En mann står foran et stort gresk flagg som blafrer i vinden på det historiske slottet Koules på Kreta. Foto: AP
En mann står foran et stort gresk flagg som blafrer i vinden på det historiske slottet Koules på Kreta. Foto: AP

Økonom: – Ville ikke bestilt tur til Hellas nå

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea sier han ikke ville bestilt tur til Hellas nå som den økonomiske situasjonen er så usikker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Men hadde jeg allerede bestilt, ville jeg tatt med kontanter, sier han til E24.

Søndag opplyste den greske finansministeren Yanis Varoufakis til BBC at landet vurderer å innføre kapitalkontroll og stenge bankene mandag.

Uoversiktlig

Steinar Juel sier det er uoversiktlig hva som vil skje dersom det blir en bankkollaps, men han frykter at det kan ramme turister i landet.

– Det kan bli problemer i arbeidslivet også. Når folk ikke får lønnen sin, stopper ting opp. Det kan være at flyene ikke får tanket opp bensin, og som turist er du avhengig av at flygelederne er på jobb for at flyet ditt skal lande, sier han.

– Det er det som er det kritiske hvis det blir bankkollaps. For små restauranter og slike ting på ferieøyene går livet videre, for de er vant til kontanter uansett, sier han.

Ville tatt sjansen på å dra

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank sier til TV 2 at han hadde tatt sjansen på å dra til Hellas, til tross for problemene. Samtidig har han et godt råd:

– Jeg ville hatt med meg mer euro i kontanter enn normalt.

Og skulle man gå tom for kontanter, så kan kredittkort fortsatt brukes.

– Alt tyder på at kredittkortene som vi bruker fortsatt kan brukes i Hellas, selv om landet skulle gå ut av eurosamarbeidet, sier Andreassen til TV 2.

ESB opprettholder krisestøtten

Den europeiske sentralbanken (ESB) har besluttet å opprettholde nødfinansieringen av greske banker på nåværende nivå.

Banken opplyser samtidig at den overvåker hvilke valutapolitiske konsekvenser den greske krisen vil få.

Det var knyttet stor spenning til om ESB ville opprettholde krisefinanseringen av greske banker etter at nasjonalforsamlingen i Aten natt til søndag vedtok å holde en folkeavstemningen om hvorvidt Hellas skal godta kreditorenes reformkrav.

Kontantstrømmen fra ESB har den siste tiden sikret at greske banker ikke går tomme for penger som følge av at kundene tømmer sparekontoene sine i frykt for at Hellas skal tre ut av eurosamarbeidet.

(©NTB/TV 2)