Slik planlegger familien å rømme når Mannen faller

RAUMA(TV 2): Når som helst kan nesten 200 000 kubikkmeter stein komme dundrende mot husene deres. Men Jarle Sogge (81), kona Synnøve (78) og datteren Linda (43) har lagt en fluktplan. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jarle Sogge (81) speider oppover fjellsiden. På toppen er det som de siste månedene har blitt kjent både nasjonalt og internasjonalt, fjellet Mannen i Romsdalen.

– Der har jeg vært på tur mange ganger. Fiskevannet mitt ligger bak fjelltoppen.

Slekta samlet ved Mannen
Han og kona Synnøve (78) bodde i dalen, nærmere bestemt ved Lyngheim i Romsdalen, i flere år. De har fem barn, to av dem bor på gårder bare noen hundre meter fra sommerhuset deres.

I oktober i fjor ble det slått alarm. Fjellpartiet bevegde seg med 70 millimeter per døgn. Beboerne ble evakuert. Mannen kunne rase når som helst.

Men så ble det stille.

NVE hevet farenivået

Nå truer det rasfarlige fjellet igjen husene ved Lyngheim i Rauma kommune.

Høyere temperaturer og økt snøsmelting har satt fart i fjellpartiet. Bevegelsene er nå på fire millimeter per døgn, tre ganger så mye som ved siste måling.

NVE hevet tirsdag nivået på rasfaren.

– Rasfaren er oppjustert fra grønt til gult. Det betyr at bevegelsen i fjellet har økt, men ikke at raset vil komme de første dagene, sier ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune.

Lever i uvisshet
Linda Sogge (43) med mann, barn og dyr måtte forlate huset sitt. De er én av flere familier som bor i det rasutsatte området ved foten av fjellet. Først syv uker senere var det trygt å vende hjem igjen.

– Det var vanskelig forrige gang. Det er hjemmet vårt det er snakk om, og det var ikke lett å bare reise uten å vite om vi kunne komme hjem igjen, sier hun.

Moren Synnøve har våknet om nettene flere ganger. Hun har hørt buldring fra fjellet, men har aldri vært redd. Ekteparet har blitt vant til å leve i uvisshet.

– Det eneste jeg tenker på er om barna og barnebarna er trygge, sier hun.

– Beboerne er trygge

Datteren har sett fjellet Mannen gi etter.

– Jeg har hørt ras, sett støvskyen, så har den blitt borte. Men det har også vært steiner som har rast ned, sier hun.

Kommunen og politiet gikk tirsdag gjennom beredskapsplanen som er lagt. Ordføreren presiserer at det er trygt å bo i området foreløpig.

– Det er en tøff situasjon for de som bor der, men hvis det hadde vært risikabelt hadde vi evakuert området allerede, sier han.

Har en nødplan
Familien Sogge og de andre bosatte får et 72-timers varsel før de må evakueres. Men de er sikre på at de får vite når raset går lenge før kommunen varsler.

– Hunden vår, Laika, merker når det skjer noe. Hun vil si fra når det skjer.

Og skulle det oppstå en nødsituasjon har de planen klar.

– Da ror vi over elva, så kommer vi i sikkerhet fort. Men verre er det med de 200 sauene og de andre dyrene vi og andre familier har, sier Linda og legger til:

– Vi har to valg. Enten så kan vi bli. Da kan vi ikke gå rundt og være redde. Eller så kan vi flytte. Så enkelt er det.

Linda og familien håper de kan bli boende hjemme så lenge som mulig. 

At fjellet vil rase er det ingen tvil om, slår geologene fast. Spørsmålet er når. Det kan gå en uke eller flere måneder. 

– Hele sommeren kan gå uten at det skjer noe dramatisk med fjellet, sier geolog Lars Harald Blikra i NVE. 

Frykter mildvær og nedbør

Men snøsmeltingen går fortere hvis det både blir mildvær og nedbør. 

– Dersom fjellet reagerer med stor økning i bevegelser kan det bli aktuelt å oppjustere farenivået til oransje og eventuelt rødt, sier geologen. 

Fra midten av september i fjor og frem til i dag har fjellpartiet bevegd seg cirka 350 millimeter i øvre del, opplyser NVE.