandiose orkester-produksjoner – men temaet han skrev til Titanic var mer dempet, men likefullt majestetisk.

Filmmusikken til Titanic er tidenes mestselgende soundtrack.

Stort og pompøst

Da regissør Peter Jackson stod overfor sin nærmest umulige oppgave med å filmatisere ett av historiens mest leste bokverk Ringenes Herre på begynnelsen av 2000-tallet, visste han én ting – den store rollen filmmusikken skulle få.

TIDENES FILMMUSIKK: James Horner avbildet med sine to Oscarstatuetter som han vant for filmmusikken til Titanic i 1998. Foto: Reed Saxon/Scanpix
TIDENES FILMMUSIKK: James Horner avbildet med sine to Oscarstatuetter som han vant for filmmusikken til Titanic i 1998. Foto: Reed Saxon/Scanpix

– Jeg visste at uansett hvor stor, vakker og spektakulær filmene ble, så spilte det ingen rolle dersom vi ikke hadde musikken til å fortelle det. Jeg ønsket musikk til filmen som var større enn livet selv, fortalte Jackson senere i et intervju.

Komponerte på settet

Jackson vendte seg til den kanadiske filmkomponisten Howard Shore som allerede hadde skrevet musikken til Mrs Doubtfire, Philidelphia, Ed Wood og Cop Land.

Det tar vanligvis en måned å skrive musikk til en film – Howard brukte mer enn et år på å skrive ferdig musikken den den første Ringenes Herre-filmen og det ble brukt åtte tusen musikkspor til filmen. Noe av musikken ble komponert på settet til filmen.

Prisenes herre

For musikken til Ringenes Herre-trilogien har Shore vunnet tre Oscarstatuetter.

Man behøver vel ikke å fortelle at Peter Jackson også valgte Shore til å komponere musikken til hans neste gigant-prosjekt: The Hobbit.

Geniet Zimmer

MUSIKKENS HERRE: Howard Shore avbildet på en kafé i New York i 2005. Foto: Joe Tabacca/Scanpix
MUSIKKENS HERRE: Howard Shore avbildet på en kafé i New York i 2005. Foto: Joe Tabacca/Scanpix

For å avslutte der vi begynte kan vi nevne at den neste store komponisten på listen, tyskfødte Hans Zimmer (57), begynte å skrive filmmusikk fordi han ble så inspirert av italienske Ennio Morricone.

Hans Zimmer flyttet til England og begynte sin musikalske karriere som keyboardist i bandene Ultravox og The Buggles (hvis noen husker hit'en Video Killed the Radio Star).

Men drømmen var alltid å komponere filmmusikk i Hollywood, så han pakket sakene og dro til USA for å søke lykken. Sakte jobbet han seg mot målet og fikk en sitt store gjennombrudd i filmen Rainman i 1998 med Tom Cruise og Dustin Hoffman i hovedrollene.

Imponerende liste

CV'en til Zimmer er svært imponerende og inneholder blandt andre følgende filmer: Gladiator, The Dark Knight, The Last Samurai, Pirates of the Carribean, Inception og Interstellar. Han er også rangert som nummer 72 på listen over «Topp 100 levende genier», publisert av The Daily Telegraph.

Zimmerman komponerte også musikken til filmen The Simpson Movie og sangen «Spider Pig» toppet en stund listene basert på nedlastingskjøp. For dem som liker å game kan det også nevnes at Zimmer var med å lage musikken til spillet Call of Duty.

Stort spenn

Hans Zimmer regnes som en av Hollywoods mest allsidige komponist og hans verker spenner fra in-your-face actionmusikk til rolige og romantiske temaer. Hans musikk i filmen Interstellar (2014) skapte en helt spesiell og drømmende atmosfære.

GENIET: Hans Zimmer stråler på den røde løperen under Oscarutdelingen i februar 2015. Foto: Jordan Strauss/Scanpix
GENIET: Hans Zimmer stråler på den røde løperen under Oscarutdelingen i februar 2015. Foto: Jordan Strauss/Scanpix

Filmmusikkens helter

Det finnes mange store filmkomponister som ikke har fått plass i denne artikkelen. Elmer Bernstein (My Left Foot), Danny Elfman (Good Will Hunting), Bernhard Herrman (Citizen Kane), Jerry Goldsmith (Basic Instinct) er bare noen av Hollywoods musikalske genier som alle har bidratt med å gi oss magiske film-øyeblikk.

GLEDE: Hans Zimmer har mottat mange priser. Denne gangen for Gladiator under Golden Globe Awards i 2001. Foto: Kevork Djansezian/Scapix
GLEDE: Hans Zimmer har mottat mange priser. Denne gangen for Gladiator under Golden Globe Awards i 2001. Foto: Kevork Djansezian/Scapix