FRA AMERIKANSK TIL NORSK: Hekkeløper Amalie Iuel. Foto: Instagram.
FRA AMERIKANSK TIL NORSK: Hekkeløper Amalie Iuel. Foto: Instagram.

Talentfull hekkeløper ble norsk

Amalie Iuel (21) kan gå rett inn i den norske VM-troppen til Beijing.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En fornøyd landslagssjef kunne i dag konstatere at den lovende hekkeløperen med personlig rekord på 55,92, har fått innvilget norsk statsborgerskap.

– Det er en fantastisk nyhet for norsk friidrett, sier sportssjef Ronny Nilsen, til TV 2.

Til VM?
Iuel har bodd i Norge med familien fram til hun var 12 år gammel. Hun var opprinnelig dansk statsborger, har studert i USA, men har omtalt seg selv som «halvt norsk og halvt dansk» i flere intervjuer.

Nå kan hun suse rett inn i den norske VM-troppen til Beijing. Den personlige rekorden satt i april i år er nemlig langt under VM-kravet.

– Hun er på et høyt internasjonalt nivå, og godt under VM-kravet. Siden hun ikke har representert andre nasjoner i store mesterskap på seniornivå, så tror jeg det skal være en grei sak å få henne klar for oss, sier Nilsen.

Han tar likevel et sportslig forbehold.

– Amalie har vært gjennom en lang sesong på College i USA, så det kan jo være at VM kommer litt ugunstig med tanke på treningsopplegget. Men vi ønsker å ha henne med.

College-løper
De siste årene har Amalie Iuell representert University of Southern California på college-stevner rundt om i USA. Hun har bakgrunn som syvkjemper, og har solide personlige rekorder på flere andre øvelser enn på langhekken.

Men løpet på 55,92 på 400 meter hekk i april er nesten fire tideler under den norske rekorden på øvelsen. Den tilhører Hilde Fredriksen på 56,33, og ble satt så langt tilbake som 1983.

– I Norge har Iuel representert Tyrving, og Jo Nesse er blant de i klubben som har gjort en kjempejobb for å få henne «norsk», sier Nilsen.

Årsbeste i verden er 54,15, så Iuel har fortsatt et stykke opp til den ypperste verdenstoppen. Sist Norge hadde med en utøver på langhekken i VM var i 2011. Da ble Stine Tomb slått ut i de innledende heatene i Daegu.