Politiet får skarp kritikk i Monika-saken

En uavhengig rapport kommer med en knusende dom over Hordaland-politiet. Geir Gudmundsen kommer ikke tilbake som politimester i Hordaland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Geir Gudmundsen kommer ikke tilbake som politimester i Hordaland politidistrikt. Jon Reidar Nilsen fortsetter som konstituert inntil et nytt politidistrikt er på plass.

Det opplyste politidirektør Odd Reidar Humlegård i en kommentar til rapporten som ble gjort kjent torsdag. Stillingene som politimestere i de nye politidistriktene lyses ut torsdag. Hordaland skal slås sammen med Sogn og Fjordane.

14. februar ble det kjent at Geir Gudmundsen fratrer som politimester fram til Monika-saken er ferdig gransket. Han fortsetter å være innbeordret til Politidirektoratet.

FERDIG SOM POLITIMESTER: Geir Gudmundsen kommer ikke tilbake, fastslår politidirektøren. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
FERDIG SOM POLITIMESTER: Geir Gudmundsen kommer ikke tilbake, fastslår politidirektøren. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix

Berettiget varsling

Politietterforsker Robin Schaefer varslet forsvarlig da han sa fra om kritikkverdige forhold ved etterforskningen av et drap på en åtte år gammel jente, slår advokatfirmaet Wiersholm fast i rapporten.

Opptredenen som politiledelsen viste Schaefer etter varslingen, representerer et brudd på arbeidsmiljølovens forbud mot gjengjeldelse, ifølge rapporten. Ifølge Wiersholm har politiledelsen i Hordaland ikke fulgt distriktets egne regler for håndtering av varsling.

«I denne saken er politimesteren øverste ansvarlig. Selv om han delegerte oppfølgningen av varselet til leder for retts- og påtaleenheten og andre underordnede, var politimesteren likevel løpende orientert og deltok i behandlingen av Schaefers varsel. Både faktisk og rettslig har derfor politimesteren det øverste ansvaret for de feil som er begått», heter det i rapporten.

– Grundig rapport

Bistandsadvokat Stig Nilsen som representerer Kristina Sviglinskaja, mor til Monika (8), sier til TV 2 at han er overrasket over at de offentliggjør en så omfattende rapport som blant annet omtaler involverte personer.

– Den fremstår forøvrig som veldig grundig, fastslår Stig Nilsen til TV 2.

Han påpeker at hans oppgave å ivareta Kristina Sviglinskaja.

– Så min rolle er litt på siden av denne rapporten, som ikke er direkte berørt av dette aspektet.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier saken nå må sendes til Spesialenheten for politisaker for å vurdere straffereaksjoner.

Mente Monika (8) begikk selvmord

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja fra Litauen ble funnet død hjemme i Sund på Sotra i Hordaland 14. november 2011. Spor på stedet utløste drapsetterforskning, men saken ble henlagt ni måneder senere da politiet konkluderte med at det trolig var selvmord.

I mai i fjor ble saken gjenopptatt, og i oktober ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel litauer, siktet for forsettlig drap. Mannen nekter straffskyld. I februar konkluderte Riksadvokaten med at etterforskningen hadde båret preg av alvorlige mangler.

(TV 2/NTB)