ENDELIG GRØNN JUBEL? Aleaxander Kristoff er en av favorittene til den grønne trøya i årets Tour de France, ifølge TV 2s sykkelekspert. Her er Kristoff avbildet i den grønne poengtrøya i Paris-Nice tidligere i år. FOTO: LIONEL BONAVENTURE
ENDELIG GRØNN JUBEL? Aleaxander Kristoff er en av favorittene til den grønne trøya i årets Tour de France, ifølge TV 2s sykkelekspert. Her er Kristoff avbildet i den grønne poengtrøya i Paris-Nice tidligere i år. FOTO: LIONEL BONAVENTURE

Reglene for grønn trøye er endret: – Fordel for Kristoff

TV 2s ekspert tror på ny norsk jubel i poengkonkurransen i Tour de France.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kan du sette opp et vinnerlag? Spill Tourmanager her!

Kampen om den grønne poengtrøya i Tour de France har de siste sesongene vært mer eller mindre uten spenning. Til det har Peter Sagan vært altfor suveren, og slovaken har sveipt med seg tekstilet de siste tre årene.

Alle tre gangene har Sagan vunnet med over 400 poeng totalt (henholdsvis 431, 409 og 421 poeng), noe som ikke er blitt gjort siden den irske sykkelhelten Sean Kelly vant med 434 poeng i 1985. 

Sagans overlegenhet er åpenbart en av grunnene til at Tour de France-arrangøren har valgt å endre reglene foran årets utgave. De ønsker mer spenning hele veien, og har derfor sørget for at konkurransen igjen favoriserer de raske spurterne i feltet.

Mer poeng på flate etapper

Kort fortalt gir seirer på de flate etappene mer poeng i sommer enn i fjor. I år vil triumf på for eksempel den 2. etappen gi 50 poeng, mens 2. plass og 3. plass gir henholdsvis 30 og 20 poeng. I fjor var utbyttet 45, 35 og 25 poeng.

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad mener regelendringen er gode nyheter sett med norske øyne. Han mener nemlig Alexander Kristoff nå er en av de største favorittene til å vinne konkurransen.

– Dette er en klar fordel for Kristoff. Han har veldig gode utsikter til å være med å kjempe om den grønne trøya. Det er det ingen tvil om, sier han til TV 2.

Kristoff ble nummer to bak Sagan i fjor, men hadde aldri den grønne trøya som noe primærmål. Denne sesongen har han imidlertid ikke lagt skjul på at han akter å kjempe for tekstilet, som Thor Hushovd vant i 2005 og 2009. 

Kaggestad tror fort han kan lykkes med det.

– Endringen favoriserer selvsagt også en mann som Mark Cavendish, men i mine øyne har Kristoff bedre forutsetninger enn han totalt sett. Det kommer utvilsomt til å bli harde spurtdueller mellom de to, men Kristoff er bedre trent, har bedre fysikk og tåler mer juling enn det Cavendish gjør. Derfor tror jeg også at Kristoff vil vinne flere etapper enn Cavendish. Kristoff vant to etapper i fjor, og det er ingen grunn til å tro at han ikke skal vinne minst like mange i år, sier eksperten.

Fortsatt mellomspurt-muligheter

Kaggestad peker likevel på et viktig poeng: Det vil fortsatt betale seg å vinne spurter på småkuperte etapper, i tillegg til å jakte poeng på mellomspurtene.

Mellomspurtene gir nemlig fortsatt 20 poeng til førstemann over, noe Sagan viste å utnytte i fjor. Han tok nemlig solide 153 poeng på mellomspurter alene.

I tillegg vil for eksempel vinneren av den brosteinsbelagte 4. etappen få 25 poeng. Altså, ikke like mye som de paddeflate etappene, men fortsatt et godt utbytte.

– Og det er på slike etapper at Kristoff har bedre forutsetninger enn de fleste spurtkonkurrentene til å ta mange poeng, sier Kaggestad.

– Kristoff er en av de største favorittene til å vinne brosteinsetappen. I tillegg kan han henge med i kupert terreng og ta mellomspurter, eller en topplassering i småkuperte avslutninger. Kristoff er ikke en like god allrounder som Sagan, men han tror jeg vi kan stryke ut av denne konkurransen i år, sier Kaggestad.

– Kan bare glemme grønn trøye

Årsaken er det mye omtalte lagbyttet til Tinkoff-Saxo som slovaken gjorde foran årets sesong. Denne sommeren vil Sagan derfor kjøre på laget med en sammenlagtkandidat i form av Alberto Contador, og vil ikke få like mye hjelp fra lagkameratene som han er vant til.

– Det blir spennende å se hva Sagan kan få til, og på papiret er han selvsagt storfavoritt til å vinne grønn trøye igjen. Han har tross alt herjet med konkurrentene de siste tre sesongene. Men ettersom han kjører på Tinkoff-Saxo vil han sannsynligvis være sjanseløs. Det har også Oleg Tinkov (lageieren) sagt: «Sagan kan bare glemme grønn trøye. Det er den gule trøya det handler om», sier Kaggestad.

Den tidligere proffsyklister er likevel ikke helt sikker på om han kjøper alt kontroversielle Tinkov sier.

– Man vet aldri helt med det laget. Det kan være at Tinkov bløffer og at alt pratet bare er et spill for galleriet. Kanskje de likevel har en plan om at Sagan skal kjempe om grønn trøye, vinne en etappe og samtidig hjelpe Contador underveis. Det tror jeg vil bli svært vanskelig, men vi får se, sier Kaggestad.

– Kan bli avgjort på Champs-Élysées

Kristoffs grønne konkurrenter blir likevel ikke bare Cavendish og eventuelt Sagan.

– Nei, det er flere om beinet. Ikke minst John Degenkolb, som nå vil få hele Giant-Alpecin bak seg ettersom Marcel Kittel ikke er med, sier Kaggestad.

– I tillegg tror jeg Michael Matthews blir veldig tøff. André Greipel kan også blande seg inn, tror han.

Kaggestad forventer uansett at Tour-arrangøren får det akkurat den vil: En tett og jevn konkurranse hele veien.

– Tidligere har ofte konkurransen om den grønne trøya først blitt avgjort på den siste etappen på Champs-Élysées i Paris. Slik kan det blir i år også. Det blir uansett ikke en like suveren vinner som de siste tre årene med Sagan. Og jeg tror det blir en spurter som vinner. Forhåpentligvis Kristoff, sier Kaggestad.