DØMT: Boston-bomberen Dzhokhar Tsarnaev har i dag muligheten til å endelig bryte stillheten etter et tyst velde gjennom hele etterforskningen. Foto: FBI via AP
DØMT: Boston-bomberen Dzhokhar Tsarnaev har i dag muligheten til å endelig bryte stillheten etter et tyst velde gjennom hele etterforskningen. Foto: FBI via AP

Boston-bomberen (21) beklaget terroren overfor ofrene 

– Han har ingen sjel, sier et vitne om mannen som i dag er ventet å få sin dødsdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er lei meg for livene jeg tok og smerten jeg påførte dere, sa den dødsdømte 21-åringen i retten, skriver NBC.

Det er første gang Tsarnaev har snakket i retten, og første gang han har uttrykt anger etter terrorangrepet. I retten holdt han en fem minutter lang tale, hvor mye handlet om referanser til Allah og hans egen religiøse overbevisning. 

Kort tid etter ble Tsarnaev offisielt dømt til døden av dommeren, melder nyhetsbyrået AP. 

21-åringen så ned og gned hendene mot hverandre da dommeren leste opp dommen. 

Tre døde

To bomber eksploderte under Boston Maraton 15. april 2013, to timer etter at vinnerne av løpet hadde passert mållinjen.

Tre personer døde, deriblant en 8 år gammel gutt.

Også en fjerde person, en politimann døde i jakten på terroristene. 264 ble skadd i terrorangrepet. Blant dem var det 17 personer som mistet et eller begge av bena.

Dømt til døden ved giftsprøyte

Dzhokhar Tsarnaev (21) og hans eldre bror Tamerlan Tsarnaev (26) stod bak angrepene. Sistnevnte ble drept få dager etter angrepet, da politiet gikk til aksjon mot brødreparet. 

Onsdag morgen lokal tid ble den yngre Tsarnaev-broren offisielt dømt til døden for terrorangrepene. Han er allerede dømt av en jury, men en kun dommere kan utstede dommer.

Sist gang noen ble dømt til døden i delstaten Massachusetts var i 1947, og Tsarnaev blir den første terroristen som får dødsdommen etter 11. september-angrepene.

– Han har ingen sjel

Det er forventet at hele 30 ofre og pårørende skal snakke i retten i dag.

Da Dzokhar Tsarnaevs ofre inntok rettsalen skal han ha ledd og vitset sammen med advokaten sin, like før høringen startet, ifølge ABC News

Blant de som skulle snakke var Karen McWatters, en venn av den drepte 29-åringen Krystle Campbell. Hun ga en uttalelse som blir beskrevet som emosjonell.

– Han kan ikke ha noen sjel, sa McWatters i retten, ifølge Daily Mail.

Skulle straffe USA

Motivet for terrorangrepet var å straffe USA for sin krigføring mot muslimske land.

Bill Campbell, faren til en av den drepte 29-åringen Krystle Campbell, adresserte sin datters drapsmann i retten onsdag. Han mente at Tsarnaevs forsøk på å spre militante og radikale islamistiske synspunkt, var mislykket.

– Du har mislyktes som soldat, sa Bill Campbell i retten, ifølge Boston Globe.

Vil han snakke?

15. mai i år forespeilet en føderal jury dødsstraff for Tsarnaev, men i dag kom altså den offisielle dommen. Det er nemlig kun dommere som kan gi straff, og det kunne ikke den føderale juryen.

Tsarnaev reagerte ikke da den føderale juryen kom med sin dødsdom i april, og det største spenningsmomentet før dommen onsdag er knyttet til om Dzhokhar Tsarnaev vil benytte muligheten til å presentere retten en redegjørelse.

Omverden har ikke hørt Tsarneaev forklare seg.

Hans forsvarere har hele tiden hevdet at Tsarnaev var en del av angrepet, men at storebroren var den drivende kraften bak det, og at lillebroren var hjernevasket, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Forventet anke

Det er ventet at Tsarnaev vil anke dommen, ifølge Reuters.

Dessuten er det svært usikkert hva som blir Tsarnaevs skjebne, ettersom få som dømmes til døden for føderale forbrytelser faktisk blir henrettet. «Kun» tre av 74 av de som har mottatt dødsbudskapet, har blitt henrettet siden 1988.