Tusenvis demonstrerer mot kreditorene i Aten

Hellas kommer ikke til å betale avdraget på 1,6 milliarder euro til IMF når det forfaller tirsdag, opplyser en regjeringskilde til Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kveld har over 17.000 grekere samlet seg i gatene i Aten og Thessaloniki i protest mot landets internasjonale kreditorer mandag.

Mange av demonstrantene støtter den greske regjeringen, som har bedt folket si «nei» til flere innstramminger gjennom folkeavstemningen kommende søndag.

«Våre liv tilhører ikke kreditorene!» sto det på et banner som noen av demonstrantene bar i protesten foran det greske parlamentet

Analytikere har ventet at Hellas ville misligholde avdraget på drøyt 13 milliarder kroner, siden landets statskasse er bunnskrapt.

Milliardforfall

Mellom 30. juni og 20. august forfaller nærmere 8,7 milliarder euro i avdrag på lån til IMF, ESB og Den europeiske investeringsbanken (EIB).

Låneprogrammet med kreditorene fra EU og IMF utløper tirsdag, samtidig som det første avdraget til IMF altså forfaller.

Tsipras trakk seg fredag fra forhandlingene med kreditorene i EU og IMF om hva som skal skje med det greske låneprogrammet.

Det utløper tirsdag, og grekerne har ikke villet gå med på långivernes vilkår om kutt og reformer for å forlenge det med fem måneder.

I stedet vil Tsipras ha en folkeavstemning om vilkårene. Men i Hellas er gemyttene hissige. Bankene holder stengt, og grekerne flokker seg om minibankene for å ta ut pengene sine i kontanter. 

Flere eldre har ikke bankkort, og får ikke tatt ut pensjonen sin kontant slik de er vant til. 

– De lurer oss, og vi venter som tiggere på å få ta ut våre egne penger, sier en eldre kvinne på gaten i Aten. 

Ber landsmenn stemme nei

Hellas' statsminister Alexis Tsipras ba mandag kveld grekerne stemme nei til kravene fra landets kreditorer.

Han håper folkeavstemningen gir regjeringen sterkere skyts i nye forhandlinger, og avviser advarslene om at et nei-flertall i søndagens folkeavstemning vil presse Aten ut av eurosonen.

– Jeg tror ikke deres plan er å drive Hellas ut av euroen, men å slukke håpet om at det kan finnes en annen politikk i Europa, sa statsministeren i et direktesendt TV-intervju.

Han mener at jo sterkere grekernes avvisning av långivernes reformforslag er, desto sterkere kort vil grekerne ha på hånden i forhandlingene som måtte komme med kreditorene i EU og IMF om flere lånemidler.

(TV 2/NTB)