Greske banker holder stengt i seks dager

Hellas' regjering bekrefter at bankene i landet holdes stengt i seks arbeidsdager fra mandag. Samtidig stenges minibankene i én dag, og det innføres en uttaksgrense.

KØER: Det har vært køer over hele Hellas de siste dagene for å få ta ut penger. Her fra Thessaloniki på lørdag. FOTO: GIANNIS PAPANIKOS / NTB scapix
KØER: Det har vært køer over hele Hellas de siste dagene for å få ta ut penger. Her fra Thessaloniki på lørdag. FOTO: GIANNIS PAPANIKOS / NTB scapix

Regjeringen har fulgt rådet fra landets råd for finansiell stabilitet. Det betyr at bankene ikke åpner mandag morgen.

Minibankene var i ferd med å tømmes for penger i helgen. De vil bli holdt stengt til mandag kveld. 

Innfører maksuttak

Etter at minibankene gjenåpnes, vil grekerne kunne ta ut maksimalt 60 euro om dagen.

Denne begrensningen gjelder ikke turister og andre utenlandske kontoinnehavere. De vil kunne ta ut så mye kontanter som deres egen bank tillater per uttak. 

– Uhørt å ikke forlenge låneprogrammet

Statsminister Alexis Tsipras bekreftet søndag kveld at han har bedt sentralbanken innføre kapitalkontroll, og at de greske bankene holder stengt mandag.

– Avvisningen av den greske regjeringens forespørsel om en kortvarig forlengelse av låneprogrammet var en uhørt handling, sa Tsipras i en TV-sendt tale.

Milliardavdrag forfaller tirsdag

Han legger til at greske bankinnskudd er sikret, og at den europeiske sentralbanken ikke kan hindre en gresk folkeavstemning.

Søndag kveld forsøkte Hellas´ statsminister på nytt å få utsatt milliardavdraget som forfaller tirsdag.

Dersom landet ikke får til en løsning med kreditorene, så går Hellas en svært usikker framtid i møte.

Lange køer ved minibankene

Ryktene om at bankene ville stenge fra morgen mandag gikk i hele helgen i Hellas. Folk har stått i lange køer ved minibankene for å sikre seg kontanter. 

– Jeg prøver å dra til de større bankene. Jeg håper de har mer kontanter, så jeg går fra bank til bank fordi jeg skal være her en hel måned til og må forsikre meg om at jeg har kontanter, sier den kanadiske turisten Cassandra Preston.

Nervøs stemning i Hellas

Stemningen i Hellas er nervøs etterat landet i går avsluttet forhandlingene med kreditorene og besluttet å holde en folkeavstemning om nye kriselån.

– Innerst inne tror jeg ikke vi ønsker å gå ut av eurosonen. Det vil være mer enn vi kan tåle, sier den greske innbyggeren Vangelis Tountas.

– Jeg er bekymret for hva som vil skje i tiden frem mot neste søndag. Men jeg er mer bekymret for det som kommer etterpå, uansett om det blir ja eller nei, sier Konstadina fra Aten. 

Børsen i Kina stupte

Shanghai-børsen i Kina falt med mer enn 7 prosent under mandagens handel.

Shanghai Composite-indeksen var under ettermiddagshandelen ned 7,35 prosent, mens Shenzhen-indeksen var ned 7,63 prosent.

Fallet kommer etter at Hellas søndag kveld kunngjorde at det innføres kapitalkontroll, og at landets banker holder stengt til 7. juli.

(TV2/NTB)

Mer innhold fra TV 2