SPESIELL SITUASJON: Skeids Guro Bjærum Kvidal i duell med en Elverum-spiller tidligere i sesongen. Nå kan de havne i en virkelig todivisjonersduell. FOTO: Tine Therese Antonsen Aker, Skeid Damer / skjermdump fotball.no
SPESIELL SITUASJON: Skeids Guro Bjærum Kvidal i duell med en Elverum-spiller tidligere i sesongen. Nå kan de havne i en virkelig todivisjonersduell. FOTO: Tine Therese Antonsen Aker, Skeid Damer / skjermdump fotball.no

Kan rykke opp eller ned – i én og samme kamp

Bisarr tabellsituasjon i kvinnenes 2. divisjon.

At ett og samme lag kan spille kvalifisering til 1. divisjon, men samtidig rykke ned til 3. divisjon dersom de ikke vinner kvalifiseringen må høre med til sjeldenhetene.

Men det er faktisk akkurat det som kan skje dersom tabellsituasjonen i kvinnenes avdeling 1 av 2. divisjon forblir som i dag.

Skeid ligger i øyeblikket på tiendeplass. Det er i utgangspunktet under streken og gjør at laget rykker ned.

Foran dem på tabellen er det imidlertid bare ett lag som kan rykke opp: serieleder Raufoss. Lagene fra andre til niendeplass er nemlig 2. lag, som ikke kan forflyttes opp i førstedivisjon.

To lag fra avdelingen skal være med i sluttspillet om opprykk til førstedivisjon, sammen med de fem andre avdelingsvinnerne.

NFF bekrefter at dersom tabellsituasjonen er som i dag vil de to beste førstelagene i avdelingen spille kvalifisering til opprykk – selv om det ene laget er under streken.

– Det er de to best kvalifiserte førstelagene som skal spille kvalifisering, ja, sier Nils Fisketjønn, direktør i Fotballforbundets konkurranseavdeling etter at han fikk sjekket reglementet.

– Så et lag kan spille kvalifisering til 1. divisjon og samtidig rykke ned til 3. divisjon dersom de taper?

– Det kan teoretisk skje, ja.

– Håper å unngå det

Bare ett poeng bak Skeid på tabellen ligger Elverum.

Med Brumunddals to poeng på sesongens elleve første kamper er det i realiteten de to klubbene plassen om å bli nest beste førstelag står om.

– Vi har sett for oss scenarioet at det kan bli en kamp der det står om opprykk eller nedrykk. Alt kan stå og bikke med opprykk som en veldig gulrot på den ene siden og på den andre siden kan man få direkte nedrykk, sier Elverum-trener Raymond Mikkelsen til TV 2.

– Vi håper å komme over streken slik at vi slipper å havne i den situasjonen. Da vil vi heller bare spille om opprykk, flirer Christina Sætre Pedersen i Elverums kapteinsgruppe til TV 2.

Også tidligere har lag som har havnet på nedre halvdel av tabellen spilt kvalifisering til opprykk.

For Skeid-damene er det en utfordring de ikke skyr unna.

– Alt blir hva vi gjør det til selv, sier medlem av kapteinsgruppen i Skeid, Maren Larsen Norli.

– Om vi ikke har prestert bra nok til 2. divisjon så er det naturlig at vi rykker ned. Men holder vi det sportslige nivået vi vet vi kan, så har vi en mulighet til å rykke opp her. For oss er dette en situasjon vi har vært klar over, og ser veldig positivt på det.

– Bedre utviklingsarena

For lagene involvert er det altså ikke en uvant situasjon, selv om det er annerledes i år når så mange som åtte av tolv lag er andrelag.

 – Det er en situasjon vi er kjent med. Det har vært mange andrelag i denne divisjonen lenge, men i år er det ekstra mange. Det er klart det er en spesiell situasjon, sier Skeid-trener Katrine Tretteng.

Skeid rykket opp fra tredje- til andredivisjon før denne sesongen, og treneren ser både positive og negative sider med at hennes mannskap får teste seg mot storklubbenes andrelag.

