RPG: Med et maskingevær og en RPG (rakettkaster) poserer den terrortiltalte Ishaq Ahmed foran kamera i Syria. FOTO: PST
RPG: Med et maskingevær og en RPG (rakettkaster) poserer den terrortiltalte Ishaq Ahmed foran kamera i Syria. FOTO: PST

– Du ser at jeg står i en avslappet stilling og holder to farlige våpen 

OSLO TINGRETT (TV 2): Tiltalte blir spurt om hva han egentlig holdt på med i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har aldri drept noen og jeg kan forsikre retten om at jeg aldri ha lagt en finger på en syrer engang, sier terrortiltalte Ishaq Ahmed (24) i Oslo tingrett.

Politiets sikkerhetstjeneste legger i retten fram betydelig mengder materiale de har fått utlevert fra Facebook og diverse epostkontoer tilknyttet den terrortiltalte Ishaq Ahmed. Han har blant annet hatt tre forskjellig Facebook-kontoer som PST har fått tilgang til.

Her ligger det utstrakt korrespondanse mellom blant annet nå avdøde Abu Edelbijev, IS-krigeren Abdul Hakim Sanchez Hammer og terrortiltalte Ahmed. Mange av samtalene handler om hellig krig og jakten på penger i forkant av reisen til Syria. 

BEVÆPET: Dette bildet viser Ishaq Ahmed i Syria. FOTO: Politiets sikkerhetstjeneste
BEVÆPET: Dette bildet viser Ishaq Ahmed i Syria. FOTO: Politiets sikkerhetstjeneste

Hjalp IS-kriger over grensen

Abdul Hakim Sanchez Hammer skriver i en melding til Ahmed 30. november 2013 at han ønsker å reise til Syria. 

 «Jeg må vite veien inn», skriver Hammer til Ahmed på Facebook.

«Vil du hit?», spør Ahmed.

«Ja, bror.», skriver Hammer som i løpet av desember har kommet seg til Tyrkia.

«Du må komme til en by som heter Hatay, ikke stress. Når du er der kommer det en bil og henter deg.», skriver Ahmed til Hammer.

Abdul Hakim Sanchez Hammer kommer seg fra Istanbul til Hatay og venter på grensen til Syria.

«Gå inn på hotellet og så sender jeg en bror for å hente deg. Jeg venter på deg rett over her bror. I en by som heter Atma en halvtime unna. Hvis noen spør, så si at du skal til Seifullah Shishanis jamaat», skriver Ahmed til Hammer.

Tok opp kredittlån

Ahmed søker om minst fem forskjellige kredittkort, og får blant annet innvilget 35.000 kroner i kreditt hos Santander Bank og 5.000 hos Norwegian Bank. I et regnskap lagt fram i retten i dag kommer det fram at Ahmed har klart å samle sammen 82750 kroner før avreise. 

Stridsutstyr

I tillegg forsøker terrortiltalte å handle store mengder kamuflasjeklær, stridsvester og annet materiell fra en butikk i Bergen. Aktor spurte Ahmed om dette.

– Jeg prøvde å bestille dette, sier Ahmed i retten.

– Var det albuebeskyttere og knebeskyttere som du skulle bruke?

Nei, ikke albubeskyttere, men vest, ja. Det var Edelbijev som skulle ha med det andre.

– I politiavhør har du forklart at du ikke dro kjensel på disse varene og at det ikke var du som hadde bestilt dette.

Aktor leser fra avhøret gjort etter at tiltalte hadde kommet tilbake fra Syria til Norge: 

«Det er mulig dette noe Edelbijev hadde bestilt. Vi drev med paintball på denne tiden og det kan ha hatt noe med dette å gjøre»

– Hvorfor innrømmer at det er ditt her i retten, når du ikke kjente til det i avhør?

– Jeg var engstelig og redd for PST, sier Ahmed.

Orderen ble ikke gjennomført da kredittvurderingen av Ishaq Ahmed ikke ble godkjent. 

PST: – Vi tolket det slik at han ville at vi skulle sende ham til Syria

Tidligere på dagen vitnet en informantbehandler fra PST om hans kontakt med nå terrortiltalte Ishaq Ahmed (24) i forkant av reisen til Syria.

Bakgrunnen for første samtale med PST var at Ahmed på Facebook hadde publisert en filmsnutt som viste et angrep på vestlige styrker i Irak.

Informantbehandleren fra PST ba derfor om det han kalte en forebyggende samtale i april 2013.

– Vi fikk inntrykk av en positiv gutt, kanskje med en rar forklaring på disse filmene på Facebook, men vi spurte om det var greit at vi tok kontakt med han igjen om vi ønsket det. Det sa han ja til, sier informantbehandleren.

PST ville verve Ahmed som informant og tok kontakt igjen i juni.

– Jeg satt med følelsen med at han satt på relevant informasjon for meg og PST. Han regnet med at vi ville ha informasjon. Jeg bekreftet at vi ønsket informasjon som var interessant for tjenesten, sier informantbehandleren.

Tiltalte skal ha opplyst til PST at han visste om enkelte konvertitter, om personer som hadde reist til Syria og sentrale personer i Profetens Ummah.

– Han sa også ganske tidlig at han var villig til å samarbeide med oss og indirekte sa han at han ønsket noe tilbake. Min makker og jeg tolket det til at han ønsket penger for informasjon.

PST ville i første omgang bare dekke løpende utgifter til telefon og reise. En eventuel betaling for informasjon måtte bli godkjent av informantbehandlerens leder. 

– I samtale nummer to kom vi inn på dette med reiser til Syria. Han sa at om vi skulle få god informasjon, så måtte vi ha folk på bakken i Syria. Da tolket vi det slik at han ville at PST skulle sende han til Syria. Vi sa klart at det ikke kom på tale at PST ville sende noen til Syria.

Informantbehandleren prøvde å få kontakt med Ahmed igjen, men fikk ikke noe informasjon av interesse ut av samarbeidet. Ahmed fikk heller ikke betalt. Tre måneder senere reiser Ishaq Ahmed til Syria med Abu Edelbijev.

Alvorlig tiltalte

Bakgrunnen for tiltalen er at mannen reiste fra Syria til Norge i september 2013. Her mener PST at han skal ha inngått avtale med en eller flere personer tilknyttet terrororganisasjonene IS og/eller Jabath Al Nusra om å begå eller medvirke til terrorhandlinger.

Han skal ha skaffet seg våpen og oppholdt seg i Syria inntil han ble skutt i benet og returnerte til Norge i februar i fjor.

24-åringen, som kommer fra Fredrikstad, skal fra Norge ha opprettholdt kontakten med personer i IS.

Han ga uttrykk for at han kunne skaffe penger, klær, sko og lignende, samt at han selv ønsket å returnere til Syria, ifølge tiltalen.

Ishaq Ahmed nekter straffskyld.