Candace (16) satte ekstrem verdensrekord – startet kronerulling for å komme til VM

– Hun har det samme råtalentet som Usain Bolt, sier tidligere toppsprinter John Ertzgaard.

Det er bare å merke seg navnet Candace Hill først som sist.

Det 16 år gamle sprinttalentet frå Conyers, Georgia, fikk friidrettsverden til å sette XL1-en i vrangstrupen da hun sprang 100 meter på 10,98.

Med det satte Hill verdensrekord for ungdommer (17 år og yngre), og ble den første til å bryte den magiske elleve sekundersgrensen i så ung alder.

For å gjøre det enda mer imponerende: Tiden hadde holdt til sjuende plass under OL i London og er den tiende beste i verden i år. Ezinne Okparaebos norske rekord fra semifinalen i de samme lekene lyder på 11,10.

Det er identisk med det som var den tidligere ungdomsverdensrekorden til Kaylin Whitney fra i fjor. Whitney slo da Chandra Cheeseboroughs 11,13 - en tid som hadde stått siden 1976!

Se det utrolige løpet i videovinduet øverst. Video med tillatelse fra flotrack.com.

Reaksjonen til kommentatorene forteller det meste om hvor oppsiktsvekkende prestasjonen er.

«Nei, nei, nei, nei... Jeg så ikke hva jeg nettopp så? Slutt! Er det en lovlig tid? Er dette en feil? Dette må vi snakke om. Hva? Jeg trodde det var en spøk. 10,98!»

Rekorden ble riktignok satt i idelle vindforhold, to sekundmeter medvind, men har skapt overskrifter verden over.

– Jeg hadde en følelse av at dette ville bli et bra løp. Jeg er fortsatt målløs og i sjokk over tiden, sa Hill umiddelbart etter målgang.

– Ekstremt resultat

Den tidligere norske toppsprinteren John Ertzgaard er en av de som lar seg imponere.

Ertzgaard er i dag sportslig leder og sprinttrener i Tjalve og er selvsagt oppdatert på hva som beveger seg i sprintverden.

– Det er et ekstremt resultat uansett alder. Om Candace hadde vært 27 så hadde 10,98 vært en fryktelig rask tid. At hun bare er 16 gjør det selvsagt enda mer imponerende. Ja, det var mye vind, men om hun hadde løpt på 11,0 hadde det fortsatt vært imponerende, sier Ertzgaard til TV 2.

– Jeg jobber med 15-16-åringer. De vi har er ikke i nærheten av dette. Jeg har til og med seniorgutter som ikke kommer ned på det nivået. Det er morsomt å bruke det eksempelet mot dem at det er en 16 år gammel jente som løper raskere.

Han poengterer at Hill er en storvokst jente som nok er kommet langt i sin fysiske utvikling for alderen. Det har en betydning på dette nivået.

BOLT 2 OG BOLT 1: Candace Hill møtte Usain Bolt. FOTO: candaceontrack.com.
BOLT 2 OG BOLT 1: Candace Hill møtte Usain Bolt. FOTO: candaceontrack.com.

Sammenligner henne med Bolt

U23-europamesteren og VM-semifinalisten fra 1999 ser klare likhetstrekk mellom Hill og friidrettens største stjerne Usain Bolt.

I fremtiden kan det være lurt å følge hans eksempel.

– Hun minner meg om Bolt da han var ung. Han løp også fryktelig fort som 17-åring. Selv om hun er jente er hun litt samme type. Høy, slank og uferdig teknisk. Hun har et råtalent og et fantastisk utgangspunkt. Når man har en så vanvittig grunnfart uten at man har rukket å trene veldig spisset så er det ekstremt, sier Ertzgaard.

– Kan hun bli kvinnenes svar på Bolt?

– Slik som det ser ut nå, så kan hun det. Men historien er full av unge talent som løper fort, men som falmer når de blir eldre. Forventningene har blitt for store, man har spisset treningen for mye og dermed tatt ut ressursene litt for tidlig. I tillegg bør man være forsiktig med internasjonale konkurranser, alt etter hvor moden hun er. Det er noe ganske annet å skulle løpe i en VM-finale, kontra et lokalt stevne i USA. Man føler seg langt mer alene da.

– Med Bolt så har man gjort tingene riktig. De tok tiden til hjelp, og nå er han 28 år og holder på ennå. Det ville vært lurt å følge den strukturen, at man ikke stresser med å bli internasjonal.

Rådet fra friidrettstreneren er å passe på at man ikke trener for mye, for tidlig. Man må ha litt å gå på når det kommer til utviklingsmuligheter. I tillegg er det for de fleste først i 21-22-årsalderen at man klarer å ta til seg treningen. Det er først som 25-åring at man er på topp fysisk.

Dersom man for tidlig er på bristepunktet i form av hvor mye man kan trene av spenst, vekttrening eller andre ting har man minimalt å gå på.

Startet kronerulling

Idretten er ikke blitt lukrativ for Rocksdale County High School-eleven enda.

Det kortsiktige målet for Candace Hill er ungdoms-VM i Colombia 15.-19. juli. Familien Hill trengte imidlertid økonomisk hjelp for å kunne sende henne til Colombia, ettersom hun ikke er berettiget til støtte fra det amerikanske landslaget.

Derfor startet de en kronerulling via nettsiden youcaring.com. Familien ba om 5000 dollar, en sum de samlet inn på rekordtid etter det lynhurtige løpet og all oppmerksomheten rundt 16-åringen.

Dermed er veien lagt for at hun kan delta i ungdoms-VM, forutsatt at alt går som det skal i uttaket kommende uke.

I realiteten er det ingen som kan konkurrere med henne, i alle fall ikke i USA.

– Det hun gjør i denne alderen er noe helt spesielt, sier trener ved Rockdale County, Venson Elder ifølge USA Today.

– Det er ikke noen å måle henne mot. Målet hennes er å komme med til OL i 2016.

John Ertzgaard maner igjen til forsiktighet.

– Hvis de føler at OL er riktig for henne og ikke hemmer utvikling hennes, så er det nok riktig for henne å delta om hun kommer med. Men hvis et OL skaper for mye forventninger og omgivelsene, som for eksempel media, bygger over, kan det bli at utøveren underpresterer. Da blir det en negativ avgjørelse, sier Ertzgaard.

– Man må være klok i slike avveininger. På generelt grunnlag er det nok beste å vente, men jeg kjenner henne ikke i det hele tatt. Kanskje er hun så moden at hun tar det på strak arm.

I FARTA: Candace Hill på trening. FOTO: Steve Strother/candaceontrack.com.
I FARTA: Candace Hill på trening. FOTO: Steve Strother/candaceontrack.com.

Kan bli tidlig proff

Hill vil trolig ikke trenge mye økonomisk støtte gjennom kronerulling i årene som kommer.

16-åringen står trolig overfor to valg: å bli profesjonell tidlig, eller å forbli amatør og å få stipend ved et prestisjetungt universitet.

Reglene til college-idretten (NCAA) dikterer at utøvere ikke kan tjene penger på idretten dersom man skal kunne få stipend og konkurrere i universitetssystemet.

– Jeg tenker litt annerledes nå som jeg løper 10,98. Det er en tid som de profesjonelle løper på. Det føles utrolig og jeg har en lys fremtid. Jeg kan bli profesjonell tidlig, men hvem vet? sier 16-åringen.