– Vi møter en del andrelag med veldig gode spillere. Det gjør at vi får en bedre utviklingsarena der vi ofte får spille mot toppspillere, sier Tretteng.

– Samtidig er det kjedelig at man risikerer å møte toppede andrelag, mens motstanderne kanskje er heldige og møter litt svakere utgaver av lagene.

Også spillerne mener ordningen med andrelag i divisjonen er god.

– Som fotballspiller setter jeg pris på å møte spillere på høyt nivå. Som da vi møtte og slo Røa med flere toppseriespillere tidligere i sommer, sier Maren Larsen Nordli.

Ønsker flere førstelag

Skeid-treneren og -spilleren får støtte av sin motpart i Elverum.

– Det er en god sportslig utfordring for oss. Det er en veldig tøff liga, men vi har vist at vi kan slå fra oss og spillerne har gode muligheter for utvikling, sier Raymond Mikkelsen.

– Samtidig kan andrelagene trikse og mikse litt med laget særlig mot slutten av sesongen. Vi prøver ikke å ha fokus på det, men vi skulle nok ha ønsket oss en del flere vanlige førstelag.

– Særlig når vi spiller borte mot topplagene kan de stille med tøffe lag. Det hadde ikke gjort noe om de hadde vært spredd i flere avdelinger, men vi har nå havnet i den avdelingen som vi har. Vi må bare brette opp ermene, sier en av hans kapteiner i Sætre Pedersen.

Fotballforbundet er oppmerksom på situasjonen, og er enig i at det ikke er heldig med så mange andrelag i kvinnenes andredivisjon.

Spørsmålet er hvordan man løser det.

– Det ble blant annet debattert på Fotballtinget etter at en seriekomité hadde sett på dette. Det er ikke noen enkle løsninger, men vi ønsker å beholde andrelagene i seriesystemene, sier Nils Fisketjønn i NFF.

– Vi skulle gjerne hatt flere sterke miljøer på kvinnesiden, det er litt manko på det. Spillerne trekkes litt for fort til de store klubbene. Det jobbes nå langsiktig med å skape flere kraftfulle kvinnemiljøer.

MÅLFARLIG: Mari Kørra Olastuen feirer scoring for Elverum mot Grei og blir gratulert av lagvenninner.
MÅLFARLIG: Mari Kørra Olastuen feirer scoring for Elverum mot Grei og blir gratulert av lagvenninner.

– Vil være en stor omveltning

En ekstra tvist er det at dersom Sarpsborg, som ligger sist i førstedivisjon, rykker ned skal de inn i denne andredivisjonsavdelingen.

Da vil fire lag kunne rykke ned, dersom ikke Raufoss, Skeid eller Elverum rykker opp.

– Det er ikke akkurat en hyggelig situasjon at vi ligger på nedrykksplass, men det er opp til oss selv. Vi må prestere godt og levere. Foreløpig har det svinget litt mye, sier Katrine Tretteng.

18. mai vant Elverum 3-1 borte mot Skeid, men på tabellen er det Oslo-klubben som ligger ett poeng foran, selv med en kamp mindre spilt.

– Vi er i utvikling, så jeg tror den vårsesongen som har vært nå gjør at vi kommer til å gjøre en bedre høstsesong og at vi blir mer stabile, sier Elverums Christina Sætre Pedersen.

Elverum er imidlertid i gang med prosessen i å forsterke laget for høstsesongen med tanke på å karre seg opp på trygg grunn. Om ikke må de i alle fall forbi Skeid, og eventuelt havne i den meget spesielle opp-/nedrykkskampen der det står mye på spill.

– Det er et stort sprik i kvalitet mellom 1. og 3. divisjon. Det er det bare mellom 2. og 3. divisjon også, konstaterer Maren Larsen Norli i Skeid.

– Det vil være en stor omveltning for oss som klubb å gå rett opp i førstedivisjon, spesielt når vi sliter i bunnen av andre. Det vil være en voldsomt stor omveltning for klubben vår, men det må man ta dersom det skulle skje, sier Elverum-trener Raymond Mikkelsen som har vært med siden klubben slet i bunnen av fjerdedivisjon for noen år siden.