PASS PÅ: Sommerferien er høysesong for innbruddstyver. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
PASS PÅ: Sommerferien er høysesong for innbruddstyver. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Slik stanser du tyven som vil rundstjele deg i ferien 

Les ekspertens tre enkle tips for å unngå skuffelse når du kommer hjem etter endt sommerferie.

Forsikringsselskapene betaler mindre i erstatning etter innbrudd enn før, viser tall fra Finans Norge.  Til tross for dette blir det meldt om stadig flere innbrudd. I 2014 ble det meldt om 25.000 innbrudd, tjuveri og ran. Samtidig er det en ny trend hvor omreisende kjeltringer merker dørene til folk med vurderinger om det er mye verdier i husene eller ikke. 

– Vi har blitt flinkere til å sikre husene våre. Flere har alarmer og det er mer fokus på dette. Det gjør det vanskeligere for tyvene å begå brekkene de vil gjøre, sier Jan Erik Fåne, kommunikasjonsdirektør i Finans Norge, til TV 2. 

Den siste tiden har det vært flere episoder hvor folk har funnet lapper over inngangsdøren i husene sine. Tyvene legger de der for å se om noen er hjemme. De faller ned, dersom døra blir brukt. Dersom den blir liggende over flere dager, betyr det at ingen er hjemme. 

Fåne sier at fantasien er grenseløs når det gjelder å finne på nye ting for å sjekke om folk er hjemme. Det gjør det vanskelig å beskytte seg. Likevel fremhever han tre ting: 

1. Ikke frist tyvene til å velge huset ditt. Sørg for at det ser ut som om det er aktivitet i huset. Gå sammen med naboene. Pass på at det alltid ligger litt søppel i søplekassene og at posten hentes inn. De må også gjerne hjelpe til å se etter disse merkene på dørene. 

2. Neste fase er å hindre at tyvene kommer inn i huset. Da må man ha gode låser, solide vinduer og alarm. Tyvene trenger ikke mange sekunder på å komme seg inn i huset, og vil helst ut så fort som mulig - og ved å lage så lite bråk som mulig. Har man alarm, er man ganske sikker. 

3. Dersom tyvene først er inne i huset er det smart å oppbevare de aller mest verdifulle tingene i en safe. Det er i tillegg smart å ha tatt bilde av verdigjenstanden slik at du er sikker på at du får igjen på forsikringen. 

Ifølge Fåne er det verste for mange ved et innbrudd er at man mister trygghetsfølelsen. 

– My house is my castle. Man føler seg forgrepet på når man vet at fremmede har vært inni huset. Verdigjenstandene kan man få igjen, men trygghetsfølelsen tror jeg sitter lenge for mange.