FAR OG SØNN: Stian Kristoffersen holder sønnen sin i armene. Da MS-sykdommen var på sitt verste, slet 28-åringen med å løfte babyen. FOTO: PRIVAT / MED TILLATELSE
FAR OG SØNN: Stian Kristoffersen holder sønnen sin i armene. Da MS-sykdommen var på sitt verste, slet 28-åringen med å løfte babyen. FOTO: PRIVAT / MED TILLATELSE

På 48 timer har nordmenn gitt 160.000 kroner til MS-syke Stian (28)

Stian Kristoffersen måtte gå flere runder med seg selv før han ba om hjelp gjennom Facebook, men nå har han fått troen på at han kan bli bra av behandling i utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
INNSAMLING: Etter to døgn har Stian Kristoffersen fått massiv respons på sin Facebook-side hvor han samler inn penger til behandlingen. FOTO: FOTO: SKJERMDUMP / FACEBOOK
INNSAMLING: Etter to døgn har Stian Kristoffersen fått massiv respons på sin Facebook-side hvor han samler inn penger til behandlingen. FOTO: FOTO: SKJERMDUMP / FACEBOOK

Stian Kristoffersen fra Salangen er én av rundt 10.000 personer i Norge som har sykdommen multippel sklerose (MS).

Den 28 år gamle fotballspilleren fikk diagnosen i august i fjor, etter å ha følte på kraftige symptomer siden mai.

– Det var mye nummenhet, og armene begynte å svikte. Finmotoriske bevegelser, som for eksempel skriving, ble vanskelig, sier Kristoffersen til TV 2.

– I juni slet jeg veldig. Da hadde jeg blitt pappa, men jeg kunne ikke en gang bære sønnen min.

Uforutsigbar sykdom 

Han ble behandlet med kortisonkur, og har gradvis blitt bedre, på tross av et lite tilbakefall i februar.

Kristoffersen har formen som kalles «relapserende-remitterende MS», som er den vanligste varianten. Den kjennetegnes av at symptomene kommer i akutte episoder, kalt attakker. Varigheten og alvorlighetsgraden varierer ut fra hvilken del av nervesystemet som rammes.

I dag går han på MS-medisinen Tecfidera som inntas som tablett to ganger daglig, og opplever at disse fungerer. Likevel har han ikke lyst til å ta sjansen, og har derfor bestemt seg for å søke seg til stamcellebehandling i utlandet. 

– Det er en uforutsigbar sykdom. Man vet aldri når det smeller igjen, sier Kristoffersen. 

Samler inn penger

Som TV 2 tidligere har omtalt er det svært få nordmenn som får tilbud om denne behandlingen innenfor landets grenser. Haukeland sykehus fikk i februar mulighet til oppstart av et midlertidig behandlingstilbud, men hittil har kun seks pasienter blitt behandlet. Helsedepartementet venter nå på hva Kunnskapssenterets metoderapport konkluderer med i høst.

At få får behandling her til lands er Kristoffersen smertelig klar over, og har derfor bestemt seg for å søke hjelp i utlandet. Tilbakemeldingen han har fått så langt er at de trolig har plass til ham i Puebla, den fjerde største byen i Mexico, i løpet av 2016.

Problemet er bare at behandlingen vil koste 450.000 kroner, og Kristoffersen har innsett at han må få hjelp. Han startet Facebook-gruppen «Stian vs. MS-monsteret» hvor han innleder slik: «Hei alle kjente og ukjente. Et lite rop om hjelp.» 

Les hele innlegget nederst i saken.

Det var Nordlys som først omtalte saken.

Møtt med forståelse

28-åringen forteller at responsen har vært enorm, og innlegget spres raskt i sosiale medier.

I løpet av to døgn har han fått inn 160.000 kroner.

– Fortsetter det slik, har jeg troen, sier Kristoffersen.

Samtidig tenker han med jevne mellomrom på risikoen en slik behandling innebærer. 

– De sier dødeligheten ligger på maks 1 prosent, men jeg tar heller den sjansen enn å bli avhengig av hjelp og hjelpemidler.

Han var selv sykepleier på nevrologisk avdeling i på Universitetssykehuset Nord-Norge tidligere, og er derfor godt kjent med sykdommen. Han jobber fortsatt på samme sykehus, men nå på en annen avdeling.

– Legene mine skjønner godt at jeg vil gjøre det. Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger, sier Kristoffersen.

Holder auksjon

Én av de som har bidratt til innsamlingsaksjonen, er Truls Are Ratkje. Han er fra samme sted som Kristoffersen, og ville gjerne bidra med mer enn bare penger.

Han har derfor tatt initiativ til en auksjon, og har allerede fått inn en rekke ting han kan auksjonere bort til inntekt for saken, deriblant en rekke signerte fotballdrakter.

– Jeg har selv vært alvorlig syk, med kreft, men jeg fikk hjelp med en gang, sier Ratkje til TV 2.