LIVE: Forventer Mannen-ras i løpet av kort tid

TRONDHEIM (TV 2): Et parti av fjellet Mannen beveger seg raskere. Nå ventes et ras i løpet av få uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Fjellpartiet har hatt en jevn økning i hastighet og er nå oppe i 4 mm/døgn og det er bevegelse i hele området som var aktivt i fjor høst, sier geolog Lars Harald Blikra i NVE til TV 2.

Dette er bakgrunnen for at NVE har hevet farenivået til gult, som betyr moderat fare. Det var NRK Møre og Romsdal som først meldte om det justerte farenivået.

Farenivået heves i ett parti av det rasfarlige fjellet Mannen i Romsdalen. Et skred kan ventes innen noen uker. Det større fjellpartiet Mannen har imidlertid små bevegelser og ligger på grønt farenivå uten tegn til økning.

- Det er ikke en dramatisk situasjon nå. I fjor var hastigheten på 70 mm per døgn, så bevegelsene skal øke mye før vi er i samme situasjon som da. Hele sommeren kan fort gå uten at det skjer noe dramatisk med fjellet, sier Blikra.

NVE kontrollerer bevegelsene minimum fjerde time. De følger også nøye med på værprognosene.

- Snøsmeltingen går fortere hvis det både blir mildvær og nedbør, og dersom fjellet reagerer med stor økning i bevegelser kan det bli aktuelt å oppjustere farenivået til oransje og eventuelt rødt, sier geologen.

- Så langt er det ikke behov for å evakuere de som bor i risikosonen.

(TV 2/NTB)